Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași și Liceul Teoretic „Costache Negruzzi” din Chișinău au organizat online „Șezătoarea Mărțișorului”, prin care elevii au împărtășit obiceiuri de pe ambele maluri ale Prutului referitoare la această frumoasă tradiție românească.
Elevii ieșeni au povestit ce au aflat de la părinții și bunicii lor: mărțișoarele erau pe vremuri confecționate acasă, prin împletirea celor două fire de mătase, alb și roșu, care la capete aveau „cănăfiori”.
Totul era făcut cu multă migală și măiestrie de mâinile harnice ale fetelor din familie. Când mărțișoarele erau gata, erau prinse în foi de caiet cu niște ace și oferite celor dragi.
De obicei, de 1 Martie primeau mărțișoare băieții, care se întreceau în numărul mare de mărțișoare agățate pe pieptul lor de către fete și își notau cu atenție numele dăruitoarelor, cărora le aduceau de 8 Martie ceva dulce sau o floare.
Și acum, în liceul ieșean, băieții primesc mărțișoare de la fete și fetele primesc ghiocei de 8 Martie.
Elevii din Chișinău au prezentat mărțișorul basarabean: împletit dintr-un fir alb și unul roșu, el se oferă împreună cu un ghiocel, simbol al primăverii și al dragostei.
Mărțișorul este purtat în piept întreaga lună martie, apoi se leagă de ramurile unui pom fructifer, în speranța că roadele lui vor fi bogate și vor aduce belșug în casele oamenilor.
La începutul lunii aprilie, în cele mai multe sate din Basarabia, pomii sunt împodobiți cu mărțișoare. În fiecare an are loc Festivalul Mărțișorului, inițiat la 1 martie 1967 la Chișinău.
În Basarabia, mărțișoarele se confecționează prin diverse metode: sunt cusute pe etamină, tricotate sau confecționate din hârtie creponată. Se oferă în primul rând membrilor familiei, apoi și colegilor de la școală.
Elevii basarabeni confecționează mărțișoare și le oferă copiilor de la casa de copii, pentru că ei nu au persoane apropiate care să le ofere mărțișoare. Sunt obișnuiți astfel de mici să facă și acte de caritate.
La finalul acțiunii, copiii și-au transmis felicitări și mărțișoare virtuale și și-au exprimat speranța că vor continua activitățile comune.
„A fost foarte interesant să ne întâlnim și să vorbim între noi și sper să ne ajute această întâlnire și pe viitor, ca în continuare să avem o relație de durată”, a declarat Victor, elev la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași.
Acțiunea a fost coordonată de profesoarele Floricica Morariu, Ines Crețu și Simona Iuscinschi din Iași și de profesoarele Angela Ababei și Ecaterina Alexandru din Chișinău.
Foto credit: Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 331
Id: 72884
Data: Mar 2, 2021
Imagine:
Editurile Patriarhiei Române participă la Târgul de Carte Gaudeamus 2021, care este organizat exclusiv online și se desfășoară în perioada 1-31 martie.
Prima întrunire națională a responsabililor sectoarelor eparhiale care supervizează cimitirele din Biserica Ortodoxă Română a avut loc marți la Palatul Patriarhiei. Participanții au discutat despre procesul de sistematizare a cimitirelor pe baza noului regulament adoptat în acest .....
Data: Mar 2, 2021
Asociațiile România pentru viață și Studenți pentru viață din București au publicat calendarul activităților din Luna pentru viață 2021. Anul acesta, Luna pentru viață și Marșul pentru viață au tema „Uniți pentru viață”. Majoritatea activităților au loc online, pentru a respecta .....
Data: Mar 2, 2021
Ziua mondială a scriitorilor este celebrată anual în data de 3 martie. Ziua a fost instituită în 1986 de English Pen Club, informează Agerpres.
Acest .....
Data: Mar 3, 2021
La întâlnirea Episcopului Ioan Casian cu preoții și coordonatorii Școlilor Duminicale din cele trei .....
Data: Mar 3, 2021
Prim-ministrul Georgiei Irakli Garibashvili și-a exprimat admirația față de Patriarhul-Catolicos Ilia al II-lea și a dezaprobat calomniile aduse în spațiul public la adresa Bisericii Ortodoxe.
Premierul Georgiei
Data: Mar 3, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Pr Sofian Boghiu - Despre smerenie si rugaciune
Pr Sofian Boghiu - Despre despatimire
Pr Sofian Boghiu - Identitatea nationala
Pr Sofian Boghiu - Rugaciunile celor din inchisori
Pr Sofian Boghiu - Despre singuratate
Pr Sofian Boghiu - Despre pacat si spovedanie
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).