Trei emisiuni Trinitas TV dedica diasporei ediții speciale, sub genericele Pastram Romania și Romania Povestita

Trinitas TV a inaugurat un proiect finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) și dedicat comunităților românești din diaspora. În această toamnă, televiziunea Patriarhiei Române difuzează ediții speciale ale emisiunilor Viața Parohiilor, Bucuria Poveștilor și România de peste granițe, realizate cu sprijinul DRP.

Sub genericul „Păstrăm România” și „România Povestită”, acestea prezintă modul în care românii din afara granițelor păstrează vie identitatea românească și o transmit cetățenilor țării în care trăiesc.

Sunt programate 40 de ediții, care vor prezenta, sub formă de reportaje, viața românilor stabiliți în diverse țări ale Europei și felul în care aceștia promovează cultura și spiritualitatea poporului român.

O atenție deosebită este arătată comunităților religioase și inițiativelor lor de păstrare și de promovare a identități românești prin intermediul Școlilor Duminicale și al altor tipuri de activități.

„Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, prin diferite programe de granturi nerambursabile, sprijină românii din afara granițelor – atât pe cei din comunitățile istorice, cât și pe cei din diaspora”, a explicat pentru Trinitas TV Gheorghe Cârciu, secretar de stat și director al instituției.

„Noi sprijinim românii din afara granițelor, pentru că le datorăm aceasta și pentru a sprijini identitatea națională, învățarea limbii române. Sprijinim Școlile de Duminică organizate de Biserică, sprijinim Biserica, educația cultural-românească și românii oriunde s-ar afla. Biserica este primul ambasador pe care-l avem în afara granițelor și este liantul dintre educația românească, cultură și români”, a adăugat Gheorghe Cârciu.

Biserica este liant între români, spune directorul DRP, Gheorghe Cârciu. Trei emisiuni Trinitas TV dedică diasporei ediții speciale sub genericul „Păstrăm România” și „România Povestită”. Acestea vor fi incluse în grila de toamnă 2022. În imagine Foto: Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Oficialul apreciază că Trinitas TV a sprijinit întotdeauna românii din afara granițelor prin proiectele desfășurate.

Jurnalista Cristina Liberis este realizatoarea emisiunii România de peste granițe, care a început în 2020 și este în această perioadă inclusă în proiectul „Păstrăm România” cu mai multe ediții.

Emisiunea „spune povestea acelei părți din România care a plecat departe, dar care nu a uitat unde îi sunt rădăcinile, trăiește cu dorul în suflet și încearcă să-și păstreze identitatea”, explică Cristina Liberis.

Cristina Liberis, realizatoarea emisiunii România de peste granițe, a filmat de curând în Italia. Trei emisiuni Trinitas TV dedică diasporei ediții speciale sub genericul „Păstrăm România” și „România Povestită”. Acestea vor fi incluse în grila de toamnă 2022 Foto: Trinitas TV

Cele mai recente ediții ale emisiunilor România de peste granițe și Viața parohiilor au fost dedicate, sub genericul #PastramRomania, românilor din Torino, orașul italian cu cea mai mare populație românească după Roma.

„Ne-au spus mulți că, dacă Biserica nu ar fi fost, nu ar fi reușit să reziste. Este punctul de sprijin pe care-l au săptămână de săptămână, este locul unde pot vorbi în limba română, unde întâlnesc alți români, unde pot asculta Sfânta Liturghie în graiul de acasă”, spune Adina Maria Stoica, realizatoarea emisiunii Viața Parohiilor.

Adina Maria Stoica, realizatoarea emisiunii Viața parohiilor, a filmat de curând la o parohie din Torino. Trei emisiuni Trinitas TV dedică diasporei ediții speciale sub genericul „Păstrăm România” și „România Povestită”. Acestea vor fi incluse în grila de toamnă 2022 Foto: Trinitas TV

„Pentru noi poate părea ceva minor, dar, pentru ei, înseamnă foarte mult. Cineva mi-a spus că nu poate rosti la slujbă Tatăl nostru în limba italiană, pentru că nu se regăsește în acea limbă. Simte nevoia să asculte rugăciunea în română, să o rostească în limba română, pentru că așa ea ajunge mai ușor în inima lui și simte că există acea conexiune cu Dumnezeu.”

În programul finanțat de Departamentul Românilor de Pretutindeni sunt incluse și mai multe ediții ale emisiunii Bucuria poveștilor. Sub genericul „România Povestită”, Adriana Ene, realizatoarea emisiunii, susține mai multe serii de ateliere interactive cu copiii din comunitățile românești din Italia, Franța și Austria.

Atelierele prezintă, sub forma poveștilor, teme ce privesc utilizarea corectă a limbii române și episoade definitorii din istoria poporului român. Echipa a fost deja la Paris, unde s-a întâlnit cu cei 120 de copii înscriși la Școala Parohială „Regina Maria” a Parohiei „Sf. Trei Ierarhi” – La Courneuve.

Adriana Ene, realizatoarea emisiunii Bucuria poveștilor, a filmat de curând la o parohie din Paris. Trei emisiuni Trinitas TV dedică diasporei ediții speciale sub genericul „Păstrăm România” și „România Povestită”. Acestea vor fi incluse în grila de toamnă 2022 Foto: Facebook / Bucuria poveștilor

Este un „proiect educațional dedicat copiilor din diaspora românească, copii care poate că, într-un fel, s-au rupt de țara părinților și a bunicilor lor, pentru că, într-o proporție foarte mare, ei sunt născuți peste hotare, merg în sistemul educațional de acolo și, în afară de biserică și de momentele petrecute cu părinții lor, nu mai aud vorbindu-se limba românească, nu mai aud foarte mult vorbindu-se despre scriitorii români, despre identitate românească, despre istoria țării noastre”, spune Adriana Ene despre proiectul „România Povestită”.

„Ne-am propus să le spunem ce înseamnă România prin povești istorice, prin legende populare românești, prin scriitori români, să le fim aproape copiilor în ceva ce poate ei nici nu mai conștientizează: identitatea românească.”


Producțiile vor fi difuzate în grila de toamnă 2022 a Trinitas TV. Televiziunea Patriarhiei Române a mai realizat și în trecut proiecte în parteneriat cu Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).