Slujind lui Dumnezeu in Catedrala Patriarhala

A aparut recent la Editura Basilica volumul Slujind lui Dumnezeu în Catedrala Patriarhala, avându-l drept autor pe Preacuviosul Parinte Arhimandrit Timotei Aioanei, Eclesiarhul Catedralei Patriarhale si Bucuresti si Exarhul cultural al Arhiepiscopiei Bucurestilor.

„Înaltata ca biserica de manastire si închinata Sfintilor Împarati Constantin si Elena, ctitoria domnitorului Constantin-Şerban Basarab (1654-1658) si a lui Radu Leon Voievod. (1664-1669), a fost zidita pe locul unei mai vechi biserici de lemn, construita de Oprea Iuzbasa, si a fost sfințita la 6 mai 1658, în Duminica Tuturor Sfinților, de catre Patriarhul Macarie al Antiohiei, împreuna cu Mitropolitul Ștefan al Ungrovlahiei, episcopul Dionisie al Râmnicului și Serafim al Buzaului.

Radu Leon Voievod, prin hrisovul din 8 iunie 1668, a tocmit si a asezat ca sa fie Sfânta Mitropolie tarii, cum iaste si cea din Târgoviste, devenind astfel maica tuturor bisericilor Valahiei, unde a avut loc ungerea domnilor - cel dintâi, dintre ei fiind Sfântul Martir Constantin Brâncoveanu, iar ultimul Alexandru Ioan Cuza -, precum si încoronarea primilor regi ai României, Carol I si Elisabeta, la 10 mai 1881. Tot în acest sfânt locas, care a devenit, la 10 ani de la ctitorire, Catedrala Mitropolitana (1668), iar dupa alti aproximativ 260 de ani, Catedrala Patriarhala (1925), s-au petrecut cele mai importante evenimente bisericesti ale tarii noastre: Sfintirea Marelui Mir (începând cu 25 martie 1882), lecturarea Tomos-ului de recunoastere a autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (25 aprilie 1885), solemnitati de instalare a multor mitropoliti, ridicarea Bisericii Ortodoxe Române la rangul de Patriarhie (1925), iar din anul 1925, întronizarea patriarhilor României, hirotonii de arhierei si numerosi clerici, evenimente bisericesti si politice ale Ţarii Românesti si mai târziu ale României. în ultimii 90 de ani, Catedrala Patriarhala s-a bucurat de atentia, purtarea de grija si binecuvântarile întâistatatorilor Bisericii Ortodoxe Române. Primul Patriarh, Miron Cristea, si cel de-al saselea, Daniel Ciobotea, au fost preocupati în mod special de restaurarea ei. Amplele santiere din anii 1932-1935 si 2008 au înno­it haina batrânei zidiri, dându-i un plus de stralucire prin importantele lucrari de consolidare, restaurare si înfrumusetare.

în acelasi timp, Patriarhii României au avut permanent în vedere proiectul mai vechi al construirii unei Catedrale a Neamului Românesc, care s-a concretizat abia în anul 2007, când a fost sfintit locul rânduit pentru înaltarea sfântului locas, fiind începute apoi lucrarile propriu-zise de zidire a Catedralei închinate Slavitei înaltari la Cer a Domnului si Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României. în Catedrala Patriarhala de pe Dealul Podgorenilor (Dealul Mitropoliei sau Coli­na Bucuriei cum a mai fost numita), începând cu anul 1925, patriarhi, arhierei, preoti si diaconi, împreuna cu multi credinciosi l-au adus lui Dumnezeu lauda si multumiri, pentru binefacerile primite si l-au cerut ajutorul. Slujbe înaltatoare, rugaciuni fierbinti, maiestrite cântari psaltice si corale, marete ceremonii oficiale, si laudele zilnice au rasunat permanent între zidu­rile încarcate de marturii sfinte si istorii zbuciumate... Paginile acestei carti se adauga altora care au aparut în ultima vreme si care încearca sa puna în lumina istoria Catedralei Patriarhale din Bucuresti, în aceasta lucrare se vorbeste mai putin despre istoria zidirilor si mai mult despre slujitorii care au însufletit-o în decursul vremii. Nu exista pretentii ca avem de-a face cu o lucrare exhaustiva. Dimpotriva, consideram ca acesta este abia un început, un proiect care trebuie continuat si aprofundat în viitor printr-o cercetare atenta.

în paginile cartii se vor întâlni imaginile vazute din punct de vedere eclesiastic ale unor cunoscuti ierarhi, dar si ale multor slujitori de rang mai mic. Prezentul proiect s-a realizat pe o perioada de aproximativ cinci ani, timp în care am cercetat în arhive, documente vechi, am întrebat pe unii slujitori mai vârstnici si pe unii mai tineri. în unele cazuri informatiile sunt sarace, fotogra­fiile lipsesc, iar datele parca nu se leaga. Dincolo de unele aspecte pe care doar cunoscatorii si ostenitorii unui astfel de demers le cunosc si înteleg, am reusit totusi, macar în parte, sa adun câteva date si sa le asez în pagina.

Multumesc în mod deosebit, celor care mi-au înlesnit accesul în arhive ori au gasit informatii în lucrari de specialitate. Adresez multumiri celor care au oste­nit în anii din urma si au alcatuit dictionare, enciclopedii, monografii si studii de Istoria Bisericii Ortodoxe Române si care fac referire la istoria Catedralei Patriarhale. Multumesc vietuitorilor din marile si vestitele manastiri ale tarii care au gasit amanunte despre slujitorii Catedralei Patriarhale si mi le-au oferit cu bunavointa.

Sunt recunoscator celor care m-au ajutat sl sprijinit, în mod deosebit adresez cuvinte de gratitudine ostenitorilor de la Biblioteca si Arhiva Sfântului Sinod, dar si de la Manastirile Stavropoleos, Neamt, Cernica, Caldarusani, Agapia, Varatec, Radu-Voda, Samurcasesti-Ciorogârla, Dealu, Sinaia, Ghighiu, Cozia precum si ostenitorilor de la cotidianul Ziarul Lumina. închin aceasta smerita lucrare ierarhilor, preotilor si diaconilor care au împo­dobit, cu trairea si slujirea lor, Catedrala Patriarhala din Bucuresti, locas afierosit Sfintilor împarati Constantin si Elena.

Întrucât Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a dedicat anul 2013 cinsti­rii celor doi Împarati, întocmai cu Apostolii, Constantin si Elena, ocrotitorii Catedralei Patriarhale, sunt bucuros de aparitia acestei lucrari, tocmai în acest an omagial. (Din Prolog)

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 300

Id: 35044

Data: Oct 29, 2013

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Evanghelia zilei