Centrul de Cercetare Ecumenică din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu a găzduit săptămâna trecută o conferinţă dedicată Părintelui Andrei Scrima, susținută de Bogdan Tătaru-Cazaban de la Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române.
Fostul ambasador al României pe lângă Sfântul Scaun a vorbit joi despre două volume care aduc în lumină teologia și personalitatea covârșitoare a părintelui André Scrima: „André Scrima, Duhul Sfânt și unitatea Bisericii. «Jurnal» de Conciliu” și „André Scrima. Expérience spirituelle et langage théologique. Actes du colloque de Rome, 29-30 octobre 2008”.
Bogdan Tătaru-Cazaban a evidențiat „comoara de idei cuprinse în notițele părintelui Andrei Scrima publicate la finalul primului volum menționat, adnotări care ne descoperă gândurile extraordinare ale marelui teolog ortodox român adunate în anii în care a fost a activat în țări precum India, Liban, Patriarhia Ecumenică, Roma, Paris, Geneva, Houston și București”.
În Liban, părintele André Scrima a rămas cunoscut până în prezent ca o prezență marcantă în mediul teologic și bisericesc, a subliniat Bogdan Tătaru-Cazaban.
Despre cel de-al doilea volum lansat la Sibiu, Bogdan Tătaru Cazaban a menționat că este prima lucrare internațională dedicată gândirii și personalității părintelui Andrei Scrima, apărut în toamna anului trecut la Institutul Pontifical Oriental, fiind cel de-al 306-lea volum al colecției „Orientalia Christiana Analecta”.
Unitatea neîntreruptă a Bisericii lui Hristos
În a doua parte a prelegerii, Bogdan Tătaru Cazaban a vorbit despre prezența și rolul părintelui André Scrima la Conciliul Vatican II în calitate de observator din partea Patriarhiei Ecumenice, fapt pentru care, a subliniat invitatul, „marele teolog român este o memorie ortodoxă a acestui eveniment deosebit de important din viața Bisericii Catolice, fiind unul dintre apropiații de încredere ai Patriarhului Ecumenic Athenagoras I al Constantinopolului”.
Nu în ultimul rând, Bogdan Tătaru-Cazaban a mărturisit cum l-a cunoscut pe părintele Andrei Scrima și cum i-a marcat viața această întâlnire cu o mare personalitate teologică și duhovnicească.
Conferința s-a încheiat cu întrebări venite din partea publicului prezent și cu o sesiune de autografe.
Părintele Andrei Scrima
Andrei Scrima s-a născut în 1925 la Gheorghieni, Harghita.
Monah, membru al grupului de la Antim („Rugul Aprins“), arhimandrit al Patriarhatului ecumenic de la Constantinopol, reprezentant al Patriarhului ecumenic Athenagoras la Conciliul Vatican II, membru şi organizator, din 1959, al comunităţii monastice de la Deir-el-Harf (Beirut, Liban).
Studii, la Bucureşti, de filozofie, matematică şi teologie; între 1957 şi 1959, e doctorand la Benares, India, cu o teză despre The Ultimate, its Methodological and Epistemological Connotation According to Advaita-Vedanta.
Profesor de filozofie şi de ştiinţe religioase la Universitatea dominicană Le Saul choir, Paris (1966–1968), şi la Universitatea franceză din Beirut (1968–1989). Membru fondator (1966) al Academiei Internaţionale de Ştiinţe Religioase de la Bruxelles.
A trecut în veşnicie la Bucureşti în anul 2000.
Foto credit: Mitropolia Ardealului
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 314
Id: 69274
Data: Feb 24, 2020
Imagine:
Deşi contextul nu a fost prielnic, Biserica Ortodoxă a Albaniei a restaurat, în perioada 1991-2019, şaizeci şi trei de biserici şi mănăstiri, investind peste 10 milioane de euro, informează Orthochristian care citează .....
Data: Feb 25, 2020
Centrul rezidențial pentru persoane vârstnice „Cuvioasa Nazaria” de la Văratec a fost deschis în 2018, cu un număr insuficient de angajați și cu multe lipsuri. După mai multe încercări,
Data: Feb 25, 2020
Asociația „Studenți pentru Viață” (SPV) organizează duminică, 01 martie 2020, la Biserica din Campusul Universității bucureștene Politehnica un târg de prăjituri.
Evenimentul deschide seria de manifestări din
Data: Feb 25, 2020
Serviciul de Telemedicină „Sănătate la un click distanță” va fi implementat începând cu luna martie în satele din Bacău prin intermediul Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare”-Hârja.
Asociația de la Hârja, membră a Federației Filantropia, a primit finanțare pentru .....
Data: Feb 25, 2020
Episcopul Vincenţiu a slujit duminică în Lehliu Gară, cel mai mic oraş din jud. Călăraşi, cu puţin peste 6000 de locuitori.
Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie în biserica Parohiei Lehliu Gară, care are ca ocrotitori pe Sfinţii Dimitrie Izvorâtorul de Mir şi Irodion .....
Data: Feb 25, 2020
Mitropolitul Andrei al Clujului, Maramureșului și Sălajului aniversează marți, 25 februarie 2020, treizeci de ani de la momentul hirotoniei episcopale și instalării ca arhiereu vicar pentru Episcopia de Alba Iulia.
Cu această ocazie, Preafericitul Părinte Patriarh .....
Data: Feb 25, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).