Într-un text despre reacțiile diferite ale oamenilor privind situația de conflict din Ucraina, Vasile Bănescu, Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, spune cum se comportă creștinul real față de cel închipuit în fața ororii războiului.
Vasile Bănescu subliniază importanța faptelor morale, a cuvintelor făcătoare de pace, dar și a despărțirii, fără inutilă diplomație, a dreptății de nedreptate, a adevărului de minciună, a complicității de onestitate, a cruzimii de omenie, numind răul, rău, și binele, bine.
Textul integral:
Creștinul real vs creștinul închipuit în fața ororii războiului
Un creștin real, cleric sau mirean, inspirat de Evanghelie, are decisiva datorie morală de a se raporta lucid și adecvat la realitate, mai ales când aceasta e potopită de nedreptate, de ură ideologică și de uciderea a mii și mii de oameni nevinovați într-un război declanșat de un personaj emergent antihristic chiar prin gesturile lui de inversiune luciferică (pozând în părinte grijuliu al patriei, în binefăcător al popoarelor, în protector al creștinătății sau în cel mai mare ctitor de biserici, ceea ce unora cu afinități elective le-a provocat recent un puseu aproape mistic, incoerent exprimat).
Creștinul real, nu cel închipuit, va reacționa, într-un asemenea context mustind de suferință și moarte, prin fapte morale și prin limpezi cuvinte făcătoare de pace, despărțind fără inutilă diplomație, fie ea și ecleziastică, dreptatea de nedreptate, adevărul de minciună, complicitatea de onestitate, cruzimea de omenie. Numind răul, rău, și binele, bine.
Creștinul real nu se va lansa orbește pe terenul știrilor false emise de perfida propagandă anti-europeană, pentru că el este în mod natural fidel unei reale Europe creștine, nici în discursuri contorsionist împăciuitoriste, nici în predici doldora de bizantinisme, de prăfuite citate și locuri comune fără nicio noimă și tangență la realitatea crudă care îl împresoară.
Și mai ales nu va confunda creștinul real duhurile, nici personajele narațiunii istorice europene din care face el însuși parte, nedeosebind victimele de agresorii lor. Pentru că un creștin real posedă claritate și imaginație morală, sagacitate spirituală, putând discerne între permis și folositor, între posibil si interzis, între obligatoriu și facultativ sau între un autentic și demn Întâistătător al Bisericii lui Hristos și unul demisionar din punct de vedere moral și creștin prin complicitate cinică la cele mai hidoase lucruri pe care omul fără Dumnezeu este capabil să le comită: războiul de cucerire, îngrozirea, tortura și uciderea în masă a unor oameni pe care Hristos ne-a poruncit blând să-i iubim ca pe noi înșine, nu să-i strivim sub cizma grea și invadatoare a morții.
Chipul izbit de război al aproapelui îl obligă pe creștinul real să iasă din comoditatea căldicelului confort al creștinismului de duminică sau de salon și să facă ceea ce ar dori să-i facă lui oamenii dacă ar fi în locul celui care chiar azi are nevoie de el.
Adică exact ceea ce au făcut și fac acum clericii și mirenii români admirabil mobilizați de bunul-simț creștin, activi în arhiepiscopiile Bisericii situate în zonele prin care au ajuns la noi cei refugiați din cauza unui război provocat de o patologie politică, de o viziune imperialistă clinică și, în mod strigător la cer, binecuvântat fie și implicit de cineva care, lipsit total de acuitate morală, a identificat „forțele răului” exact acolo unde acestea lipsesc, substituind astfel abil, dar crunt dezonorant, agresorul cu victima.
Prezența chipului celuilalt în fața noastră, cu atât mai mult cu cât acesta e un sărman ajuns în pribegie, ne impune lăuntric articularea unor gesturi care traduc propriul nostru grad de încreștinare, densitatea noastră morală, noblețea nebănuită de noi înșine, dar care care ne onorează enorm statutul de creștini și comunitatea din care facem parte.
Într-un moment realmente crucial pentru Europa creștină în care democrația trebuie să rămână din punct de vedere politic sacrosanctă, creștinii, indiferent de confesiune, dar și toți oamenii uniți în jurul valorilor morale universale, valori care, asimilate, elimină ca un antidot din corpul social impulsul necontrolat spre crima în masă, atrocitatea ca hobby, agresiunea asupra vecinilor, anularea libertății și demnității persoanei umane, noi toți trebuie să trecem împreună proba curajului de a mărturisi la timp adevărul, de a ne opune ferm barbariei și de a lupta pentru salvarea cu orice preț a civilizației Decalogului și a culturii europene a Dialogului, în cadrele sănătoase ale cărora riscul grav de a spune în mod public binelui rău și răului bine se diminuează și chiar dispare.
Vasile Bănescu
Imediat după începerea conflictului militar în Ucraina, Biserica Ortodoxă Română a fost alături de refugiații veniți în România și în Republica Moldova oferindu-le hrană și ajutoare materiale, asistență spirituală, servicii de transport și spații de cazare.
S-au mobilizat în acest sens eparhii din țară și de peste hotare, alături de ONG-urile Bisericii. Inițiativele de sprijin pentru refugiați sunt coordonate prin platforma „Ajută cu bucurie”, unde se poate oferi ajutor material sau se pot înscrie voluntari.
Foto credit: Arhiepiscopia Sucevei
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 262
Id: 76436
Data: Mar 5, 2022
Imagine:
Aducând în atenție actele sale de curaj din perioada regimului comunist, dar și echilibrul, statura maiestuoasă și sobră ale Patriarhului Iustin Moisescu, Patriarhul Daniel
Data: Mar 5, 2022
În Duminica Lăsatului sec de brânză, 6 martie 2022, membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române vor sluji după următorul program transmis de Eparhii prin intermediul Radio Trinitas:
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, va .....
Data: Mar 5, 2022
Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale şi Meridionale, aflat în aceste zile în vizită pastorală în Marea Britanie, a avut vineri, 4 martie, o întrevedere cu Ambasadoarea României la Londra, Excelența Sa Laura Popescu.
Întâlnirea a avut loc la sediul misiunii .....
Data: Mar 5, 2022
Episcopul Iustin al Maramureșului și Sătmarului transmite duminică, 6 martie, un mesaj la început de post în care îi îndeamnă pe preoți și credincioși să continue să sprijine refugiații ucraineni care vin în țara noastră.
În mesajul său, PS Iustin spune că „Postul de .....
Data: Mar 6, 2022
În Duminica Lăsatului sec de brânză, Patriarhul României a explicat de ce postul nu trebuie înțeles ca o sumă de restricții, ci ca o școală a libertății de a iubi pe Dumnezeu. Părintele Patriarh a spus că postul este ofrandă și act de intimitate, apoi a subliniat că cine postește .....
Data: Mar 6, 2022
Suntem în Anul omagial al rugăciunii, iar de luni, 7 martie, începe Postul Sfintelor Paști, dublă ocazie de introspecție, motiv „să intrăm în cămară” și să .....
Data: Mar 6, 2022
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Credinta si cultura azi - Cultura informatiei. Pledoarie pentru cunoastere (14 05 2017)
Biserica azi - Crucea, de la simbol la atitudine de viata (13 09 2016)
Valoarea faptei - Icoanele facatoare de minuni ale Maicii Domnului
Secvente Trinitas - Parohia Ortodoxa Romana din Ulm, Germania.(23 07 2015)
Biserica azi - Crucea si rastignirea Mantuitorului Iisus Hristos in crestinismul timpuriu (15 03 2017)
Cuvant pentru suflet - Sfantul Apostol Toma (04 10 2017)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).