Trinitas TV a inaugurat un proiect finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) și dedicat comunităților românești din diaspora. În această toamnă, televiziunea Patriarhiei Române difuzează ediții speciale ale emisiunilor Viața Parohiilor, Bucuria Poveștilor și România de peste granițe, realizate cu sprijinul DRP.
Sub genericul „Păstrăm România” și „România Povestită”, acestea prezintă modul în care românii din afara granițelor păstrează vie identitatea românească și o transmit cetățenilor țării în care trăiesc.
Sunt programate 40 de ediții, care vor prezenta, sub formă de reportaje, viața românilor stabiliți în diverse țări ale Europei și felul în care aceștia promovează cultura și spiritualitatea poporului român.
O atenție deosebită este arătată comunităților religioase și inițiativelor lor de păstrare și de promovare a identități românești prin intermediul Școlilor Duminicale și al altor tipuri de activități.
„Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, prin diferite programe de granturi nerambursabile, sprijină românii din afara granițelor – atât pe cei din comunitățile istorice, cât și pe cei din diaspora”, a explicat pentru Trinitas TV Gheorghe Cârciu, secretar de stat și director al instituției.
„Noi sprijinim românii din afara granițelor, pentru că le datorăm aceasta și pentru a sprijini identitatea națională, învățarea limbii române. Sprijinim Școlile de Duminică organizate de Biserică, sprijinim Biserica, educația cultural-românească și românii oriunde s-ar afla. Biserica este primul ambasador pe care-l avem în afara granițelor și este liantul dintre educația românească, cultură și români”, a adăugat Gheorghe Cârciu.

Oficialul apreciază că Trinitas TV a sprijinit întotdeauna românii din afara granițelor prin proiectele desfășurate.
Jurnalista Cristina Liberis este realizatoarea emisiunii România de peste granițe, care a început în 2020 și este în această perioadă inclusă în proiectul „Păstrăm România” cu mai multe ediții.
Emisiunea „spune povestea acelei părți din România care a plecat departe, dar care nu a uitat unde îi sunt rădăcinile, trăiește cu dorul în suflet și încearcă să-și păstreze identitatea”, explică Cristina Liberis.

Cele mai recente ediții ale emisiunilor România de peste granițe și Viața parohiilor au fost dedicate, sub genericul #PastramRomania, românilor din Torino, orașul italian cu cea mai mare populație românească după Roma.
„Ne-au spus mulți că, dacă Biserica nu ar fi fost, nu ar fi reușit să reziste. Este punctul de sprijin pe care-l au săptămână de săptămână, este locul unde pot vorbi în limba română, unde întâlnesc alți români, unde pot asculta Sfânta Liturghie în graiul de acasă”, spune Adina Maria Stoica, realizatoarea emisiunii Viața Parohiilor.

„Pentru noi poate părea ceva minor, dar, pentru ei, înseamnă foarte mult. Cineva mi-a spus că nu poate rosti la slujbă Tatăl nostru în limba italiană, pentru că nu se regăsește în acea limbă. Simte nevoia să asculte rugăciunea în română, să o rostească în limba română, pentru că așa ea ajunge mai ușor în inima lui și simte că există acea conexiune cu Dumnezeu.”
În programul finanțat de Departamentul Românilor de Pretutindeni sunt incluse și mai multe ediții ale emisiunii Bucuria poveștilor. Sub genericul „România Povestită”, Adriana Ene, realizatoarea emisiunii, susține mai multe serii de ateliere interactive cu copiii din comunitățile românești din Italia, Franța și Austria.
Atelierele prezintă, sub forma poveștilor, teme ce privesc utilizarea corectă a limbii române și episoade definitorii din istoria poporului român. Echipa a fost deja la Paris, unde s-a întâlnit cu cei 120 de copii înscriși la Școala Parohială „Regina Maria” a Parohiei „Sf. Trei Ierarhi” – La Courneuve.

Este un „proiect educațional dedicat copiilor din diaspora românească, copii care poate că, într-un fel, s-au rupt de țara părinților și a bunicilor lor, pentru că, într-o proporție foarte mare, ei sunt născuți peste hotare, merg în sistemul educațional de acolo și, în afară de biserică și de momentele petrecute cu părinții lor, nu mai aud vorbindu-se limba românească, nu mai aud foarte mult vorbindu-se despre scriitorii români, despre identitate românească, despre istoria țării noastre”, spune Adriana Ene despre proiectul „România Povestită”.
„Ne-am propus să le spunem ce înseamnă România prin povești istorice, prin legende populare românești, prin scriitori români, să le fim aproape copiilor în ceva ce poate ei nici nu mai conștientizează: identitatea românească.”
Producțiile vor fi difuzate în grila de toamnă 2022 a Trinitas TV. Televiziunea Patriarhiei Române a mai realizat și în trecut proiecte în parteneriat cu Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.
A doua ediție a Întâlnirii Tinerilor Ortodocși (ITO) din Canada s-a desfășurat la Centrul „The Valley of The Mother of God” („Valea Maicii Domnului”) al Bisericii Copte din Mono, Ontario.
Întâlnirea i-a avut ca ocrotitori spirituali pe .....
Data: Sep 22, 2022
La începutul anului școlar, Arhiepiscopia Râmnicului a distribuit peste 2.500 de ghiozdane cu rechizite copiilor din eparhie.
Una din cauzele principale pentru care copiii renunță la școală este situația materială a familiei. Pentru a preîntâmpina .....
Data: Sep 22, 2022
Consfătuirea anuală a inspectorilor școlari pentru disciplina Religie s-a desfăşurat la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Râmnicu Vâlcea.
Întâlnirea a fost organizată de Ministerul Educației, în parteneriat cu Arhiepiscopia Râmnicului și .....
Data: Sep 23, 2022
O delegație a Patriarhiei Române condusă de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, s-a întâlnit joi cu Ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, pentru a .....
Data: Sep 23, 2022
Episcopia Huşilor a oferit la începutul acestui an şcolar ghiozdane cu rechizite la peste 1500 de copii din satele .....
Data: Sep 23, 2022
Romfilatelia introduce vineri în circulație o emisiune de mărci poștale dedicată împlinirii a 150 de ani de la inaugurarea unui simbol al Capitalei, Gara de .....
Data: Sep 23, 2022
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Este judecata indiferenta fata de suferinta altoraDuminica lasatului sec de carne (a Infricosatoarei judecati) (Mt. 25, 31-46) Cand va veni Fiul Omului intru slava Sa, si toti sfintii ingeri cu El, atunci va sedea pe tronul slavei Sale. Şi se vor aduna inaintea Lui toate neamurile .....
Data: Feb 8, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).