Sfințire de loc de biserica oficiata de IPS Mitropolit Teofan la Balțatești

Aflat la începutul săptămânii în zona Neamţului, conform tradiţiei, la sărbătorile sfinţilor nemţeni, IPS Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a poposit luni la Centrul de vacanţă pentru copii şi tineri „Vestitorii bucuriei“ din staţiunea Bălţăteşti, unde a sfinţit locul viitoarei biserici a  a acestui așezământ. Soborul slujitor a fost unul numeros, peste 15 preoți și diaconi participând la slujba de sfințire. Din sobor nu au lipsit și cei care s-au îngrijit îndeaproape de proiectul viitoarei biserici, părintele George Măriuţa de la parohia Săcăluşeşti, și părintele Alexandru Argatu de la parohia Boroaia.

 

Un lăcaș de cult atât pentru copii și tinerii din tabere, cât și pentru pacienții Stațiunii de Balneofizioterapie și Recuperare medicală

La finalul slujbei, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a rostit un cuvânt de învățătură celor prezenți, în care a menționat cum a luat naștere ideea construirii unei biserici la Centrul de vacanță Bălțătești și care va fi menirea viitorului lăcaș de închinare: „Parcugând acest drum adesea și trecând prin această localitate venerabilă, priveam adesea această casă a Mitropoliei, care părea a fi părăsită. A binecuvântat Dumnezeu cu mulți ani în urmă Mitropolia să devină proprietarul acestei case, și am încercat de-a lungul vremii să-i dăm o folosință spre slava lui Dumnezeu și spre folosul oamenilor. Înainte, întrucât era și stațiunea în apropiere, această casă a fost folosită ca loc de odihnă pentru familiile de preoți. Timpul a trecut, s-a zidit într-însa și un mic paraclis închinat Sfinților Doctori fără de arginți Cosma și Damian, ca ocrotitori ai stațiunii de alături unde se îngrijesc suferinzii, dar am avut tot timpul sentimentul că această casă nu este folosită la capacitatea ei maximă. De aceea, când părintele George Măriuţa de la parohia Săcăluşeşti din apropiere, care cunoștea această casă, mi-a făcut propunerea ca ea să fie destinată tinerilor și copiilor, deși am fost sceptic la început din cauza degradării în care se afla clădirea, am acceptat în cele din urmă. Datorită hărniciei părintelui, cu ajutorul unor fonduri primite de la noi, casa a început încet-încet să capete o altă înfățișare, iar, în urmă cu 2 ani, au început deja să vină primele grupuri de copii și tineri. Reîncepându-se activitățile aici după o anumită pauză, simțeam nevoia și unui loc de rugăciune situat lângă stradă, care să dubleze oarecum casa, iar lucrurile au început să se lege. Pe de o parte, părintele George s-a atașat de această  lucrare, pe de altă parte am simțit o colaborare frumoasă cu stațiunea de peste râu și cu militarii de aici, până când a aflat mai multe despre noi părintele Argatu de la parohia Boroaia, care ne-a întins o mână de ajutor în ridicarea unei biserici de lemn. M-am bucurat nespus de mult auzind toate acestea, gândindu-mă că tinerii care vor veni aici vor avea un loc de binecuvântare, iar, cu ajutorul unui pod pe care îl vom face peste râu, vor veni la lăcașul de închinare și cei din stațiune, nu atât să participe la slujbe, că nu vom avea aici un preot permanent, ci pentru un moment de rugăciune și reculegere. În plus, din când în când, preoții din localitate și din împrejurimi vor săvârși Taina Sfântului Maslu la această biserică, pentru a fi mai aproape de bolnavi. Să dea Bunul Dumnezeu ca acest loc să fie un loc de legătură a omului cu Dumnezeu și un loc de petrecere a timpului liber într-un mod agreabil pe de o parte, și creștinesc, pe de altă parte”.

După cuvântul Înaltpreasfințitului Teofan, a urmat cuvântul părintelui George Măriuţa, care a mulțumit soborului slujitor și credincioșilor prezenți, subliniind importanța momentului: „A rânduit Bunul Dumnezeu ca anul acesta să punem piatra de temelie a viitoarei biserici de lemn din incinta centrului nostru, și este un moment de bucurie și împlinire duhovnicească, fiindcă fiecare altar ridicat ajută la mântuirea sufletelor credincioșilor”.

La final, toți cei prezenți la slujba de sfințire au participat la o agapă.


sursa: doxologia.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 281

Id: 33021

Data: Aug 9, 2013

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar