Un deceniu de la moartea duhovnicului tinerilor

A trecut un deceniu de la moartea părintelui Teofil Părăian, supranumit „duhovnicul tinerilor”, apelativ pe care l-a primit datorită afecţiunii pe care generaţia tânără a manifestat-o faţă de monahul de la Sâmbăta de Sus. 

Recunoscut pentru înţelepciunea şi blândeţea sa, arhimandritul Teofil, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României, s-a stins din viaţă în 29 octombrie 2009.


Om al bucuriei, mereu plin de speranță și încredere în ajutorul lui Dumnezeu, el iubea și sfătuia pe toți părintește, încât, în mod irezistibil, fiecare se bucura să-l considere părinte duhovnicesc al său.

– Patriarhul Daniel


Părintele Teofil s-a născut în data de 3 martie 1929 într-o familie de plugari din satul Topârcea, din apropierea Sibiului.

La botez a primit numele de Ioan.

S-a născut fără vedere, motiv pentru care urmează cursurile unei școli primare pentru nevăzători la Cluj-Napoca, între anii 1935 – 1940.

Și-a continuat cursurile la o școală de nevăzători la Timișoara, între anii 1942 – 1943, iar până în 1948 a urmat, tot la Timișoara, cursurile liceale într-o instituție de învățământ pentru văzători.

Preocuparea pentru viața religioasă și pentru aprofundarea cunoștințelor teologice îl determină să urmeze cursurile Facultății de Teologie din Sibiu, între anii 1948 – 1952.


Nouă sfaturi ale părintelui Teofil Părăian


La 1 aprilie 1953 a luat hotărârea de a intra în obștea Mănăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus.

După patru luni a fost călugărit în ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului și a primit numele de Teofil, cuvânt provenit din limba greacă care se traduce cu „iubitor de Dumnezeu”.

La șapte ani de la călugărie, tot de praznicul Adormirii Maicii Domnului, părintele Teofil a fost hirotonit diacon de Mitropolitul Nicolae Colan, iar la 13 mai 1983, după 23 de ani de diaconie, a fost hirotonit preot de Mitropolitul Antonie Plămădeală.

Tot atunci a primit hirotesirea întru duhovnic.

În anul 1986 părintele Teofil a fost hirotesit protesinghel, iar în anul 1988 arhimandrit.

A trecut la cele veșnice la 29 octombrie 2009, în Cluj Napoca, înmormântat la Mănăstirea Sâmbăta.

Foto credit: Creştin Ortodox

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 31

Id: 68202

Data: Oct 30, 2019

Imagine:

Articolele urmatoare