23 M Odovania praznicului Adormirii Maicii Domnului; Sf. Mucenic Lup; Sf. Sfintit Mc. Irineu, episcopul de Lugdunum

23-m-odovania-praznicului-adormirii-maicii

1. Sfantul Mucenic Lup - A trait la sfarsitul veacului al III-lea si inceputul veacului al IV-lea si a fost servitorul credincios al Sfantului Mare Mucenic Dimitrie din Tesalonic. Dupa uciderea Sfantului Dimitrie, Sfantul Lup si-a inmuiat hainele in sangele lui si i-a luat inelul. Cu acestea, Sfantul Lup a facut multe minuni si a vindecat multi bolnavi in Tesalonic, invocand numele Sfantului Dimitrie. Pentru ca a distrus multi idoli pagani, din porunca imparatului Maximian Galerius, Sfantul Lup a fost ucis cu sabia.

2. Sfantul Mucenic Irineu, Episcop de Lugdunum - S-a nascut in anul 130 in Smirna (Asia Mica) unde pastorea Episcopul Policarp, fostul ucenic al Sfantului Apostol si Evanghelist Ioan. Irineu a fost ucenicul lui Policarp. In anul 177/178, adica in timpul persecutiei declansata de imparatul Marcu Aureliu impotriva crestinilor, Irineu era "preotul bisericii din Lion". A fost trimis la Episcopul Elefterie al Romei cu o scrisoare din partea crestinilor din Galia. In randurile scrisorii se regaseau numeroase cuvinte de pretuire pentru personalitatea lui Irineu. Reintors la Lion, Irineu a fost ales episcop in locul Sfantului Potin, care, intre timp, primise cununa muceniciei. Apostolatul noului episcop a urmarit un indoit scop: mai intai propovaduirea Sfintei Evanghelii in mijlocul poporului galilor si in al doilea rand, de a lupta impotriva ereticilor prin cuvant si prin scris. Cele cinci carti scrise impotriva ereticilor intitulate "Adversus Haereses", au fost folosite nu numai de apologetii crestini din secolul al II-lea, ci si de toti teologii de mai tarziu. Din ele reiese ca Sfantul Irineu a fost un adanc cunoscator al Sfintei Scripturi si al stiintei vechi. Propovaduirea Sfantului Irineu a urmarit cu toata ravna pastrarea credintei si traditiei apostolice. Irineu a scris mai multe lucrari teologice precum: "Omilii asupra Sfantului Policarp", "Comentariile asupra Apocalipsei", "Cuvantari asupra credintei". De asemenea, Sfantul Irineu a mijlocit, in anul 190, inlaturarea neintelegerilor dintre Papa Victor I al Romei si episcopii din rasarit, cu privire la data serbarii Sfintelor Pasti. Irineu a scris papei sa nu duca lucrurile prea departe deoarece rasaritenii au dreptate. Sfantul Irineu si-a incheiat apostolia in anul 202, in timpul persecutiei imparatului Septimiu Sever (193-211), primind cununa muceniciei prin sabie. Astazi se pastreaza doar capul sfantului in biserica Sfantului Ioan din Lion.

[gallery-j]2016/stiri/01_ianuarie/29/i/23.08[/gallery-j]

The post 23 M Odovania praznicului Adormirii Maicii Domnului; Sf. Mucenic Lup; Sf. Sfintit Mc. Irineu, episcopul de Lugdunum appeared first on Basilica.ro - Agentia de presa a Patriarhiei Romane.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 976

Id: 60893

Data: Aug 23, 2016

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar