Sfanta Liturghie si Vecernia plecarii genunchilor, oficiate de IPS Parinte Teofan la Catedrala mitropolitana din Iasi

Duminică, 8 iunie 2014, în Duminica Pogorârii Sfântului Duh sau a Rusaliilor, IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, în sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit slujba Sfintei Liturghii şi Vecernia plecării genunchilor la Catedrala mitropolitană din Iaşi. Din soborul de slujitori au făcut parte şi arhim. Hrisostom Rădăşanu, consilier educaţional în cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor, arhim. Dosoftei Şcheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iaşi, pr. prof. dr. Bogdan Racu, inspector în cadrul Sectorului învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Conform tradiţiei liturgice, veşmintele preoţilor slujitori au fost de culoare verde. În cadrul manifestărilor dedicate anului comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni, răspunsurile la strană au fost date de corul Operei Naţionale Române din Iaşi, dirijat de Manuel Giugula, dar şi de Corul „Chivotul“ al Catedralei mitropolitane.

„Pentru dobândirea ţelului vieţii creştine, adică dobândirea Duhului Sfânt, omul este chemat să aibă credinţă“

După citirea pericopei evanghelice,  IPS Teofan a rostit cuvântul de învăţătură, în care a vorbit despre faptul că scopul vieţii creştine este dobândirea Duhului Sfânt, lucru ce se realizează prin mai multe căi: „Pentru dobândirea ţelului vieţii creştine, adică dobândirea Duhului Sfânt, omul este chemat să aibă credinţă. Cel care crede în mine, zice Domnul, râuri de viaţă vie, adică Duhul Sfânt, vor curge dinlăuntrul lui. Cel care va crede în Mine, zice Domnul, nu va şedea în întuneric, ci va avea lumina vieţii. În al doilea rând, împărtăşirea omului cu Sfintele Taine este necesară, pentru că Sfintele Taine ale Bisericii - Botez, Mirungere, Spovedanie, Împărtăşanie, Cununia şi celelalte - nu sunt altceva decât mijloace prin care omul se deschide spre pătrunderea înlăuntrul lui a puterii Duhului Sfânt. Imediat după Botez, pruncul, sau omul, după caz, este pecetluit cu puterea Duhului Sfânt, preotul ungându-l cu Sfântul şi Marele Mir pe părţile esenţiale ale trupului său, la cap, la gură, la suflare, la urechi, la piept, în spate, la mâini, la picioare, în timp ce rosteşte cuvintele: «Pecetea darului Sfântului Duh». În acest fel, pruncul botezat este plasat pe orbita cea binecuvântată adumbrită de Sfântul şi de viaţă Făcătorul Duh. În al treilea rând, pentru atingerea ţelului menţionat, avem Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, care nu este altceva decât rugăciunea preotului şi a credincioşilor aflaţi în jurul său ca Dumnezeu să trimită asupra lor şi asupra lumii întregi puterea Duhului Sfânt. Toate acestea, alături de rugăciunea pe care omul o face în intimitatea sufletului său, oferă libertatea lăuntrică, care nu este libertatea fără limite propovăduită de logica acestei lumi şi care duce în cele din urmă la uciderea libertăţii, ci libertatea fiilor lui Dumnezeu, despre care aminteşte Sfântul Apostol Pavel“.

În cadrul Sfintei Liturghii, tânărul diacon Mihai Doru Barna a fost hirotonit preot de Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei pe seama Capelei cu hramul „Sfinţii Trei Ierarhi“ a Liceului Pedagogic din Iaşi. Întrucât duminică s-au împlinit 6 ani de la întronizarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, în cadrul sfintei Liturghii de la Catedrala mitropolitană au fost înălţate rugăciuni de mulţumire aduse lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra ierarhului în această perioadă de arhipăstorire.

După săvârşirea Sfintei Liturghii, mulţi dintre credincioşii prezenţi s-au împărtăşit cu Sfintele Taine, după care a urmat Vecernia plecării genunchilor, iar IPS Teofan a citit din faţa uşilor împărăteşti cele şapte rugăciuni, împărţite în trei grupe, rânduite de Biserică pentru praznicul Pogorârii Duhului Sfânt. La final, IPS Teofan a binecuvântat frunzele verzi de tei şi nuc ce au fost împărţite credincioşilor, frunze ce simbolizează limbile de foc ale puterii Sfântului Duh care s-au pogorât asupra apostolilor.


sursa: doxologia.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 250

Id: 41382

Data: Jun 9, 2014

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar