Arhid. Adrian Lupu, Consilier al Sectorului Învăţământ din cadrul Arhiepiscopiei Craiovei, a participat vineri, la Liceul „Traian Vuia” din Craiova, la un eveniment prilejuit de aniversarea a 116 ani de la primul zbor din istorie documentat de presa internațională: zborul monoplanului inventat de Traian Vuia.
Reprezentantul Arhiepiscopiei a transmis mesajul de binecuvântare al Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, şi a subliniat buna colaborare a eparhiei cu instituția de învățământ organizatoare.
„Activitatea de astăzi o dedicăm marelui inventator român care a realizat, la 18 martie 1906, pe o distanţă de 12 metri, primul zbor cu un aparat mai greu decât aerul, un zbor care l-a consacrat drept pionier al aviaţiei”, a spus prof. Carmen Oprea, directoarea Liceului „Traian Vuia” din Craiova.
Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Asociaţia Română pentru Propaganda şi Istoria Aeronauticii (ARPIA), din partea căreia au vorbit mai mulţi invitaţi, printre care Comandor Ing. Dumitrescu Ilie, vicepreședintele asociației, şi Ion Popa, fost director al Liceului Teoretic „Henri Coandă”.
Partea a doua a evenimentului s-a desfășurat în curtea liceului, unde a fost prezentată o replică a aparatului de zbor Vuia nr. 1, cel cu care românul a efectuat primul zbor la Paris.
„Mă duc, mamă, departe, la Paris. Dar lasă, mamă, să nu-ți pară rău. Am să vin de acolo în zbor sau n-am să mă mai întorc niciodată acasă”, i-a spus românul mamei sale în 1902.
În 1903, când a prezentat schița sa Academiei de Științe din Paris, Vuia a primit răspunsul că „problema zborului cu un aparat care cântărește mai mult decât aerul nu poate fi rezolvată și nu este decât un vis”.
Totuși, el și-a brevetat în Franța aparatul Vuia nr. 1, prin cererea de brevet nr. 332106, care i-a fost aprobată în 17 august 1903. Brevetul s-a publicat în 16 octombrie 1903.

În 18 martie 1906, la Montesson, lângă Paris, românul a devenit primul om din lume care a zburat cu un aparat care era mai greu decât aerul și decola prin mijloace proprii. Practic, a demonstrat că se poate construi o mașină care să-și ia zborul.
Până atunci se zburase doar cu aparate de tip biplan (cu două rânduri de aripi) și care necesitau tracțiune sau pantă. Frații Wright, americanii care în decembrie 1903 s-au ridicat primii de la sol cu un biplan motorizat, au făcut abia în 1908 un zbor la care a asistat și presa.
Din 1907, Vuia s-a dedicat cercetării zborului pe verticală. În 1919 a publicat unul din primele studii în domeniu, iar în 1925 un elicopter realizat de el a zburat la 8 metri de la sol pe o distanță de 80 de metri. Aceasta face ca românul să fie și unul din pionierii zborului cu elicopterul.
La scurt timp, românii înregistrau o altă premieră în aviație. În 17 iunie 1910, pe Dealul Cotrocenilor din București, Aurel Vlaicu a zburat pe o distanță de 50 de metri și la o înălțime de 3-4 metri de la sol, cu primul avion conceput, realizat și pilotat în România.
Tot în 1910, la Salonul Internațional Aeronautic de la Paris, românul Henri Coandă prezenta primul avion cu reacție din istorie.
Foto credit: Inspectoratul Școlar Județean Dolj
Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 275
Id: 76589
Data: Mar 19, 2022
Imagine:
Voluntarii Sfintei Parascheva au încărcat vineri un TIR cu 14 tone de ajutoare colectate de Arhiepiscopia Iașilor pentru regiunea .....
Data: Mar 19, 2022
Cea mai recentă activitate din Luna pentru viață 2022 la Râmnicu Vâlcea a fost dezbaterea „Mame vulnerabile! Curajul de a-ți cunoaște vulnerabilitatea”.
Evenimentul a făcut parte dintr-o serie de activități de conștientizare pro-viață, dar și de sprijin concret .....
Data: Mar 19, 2022
Părintele Mitropolit Teofan a oficiat vineri Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite la Catedrala Mitropolitană din Iaşi. El i-a îndemnat pe .....
Data: Mar 19, 2022
În Duminica Sf. Ier. Grigorie Palama, 20 martie 2022, membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române vor sluji după următorul program transmis de Eparhii prin intermediul Radio Trinitas:
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii .....
Data: Mar 19, 2022
Parohia prahoveană Posești și-a propus să apropie copiii de Biserică printr-o serie de activități dedicate rugăciunii. Parohul Alexandru Enache desfășoară proiectul Rugăciunea în viața mea, în care unul dintre principalii colaboratori este și preoteasa Ramona Elena Enache. .....
Data: Mar 20, 2022
Parohia „Sf. Elefterie” din Capitală organizează în săptămânile următoare două evenimente dedicate Anului omagial 2022: o proiecție de film despre .....
Data: Mar 20, 2022
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Credinta si cultura azi - Cultura informatiei. Pledoarie pentru cunoastere (14 05 2017)
Biserica azi - Crucea, de la simbol la atitudine de viata (13 09 2016)
Valoarea faptei - Icoanele facatoare de minuni ale Maicii Domnului
Secvente Trinitas - Parohia Ortodoxa Romana din Ulm, Germania.(23 07 2015)
Biserica azi - Crucea si rastignirea Mantuitorului Iisus Hristos in crestinismul timpuriu (15 03 2017)
Cuvant pentru suflet - Sfantul Apostol Toma (04 10 2017)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).