Tabere pentru copii la Bodesti si Baltatesti

În perioada 12-16 august 2013, în parohia „Sfântul Nicolae” - Bodeşti, Protopopiatul Piatra Neamţ a fost organizată "Tabăra din pridvorul satului". La iniţiativa preoţilor din Bodeşti şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, 118 de copii din comună şi din împrejurimi, au beneficiat de activităţile coordonate de o echipă de voluntari a Sectorului de Misiune, Statistică şi Prognoză Pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor, condusă de Cosmin Brânză. Părintele paroh Ioan Burlea şi părintele slujitor Adrian Jipa au săvârşit în cele cinci zile Sfânta Liturghie. După cum ne-a relatat pr. Ştefan Zaharia, coordonatorul activităţilor cu tineretul în Protopopiatul Piatra Neamţ, la slujba Privegherii şi a Prohodului Maicii Domnului cei doi preoţi au fost înconjuraţi de toţi cei implicaţi în această tabără, mulţi dintre copii primind joi, 15 august, Sfânta Împărtăşanie în cadrul Sfintei Liturghii. „Am avut diverse ateliere de creaţie, de sport, muzică sau de comunicare, spectacole, drumeţii, precum şi un foc de tabără în ultima seară. Prin această tabără am dorit să oferim tinerilor trăiri şi amintiri plăcute care să îi apropie mai mult de comunitatea eclezială”, a spus Cosmin Brânză. Părintele paroh Ioan Burlea ne-a mărturisit că pentru majoritatea participanţilor, "Tabăra din pridvorul satului" a fost prima experienţă de acest gen. "Mulţumesc Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan pentru binecuvântarea de a avea în mijlocul nostu echipa de voluntari de la Departamentul de tabere al Arhiepiscopiei Iaşilor, oficialităţilor locale şi tuturor susţinătorilor noştri”, s-a exprimat pr. paroh Ioan Burlea. Tabăra de la Bodeşti s-a derulat prin colaborarea dintre Biserică şi Şcoală. Prof. Niculina Puşcaşu, directorul Şcolii Gimnaziale Bodeşti, a menţionat că organizarea deosebită a dus la reuşita acestei tabere: "Dorim să prelungim această activitate şi în următorii ani. În timp, ne-am propus ca ea să devină permanentă pentru cei peste 400 de copii înscrişi în activitatea educaţională în şcoală".

"Mi-am făcut foarte mulţi prieteni noi"

În tabăra de la Bodeşti au mai fost prezenţi şase din cei opt copii dintr-o familie din Bodeşti înscrisă în Programul Familia – „Sfântul Stelian” al Departamentului Pro vita din cadrul Sectorului de Misiune, Statistică şi Prognoză Pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor. Proiectul „Tabăra din pridvorul satului” a început în vara 2012 prin organizarea de tabere pentru copiii din patru parohii sărace ale Arhiepiscopiei Iașilor şi a continuat în vara anului 2013 (iulie și august) în alte opt parohii, în Protopopiatul Piatra Neamţ beneficiare fiind parohiile din Cut şi Bodeşti. Bianca, 12 ani: „E frumos acum la finalul taberei, dar îmi pare rău că plecăm”. Eliza, 12 ani – Germania: „Mi-am făcut foarte mulţi prieteni noi şi a fost foarte frumos”. Alex, 17 ani: „De obicei mă plictisesc în vacanţă dar acum a fost excelent. Am încercat să îi ajut pe colegi şi simt că ceva s-a schimbat în viaţa mea”. Ana-Maria, 9 ani: „A fost foarte frumos. Am învăţat cum să folosesc busola şi despre unele lucruri sufleteşti".

Copiii cu nevoi speciale, oaspeţi ai parohiei Săcăluşeşti

Pe 15 august, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, parohia Săcăluşeşti - Agapia, Protopopiatul Tg. Neamţ, şi-a serbat hramul. Cu această ocazie, comunitatea parohială s-a bucurat de prezenţa a 40 de copii de la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă "Al. Roşca" din Piatra Neamţ. Aceştia au participat alături de copiii din sat la Sfânta Liturghie, iar la final majoritatea s-au împărtăşit cu Sfintele Taine. Credincioşii din parohie le-au oferit cu multă dragoste copiilor o agapă creştinescă. După această activitate, copiii s-au deplasat spre Staţiunea Bălţăteşti unde participă timp de două săptămâni la o tabără creştină, organizată în parteneriat cu Centrul de vacanţă pentru copiii şi tineri "Vestitorii Bucuriei" al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei din Bălţăteşti şi Asociaţia Tinerilor Ortodocşi Români - filiala Tg. Neamţ. "Trebuie să folosim orice ocazie pentru a le împărtăşi acestor copii aflaţi în situaţiile nefericite de izolare socială şi abandon familial un semn de bunătate creştinească şi afectivitate omenescă. Biserica, prin parohiile care desfăşoară activităţi misionare, împreună cu Şcoala pentru Educaţie Incluzivă, doreşte să-i ajute pe aceşti copiii pentru a-i aşeza pe un făgaş corect şi pentru a-i integra în societate insuflându-le pe de o parte  siguraţă şi încredere în oameni, iar pe de altă parte arătându-le scopul sfânt al vieţii creştinului", a subliniat pr. George Măriuţa, directorul Centrului de tineret „Vestitorii Bucuriei“ - Bălţăteşti.


sursa: doxologia.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 566

Id: 33219

Data: Aug 19, 2013

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).