„Străduindu-ne a ierta şi învăţându-ne a practica şi iertarea sub formele ei mai subtile (pe cei cărora le-am greşit noi, pe noi înşine după ce ne-am căit cu adevărat), ne apropiem de înţelegerea iertării divine”, sunt cuvintele părintelui Nicolae Steinhardt, cel care a învăţat ce înseamnă iertarea în închisorile comuniste.
Marţi, 30 martie, se împlinesc 32 de ani de la moartea sa, figură emblematică a Bisericii noastre.
Născut pe 29 iulie 1912, într-o familie evreiască, a fost fiul inginerului și arhitectului Oscar Steinhardt.
Între anii 1919–1929 a urmat cursurile școlii primare și ale liceului Spiru Haret, printre colegii de aici numărându-se Constantin Noica, Mircea Eliade, Arșavir Acterian, Haig Acterian, Alexandru Paleologu, Dinu Pillat, Marcel Avramescu.
Licenţiat în Drept şi Litere la Universitatea din Bucureşti (1934), în 1936 îşi va susţine lucrarea de doctorat în drept constituţional: Principiile clasice şi noile tendinţe ale dreptului constituţional. Critica operei lui Léon Duguit.
În data de 31 decembrie 1959 este convocat de Securitate şi i se cere să fie martor al acuzării lui Constantin Noica. Refuză şi este condamnat în „lotul Pillat-Noica” la 13 ani de muncă silnică sub acuzația de „crimă de uneltire contra ordinii sociale”.
Eseistul, criticul literar, juristul, publicistul și scriitorul român a fost botezat în închisoarea de la Jilava (15 martie 1960) de către ieromonahul Mina Dobzeu.
Eliberat în august 1964, a intrat mai târziu în monahism la Mănăstirea Rohia (16 august 1980) primind numele Nicolae.
A devenit o figură emblematică a Bisericii noastre în special pentru mărturisirea credinței în vremuri grele și este cunoscut pentru profunzimea lucrării „Jurnalul Fericirii”, testamentul său literar.
Despre personalitatea monahului Nicolae de la Rohia vorbește Episcopul Iustin, cel care l-a cunoscut personal, într-un interviu oferit pentru Basilica.ro.
„Fidelitatea în prietenie, suferința pentru Hristos, credința și mărturisirea până la martiriu” sunt virtuţile despre care Episcopul Iustin al Maramureşului și Sătmarului a spus că se regăseau în personalitatea părintelui Nicolae Steinhardt – un model pentru tinerii de astăzi.
Foto credit: Doxologia
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 346
Id: 73158
Data: Mar 30, 2021
Imagine:
Filantropia Ortodoxă Alba Iulia vine în ajutorul copiilor aflaţi în risc de abandon şcolar prin intermediul proiectului „Educație spre Vocație”.
În luna martie, 405 copii din cadrul a 17 clase „Școală după Școală” din județul Alba au primit rechizite școlare, .....
Data: Mar 30, 2021
Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia a participat sâmbătă la întronizarea Mitropolitului Visarion al Spaniei și .....
Data: Mar 30, 2021
Părintele Gheorghe Holbea de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București a vorbit duminică despre așezarea în darul lui Dumnezeu, potrivit învăţăturii Sfântului Grigorie Palama.
El a rostit cuvântul din Duminica a doua din Post, dedicată .....
Data: Mar 30, 2021
Mesajul de condoleanțe al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la slujba de înmormântare a Părintelui pensionar Sandi Mehedințu, preot îmbisericit la Parohia Izvorul Tămăduirii – Mavrogheni, Protoieria Sector I Capitală, oficiată marți, 30 .....
Data: Mar 30, 2021
În 1 aprilie 2021 se împlinesc 80 de ani de la masacrul de la Fântâna Albă, unde au fost ucişi aproximativ 3.000 de români care voiau să treacă în patria mamă, după ce nordul Bucovinei fusese răpit de URSS în urma Pactului Ribbentrop – Molotov.
Evenimentul de .....
Data: Mar 30, 2021
E.S. David Saranga, Ambasadorul Israelului în România, a vizitat marţi Aşezământul Românesc de la Ierusalim. Oficialul israelian a fost primit de pr. Teofil Anăstăsoaie, Reprezentantul Patriarhiei Române în Ţara Sfântă.
„Biserica Românească de la Ierusalim este un .....
Data: Mar 30, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).