Sfintirea sfantului lacas al parohiei Agarcia, Protopopiatul Piatra Neamt

Biserica "Buna Vestire" din parohia Agârcia, comuna Alexandru cel Bun, Protopopiatul Piatra Neamţ, a devenit loc de pelerinaj pentru sute de credincioşi care au participat la slujba de sfinţire a acestui sfânt lăcaş. De dimineaţă, soborul de preoţi şi diaconi, credincioşii şi copiii îmbrăcaţi în costume naţionale i-au întâmpinat pe IPS Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi pe Înalt Preasfinţitul Iosif, Arhiepiscopul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale. Aşa cum este tradiţia, cei doi ierarhi au fost aşteptaţi cu pâine şi sare, pe care le-au binecuvântat. A urmat slujba de târnosire a lăcaşului de închinăciune, care a primit cu acest prilej al doilea hram, "Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon", pomenit ieri de Biserica noastră. Oamenii care au venit la slujba de sfinţire s-au închinat în sfântul altar şi au participat la Sfânta Liturghie. "Sfinţirea unei biserici este prilejul unic prin care să ne bucurăm sufleteşte şi să ne aflăm liniştea şi pacea, astfel încât Duhul Sfânt să vină asupra noastră. Am venit aici cu gând bun de rugăciune şi de mulţumire adusă lui Dumnezeu. M-am rugat pentru toţi ai casei şi pentru toţi cunoscuţii. Mulţumesc lui Dumnezeu că a rânduit să particip la această slujbă de sfinţire", a spus Maria Negreanu din Piatra Neamţ. "Am venit la sfinţirea acestei biserici pentru a mă ruga şi pentru a trece prin sfântul altar. M-am rugat lui Dumnezeu şi Maicii Domnului pentru sănătate, pentru bucurie şi pentru iertarea păcatelor", a spus Emilian Cojoc din localitatea Vaduri, judeţul Neamţ.

"Oamenii din această parohie şi-au dorit foarte mult o biserică"

Părintele Dumitru Ailincăi, protopop al Protopopiatului Piatra Neamţ, a mulţumit celor doi ierarhi pentru prezenţă, apreciind jertfa ctitorilor bisericii din parohia Agârcia. Părintele paroh Nicolae Lazăr a vorbit despre dificultăţile pe care le-a întâmpinat, amintind de "oamenii deosebiţi" care au ajutat la ridicarea lăcaşului de închinăciune târnosit. "Pensionarii din această parohie, lună de lună, fără să le bată nimeni la poartă, au adus la sfântul altar bani timp de aproape nouă ani pentru a continua lucrările. Mi-am dat seama că atunci când laşi libertate omului, când laşi să lucreze în sufletul lui credinţa, el face foarte mult. Oamenii din această parohie şi-au dorit foarte mult o biserică. Ei s-au jertfit foarte mult pentru ridicarea acestui sfânt lăcaş", a amintit pr. paroh Nicolae Lazăr, care a primit rangul de iconom stavrofor. La final, Înalt Preasfinţitul Teofan a îndemnat credincioşii să facă parte în continuare din poporul lui Dumnezeu pentru ca, alături de preotul paroh, să meargă împreună spre Împărăţia Celui Preaînalt. "Să aveţi drept ţintă pe Hristos. Astfel, totul primeşte o lumină, o semnificaţie care dă răspuns nedumeririlor care ne cuprind în viaţă", a spus IPS Părinte Mitropolit Teofan.

"Este mare lucru să fim contemporani zidirii unei biserici"

Înalt Preasfinţitul Iosif a adresat credincioşilor un cuvânt de învăţătură în care a explicat faptul că biserica reprezintă pentru credincioşii ei o mărturie a sfinţeniei. "Biserica este mărturie a Adevărului în mijlocul nostru. Această mărturie a adevărului o primim încă din pruncie prin Taina Sfântului Botez în biserica lui Hristos pe care episcopul o sfinţeşte şi prin care noi ne sfinţim. Mărturie pentru sfinţenia pe care copiii au primit-o stau părinţii, naşii şi toţi cei din jur. O biserică stă de-a lungul veacurilor mărturie a sfinţeniei pe care am primit-o şi continuăm să o primim. Este mare lucru să fim contemporani zidirii unei biserici într-o parohie sau o comunitate. În străinătate, unde trăim mulţi dintre români, nu avem biserici. De aceea, dau slavă lui Dumnezeu pentru toţi aceia care au putut fi contemporani sau au participat la construirea unei biserici, care este mărturie a Învierii lui Hristos şi a învierii noastre viitoare", a remarcat IPS Iosif, care a făcut referire în continuare la cele două hramuri pe care biserica parohiei Agârcia le poartă. "Orice tămăduire şi vestea cea bună vin de la Iisus Hristos, a cărui Biserică noi suntem. Această biserică este chipul bisericii lăuntrice care este în sufletul nostru, în inima noastră, unde Preasfânta Treime Se sălăşluieşte. Ceea ce vedem în frumuseţea interioară a bisericii nu este decât cerul pe pământ, ceea ce Hristos aşteaptă să devină sufletul nostru. Biserica este mărturie a cerului pe pământ", a adăugat Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale.

 

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Evanghelia zilei