Sfintirea Bisericii Sfintii Imparati Constantin si Elena din Dorohoi

Pentru mai multe fotografii, clic aici.

Credincioşii din parohia Plevna, dar şi cei din alte parohii din municipiul Dorohoi s-au rugat în urmă cu două zile la slujba de sfinţire a Bisericii "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena". De dimineaţă, soborul de preoţi, autorităţile locale, enoriaşii şi copiii din parohie l-au întâmpinat pe Înalt Preasfinţitul Teofan. Târnosirea sfântului lăcaş a fost urmată de Sfânta Liturghie, săvârşită pe un podium amenajat lângă biserică. Din soborul de preoţi şi diaconi a făcut parte şi pr. Ionel Roată, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor. La slujbă au participat autorităţi locale, judeţene şi centrale. Oamenii au trecut prin sfântul altar şi s-au închinat la sfânta masă, sărutând Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce. Părintele Stelian Ciurciun, protopop al Protopopiatului Dorohoi, a citit hrisovul de sfinţire, apreciind totodată osteneala părintelui paroh Constantin Ceobanu, a credincioşilor, ctitorilor şi a donatorilor. "Bucuria sfinţirii acestei biserici este mare pentru această comunitate pentru că ştiu cu cât efort a reuşit părintele paroh Constantin Ceobanu să-i strângă în jurul său pe credincioşi", a spus pr. protopop Stelian Ciurciun.

"Prin intermediul acestei scări, enoriaşii vor încerca să urce treaptă cu treaptă spre Dumnezeu"

Părintele paroh a adresat un cuvânt în care a mulţumit tuturor celor care au sprijinit lucrările de construcţie, exprimându-şi bucuria pentru faptul că Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a binecuvântat acest sfânt lăcaş. Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan a amintit că o altă "scară spre cer" s-a înălţat în municipiul Dorohoi. "Mulţumim lui Dumnezeu că ne-a învrednicit să trăim această zi. În oraşul Dorohoi, pe lângă celelalte nestemate ale cerului, s-a mai adăugat o altă scară către cer. Prin intermediul acestei scări, enoriaşii acestei parohii, avându-l în mijlocul lor pe părintele paroh, vor încerca să urce treaptă cu treaptă spre Dumnezeu. Mulţumim lui Dumnezeu că a împrumutat mâinile Sale preotului paroh, enoriaşilor şi celor care au ajutat la ridicarea acestui sfânt lăcaş", a subliniat IPS Părinte Mitropolit Teofan. Părintele paroh Constantin Ceobanu a primit rangul de iconom stavrofor, iar credincioşilor care au ajutat la ridicarea bisericii li s-au oferit distincţii de vrednicie.

Biserica "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena" a fost ridicată între anii 2003-2010, piatra de temelie fiind pusă în anul 2000 de PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. Construcţia sfântului lăcaş este finalizată, acesta fiind dotat cu toate obiectele necesare sfintelor slujbe, urmând să fie demarate lucrările de pictură.

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).