Sfantul Ioan cel Nou, sarbatorit la Suceava

Credincioşii din Suceava şi din localităţile limitrofe au participat ieri la hramul Catedralei arhiepiscopale din Suceava, ocrotită de Sfântul Ioan cel Nou. Programul liturgic a început miercuri seara cu slujba Privegherii. Ieri dimineaţă, Sfânta Liturghie săvârşită de Înalt Preasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a fost precedată de Acatistul Înălţării Domnului. La momentul împărtăşirii, foarte mulţi credincioşi care s-au pregătit prin Taina Sfintei Spovedanii şi copiii de la Grădiniţa "Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava", patronată de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, au primit Sfânta Împărtăşanie. După cum ne-a relatat arhim. Bartolomeu Chira, stareţul Mănăstirii "Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava", la final a fost oficiat Parastasul pentru eroii neamului. În cuvântul de învăţătură adresat cu prilejul sărbătorii de ieri, IPS Pimen a vorbit despre Evanghelia praznicului, despre viaţa Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava şi despre eroii neamului care s-au jertfit pe câmpurile de luptă. "IPS Pimen a vorbit despre virtutea răbdării şi a credinţei Sfântului Ioan cel Nou, care ne sunt de mare folos nouă, tuturor, astăzi. De asemenea, ierarhul nostru a remarcat că eroii neamului nostru sunt modele de curaj, răbdare şi eroism pentru noi toţi", a relatat arhim. Bartolomeu Chira.

A urmat procesiunea cu prapuri, cruci şi icoana Sfântului Ioan cel Nou la izvorul ocrotitorului Sucevei, unde în fiecare an se săvârşeşte Agheasma mică. Pe parcursul procesiunii s-a cântat troparul "Mântuieşte, Doamne, poporul tău" şi troparul sfântului. După ce au fost stropiţi cu apă sfinţită, oamenii au primit anafură şi au fost miruiţi. Aseară, în incinta Cetăţii de Scaun a Sucevei a avut loc concertul "Cântece şi poezii româneşti". La eveniment a participat şi IPS Pimen, însoţit de preoţii consilieri şi de protopopi. Concertul s-a încheiat cu un recital al elevilor de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox "Sfântul Mitropolit Dosoftei" din Suceava.

Sărbătoarea hramului Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava are loc, prin tradiţie, la 24 iunie, ziua în care moaştele sfântului au fost aduse la Suceava. Miile de credincioşi, în frumosul port naţional, aduc spice de grâu, flori de câmp, crengi de tei şi de brad. Pelerinajul începe în dimineaţa zilei de 23 iunie, când sfintele moaşte sunt scoase din biserică şi depuse pe un baldachin în curtea mănăstirii. Credincioşii se închină cu evlavie, iar seara are loc slujba Privegherii. Dimineaţa are loc slujba Aghesmei mici, apoi se oficiază Sfânta Liturghie.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 299

Id: 14157

Data: Jun 3, 2011

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Users login
username:
Password:
Calendar
Evanghelia zilei