Sâmbătă au apărut online o mulțime de mesaje de la credincioșii întristați să constate că, la căutarea după numele „Catedrala Mântuirii Neamului” pe dispozitivele mobile cu sistem Android, aplicația Google Maps returnează locația corectă a obiectivului, dar cu alt nume jignitor: „Catedrala Prostirii Neamului”.
Amintim că numele de „Catedrala Mântuirii Neamului” a fost ales încă din timpul domniei Regelui Ferdinand, în amintirea eliberării și unirii într-o singură țară a neamului românesc, iar ofensa adusă acestui nume este de fapt adusă memoriei celor întru a căror pomenire a fost ridicată, celor care și-au jertfit viața pentru a atinge dezideratul independenței și unității naționale.
Redacția Basilica.ro a primit numeroase mesaje de revoltă cu privire la această situație regretabilă, mai ales că Google de obicei verifică foarte atent denumirile locațiilor pe care le publică. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a trimis un comentariu cu privire la situație.
„Recentul atentat pe Google Maps asupra numelui „Catedralei Naționale”, ridicată în memoria celor mai buni dintre oamenii acestei țări, eroii ei, este încă o probă a urii unora care, cu sau fără voia lor, ajung să compună câteva nuclee ideologice dur anticreștine / antiortodoxe din România”, afirmă Vasile Bănescu.
Aceștia reacționează cu ură pe Facebook doar la citirea cuvintelor: „Biserică”, „Catedrală”, „Ortodoxie”, desființându-le ca și cum ar fi capabili să le înțeleagă cu adevărat, adaugă Vasile Bănescu.
El califică această atitudine drept expresia unei „patologii spirituale”, pe care o vede „grefată pe fondul minat deja de grave carențe intelectuale, de incultură crasă și de desprinderea asumat progresivă de realitatea istorică și imediată”.
„Cine sunt cu adevărat acești oameni împuținați de ură? Ce îi recomandă moral, profesional sau cultural pe acești „oameni noi” auto-situați dincolo de bine și de rău cu piatra mereu în mână?”, se întreabă Vasile Bănescu.
El spune că fenomenul relevă supraviețuirea în societatea postcomunistă a fascinației utopiei socialiste „a punerii la pământ a Bisericii lui Hristos”.
Despre acești oameni puțini, dar foarte activi și vocali, pentru care fascinația utopiei socialismului ateist continuă și azi în forme noi, Vasile Bănescu spune: „Toți acești mici și ridicoli autoimprovizați dumnezei de carton ideologic sunt suicidar animați de principiul distrugerii ordinii morale personale și publice țesute și hrănite de creștinism. Hristofobia unor oameni care ajung să comită gestul de a modifica hoțește pe Google Maps numele unui edificiu pe care Biserica Ortodoxă cu sprijinul firesc al Statului Român îl ridică in memoria tuturor eroilor din istoria acestei țări creștine, indică o periculoasă patologie morală care face deja foarte mult rău Europei și lumii civilizate de creștinism de-a lungul a două milenii”.
Astfel, Vasile Bănescu atrage atenția că ateismul renaște mereu în alte forme, fiind doar o mască ideologică a aceluiași „duh al lumii” contrar Duhului Adevărului.
Foto credit: Basilica.ro / Iulian Dumitrașcu
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 289
Id: 70056
Data: May 3, 2020
Imagine:
Preasfințitul Părinte Ieronim a slujit în Duminica Mironosițelor la Catedrala Patriarhală, unde a vorbit despre legătura dintre Înviere și botez, credincioșia mironosițelor și viața nouă în Hristos, pe care a numit-o „distanțare de păcat”.
„Iată, Hristos ne aduce .....
Data: May 4, 2020
Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului a lansat luni Campania „Dăruiește o tabletă pentru o șansă la educație!”.
Din cauza epidemiei, şcolile, grădiniţele şi universităţile rămân închise până la toamnă, au decis .....
Data: May 4, 2020
„Fără a idealiza, cred că fiecare femeie creştină este o resursă de iubire, de înţelegere şi, mai ales, de iertare”, a spus duminică Episcopul Ignatie al Hușilor.
„Nu am spus că femeia creştină este, în mod .....
Data: May 4, 2020
Scriitoarea Ioana Revnic, profesoară de limba română la Liceul Teologic Ortodox „Anastasia Popescu” din București, a inițiat în 2018 proiectul „Spune-mi o poveste pentru suflet”, prin care vizita comunități și le citea copiilor povești. Proiectul a crescut într-o mișcare de educație .....
Data: May 4, 2020
„Femeile creștine au o fidelitate aparte față de Hristos, o fidelitate care trece dincolo de mormânt. Femeile creștine au o inimă tandră și iubitoare”, a
Data: May 4, 2020
La inițiativa părintelui director Petru Munteanu, Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială din Piatra .....
Data: May 4, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).