Slujba de binecuvantare la inaugurarea noii piste flexibile

Noua pista flexibila a Aeroportului International Iasi a fost ieri inaugurata în mod oficial. La festivitati au participat reprezentanti ai Guvernului, ai autoritatilor publice locale, precum si numerosi cetateni ai Iasului. De acum înainte, pe Aeroportul International Iasi poate ateriza si decola orice tip de avion, indiferent de dimensiune, informeaza “Ziarul Lumina”.De la eveniment nu a lipsit nici Înaltpreasfintitul Parinte Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, care, înconjurat de un sobor de preoti si diaconi, a oficiat o slujba de binecuvântare.Festivitatile de inaugurare a noii piste a Aeroportului International Iasi au debutat cu o slujba de binecuvântare oficiata de IPS Parinte Mitropolit Teofan, înconjurat de un sobor de preoti si diaconi. La final, Înaltpreasfintia Sa a dat citire mesajului transmis de Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, mesaj intitulat „O reusita mare pentru prezent si viitor“.

„Orasul în care se aduna anual cei mai multi pelerini“

„Modernizarea si dezvoltarea infrastructurii de transport aerian la Iasi cunoaste astazi o etapa noua, încurajatoare. Inaugurarea noii piste de aterizare-decolare a Aeroportului International Iasi este cel mai important pas în realizarea unui aeroport modern, mai mare, un proiect grandios de dezvoltare urbana, ale carui începuturi le cunoastem din anii pastoririi noastre spirituale la Iasi în calitate de Mitropolit (între anii 1990-2007) si apoi Loctiitor de Mitropolit al Moldovei si Bucovinei (între anii 2007-2008). Pentru societatea româneasca de astazi, dornica de modernizare, de cunoastere, de schimburi culturale, de turism si integrare economica europeana, participarea la schimbul international de valori spirituale, culturale si materiale a devenit o cale de dezvoltare durabila si de dialog cu alte culturi si popoare. În aceste conditii, o investitie autohtona reusita, menita sa promoveze valorile istorice, culturale si spirituale nationale, dar si prosperitatea materiala, constituie un act de demnitate, responsabilitate si eficienta în slujirea comunitatii locale, care inspira încredere si curaj în confruntarea cu criza economica pe care o traversam în prezent. Orasul în care se aduna anual cei mai multi pelerini, municipiul Iasi, vestit centru spiritual, cultural, academic si cu perspective de dezvoltare economica a Moldovei, va promova astfel mai mult, prin dezvoltarea infrastructurii de transport aerian, valorile sale spirituale înscrise în patrimoniul cultural national, apreciat si la nivel international. Adresam astazi calde felicitari domnului Cristian Mihai Adomnitei, Presedintele Consiliului Judetean Iasi, domnului Marius Bordea, Presedintele Consiliului de Administratie a Aeroportului Iasi, precum si tuturor celor care au lucrat cu seriozitate si pasiune la finalizarea proiectului, în pofida crizei economice si financiare prezente. Tuturor celor prezenti la acest eveniment le dorim ani multi si binecuvântati, cu sanatate si mântuire, pace si bucurie!“, s-a aratat în mesajul transmis de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

„Iasul, prin mila Domnului, este purtator de coroana plina de nestemate“

IPS Parinte Mitropolit Teofan a adresat, de asemenea, mesaj de felicitare pentru toti cei care au contribuit la realizarea noii piste a aeroportului si a amintit de alte obiective importante ale Iasului care asteapta sa fie repuse în valoare: „Iasul, prin mila Domnului, este purtator de coroana plina de nestemate, aparute de-a lungul istoriei. Dintre aceste nestemate, unele sunt prezente si stralucesc, altele au disparut, iar altele sunt deteriorate. Printre cele care au fost readuse la viata, restaurate sau adaugate celor vechi, putem numi astazi pista aeroportului, precum si cele care au fost realizate în ultimii ani în urbea noastra. Ma refer aici la Bulevardul Copou, la Teatrul National, Manastirea Golia, Complexul Ciric, Biserica Banu, Complexul Palas sau Biserica „Sf. Sava“. Aceasta coroana însa este lipsita de alte câteva nestemate, care asteapta oameni puternici, curajosi si determinati, care sa le reaseze la locul lor de cinste. Ma refer aici la Palatul Culturii, Spitalul Regional, Complexul mitropolitan, Manastirea Frumoasa, acestea sunt doar câteva dintre cele care, cu mila Domnului si cu straduinta celor în masura, vor adauga frumusete, consistenta si consecinte economice în viata urbei noastre“.Dupa slujba de binecuvântare au avut loc discursuri ale oficialitatilor prezente. Mai întâi, Presedintele Consiliului de Administratie a Aeroportului Iasi, domnul Marius Bodea, a sintetizat ceea ce s-a realizat în decursul ultimului an în cadrul proiectului de modernizare si dezvoltare a infrastructurii de transport aerian la Iasi, dupa care ministrul Transporturilor, domnul Ioan Rus, a apreciat efortul întregii comunitati locale depus pentru realizarea noii piste a Aeroportului Iasi. La rândul sau, presedintele Consiliului Judetean Iasi, domnul Cristian Adomnitei, a multumit public tuturor celor implicati în proiect, carora le-a acordat diplome. Printre cei care au primit multumiri s-a aflat si primarul Iasului, domnul Gheorghe Nichita.Lucrarile la noua pista flexibila de la Aeroportul Iasi au început pe data de 7 august 2013. Valoarea contractului a fost de aproximativ 57 de milioane de euro, cea mai mare parte fiind din fonduri europene. Pista de la Iasi are o lungime de 2.400 de metri si o latime de 60 de metri. Este o pista flexibila, realizata dupa cele mai moderne standarde, ce permite aterizarea si decolarea oricarui tip de avion, indiferent de dimensiune. Prima aterizare oficiala pe pista noua a Iasului a fost cea a cursei Roma - Iasi, efectuata de o aeronava apartinând Companiei Tarom, care a avut parte de o primire speciala, trecând pe sub un arc de apa facut de doua autospeciale de pompieri.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 377

Id: 43378

Data: Aug 22, 2014

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar