Sfințire de biserica inchinata Sfantului Ioan Rusul, la Volovaț

Bătrânii comunei Volovăț, dar şi tineri şi copii îmbrăcați în frumoasele costume populare, alături de preoții slujitori Dumitru Valenciuc și Ioan Paul Valenciuc, l-au întâmpinat duminică pe Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, venit să sfințească noua biserică „Sfântul Ioan Rusul” din localitate. După primirea tradiţională cu pâine şi cu sare, a urmat slujba de târnosire. Lăcaşul de cult a fost sfinţit prin stropire cu apă sfinţită şi prin ungere cu Sfântul şi Marele Mir, iar sfânta masă din altar a fost târnosită, împodobită şi pregătită pentru slujbele cultului divin. La slujba de sfinţire, urmată de slujba Sfintei Liturghii, săvârşită pe o frumoasă scenă împodobită, au luat parte aproape numeroși credincioşi, care au stat şi la rând pentru a trece prin Sfântul Altar. La eveniment au participat şi membri ai autorităţilor locale.

„Dacă nu luăm aminte și nu vestim binefacerile lui Dumnezeu și puterea Lui, pietrele vor striga”

În cuvântul adresat credincioşilor prezenţi, IPS Părinte Arhiepiscop Pimen a vorbit despre credința ca dar al lui Dumnezeu, care trebuie în permanență mărturisit: „Mântuitorul Iisus Hristos este Mântuitorul nostru și Binefăcătorul nostru. Credința este darul lui Dumnezeu, este această deschidere a sufletului omului către Dumnezeu, care își găsește liniștea numai în Creatorul a toate, prin împlinirea poruncilor Lui. Vă îndemn să aveți credință, dar și să mărturisiți binefacerile pe care le primiți de la Dumnezeu. Dacă nu luăm aminte și nu vestim binefacerile lui Dumnezeu și puterea Lui, pietrele, după cum spune Mântuitorul în Evanghelia Sa, vor striga. Întreaga natură neînsuflețită, nerațională, va striga puterea lui Dumnezeu, arătând de cine a fost creată”.

„Am dorit să lăsăm Volovățului o biserică în amintirea celei duse de Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt la Putna”

Noua biserică din Volovăț, închinată Sfântului Ioan Rusul, este din lemn și a fost construită în amintirea unui fost lăcaș de cult din această parohie, strămutat de Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt la Putna, după cum ne-a mărturisit pr. paroh Dumitru Valenciuc:  „Dau slavă lui Dumnezeu că am reușit să ridicăm această biserică, nu una obișnuită, întrucât am încercat să reproducem un lăcaș de cult specific secolului al XVIII-lea, după rânduiala și cu tehnicile de atunci. Am dorit să lăsăm Volovățului o biserică în amintirea celei duse de Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt la Putna. Amintim că începuturile Țării Moldovei stau la Volovăț, unde a fost înmormântat de altfel și Dragoș Voievod. Mulțumim tuturor pentru osteneală și, pentru rugăciunile Sfântului Ioan Rusul, atât noi, cei de acasă, cât și copiii noștri ce pribegesc în lume pentru o bucată de pâine, să ne simțim ocrotiți și binecuvântați de Dumnezeu.

La finalul Sfintei Liturghii, a avut loc hirotesia în iconom stavrofor a părintelui Ioan Paul Valenciuc, cel de-al doilea preot slujitor al parohiei Volovăț.


sursa: doxologia.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 313

Id: 42782

Data: Jul 29, 2014

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Users login
username:
Password:
Calendar
Evanghelia zilei