Sinodalii au discutat despre Diaspora Ortodoxa. Documentele finale vor fi eliberate de Secretariat dupa introducerea modificarilor

Briefing presa Ionut Mavrichi

Marti, 21 iunie 2016, Incepand cu orele 15.45, Centrul de Presa al Sfantului si Marelui Sinod a sustinut un briefing de presa transmis in direct online, in deschiderea caruia Arhiepiscopul Iov de Telmissos, reprezentantul Secretariatului sinodal, a anuntat ca parintii sinodali au analizat problema Diasporei Ortodoxe.

Diaspora Ortodoxa este cel de-al doilea subiect pe ordinea de zi a Sfantului si Marelui Sinod. Documentul presinodal pe care il analizeaza si urmeaza sa il valideze membrii Sinodului priveste organizarea si regulamentul de functionare a Adunarilor Episcopale in Diaspora Ortodoxa.

Aceste Adunari vor fi alcatuite din toti episcopii fiecarei regiuni, aflati in comuniune canonica cu toate Bisericile Ortodoxe si vor fi prezidate de ierarhul Patriarhiei Ecumenice din acea jurisdictie.

Regiunile in care vor fi validate Adunarile Episcopale, conform documentului presinodal, sunt:

 1. America de Nord si Centrala;
 2. America de Sud;
 3. Australia, Noua Zeelanda si Oceania;
 4. Marea Britanie si Irlanda;
 5. Franta;
 6. Belgia, Olanda si Luxemburg;
 7. Austria;
 8. Italia si Malta;
 9. Elvetia si Lichtenstein;
 10. Germania;
 11. Ţarile Scandinave (fara Finlanda);
 12. Spania si Portugalia.

In cadrul aceluiasi briefing de presa, Inaltpreasfintitul Parinte Iov a mentionat ca toate documentele aprobate vor fi prezentate public de Secretariatul Sfantului si Marelui Sinod, de indata ce vor fi introduse amendamentele propuse si validate de membrii Sinodului.

La briefing au participat si au oferit raspunsuri si reprezentanti ai Bisericilor Ortodoxe Autocefale:

 • John Chryssavgis (Patriarhia Ecumenica);
 • Mitropolitul Alexandros de Nigeria (Patriarhia Alexandriei);
 • Ionut Mavrichi (Patriarhia Romana);
 • Episcopul Grigorios de Mesaoria (Biserica Ortodoxa a Ciprului).

Dl Ionut Mavrichi, consilier special in delegatia Patriarhiei Romane, a facut referire la afirmatia Preafericitului Parinte Patriarh Daniel privind intrarea in normalitate odata cu intrunirea Sfantului si Marelui Sinod. De asemenea, dl Mavrichi a subliniat faptul ca nu toate problemele contemporane pot fi abordate la prima intalnire de acest fel. Asadar, este nevoie de intalniri periodice ale Sfantului si Marelui Sinod.

O alta idee evidentiata a fost aceea ca desi nu toate Bisericile Ortodoxe locale sunt prezente la eveniment, unitatea si comuniunea nu sunt excluse.

https://www.youtube.com/watch?v=vd1-4V8rg0Q

The post Sinodalii au discutat despre Diaspora Ortodoxa. Documentele finale vor fi eliberate de Secretariat dupa introducerea modificarilor appeared first on Basilica.ro - Agentia de presa a Patriarhiei Romane.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 532

Id: 60307

Data: Jun 22, 2016

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Evanghelia zilei