Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a participat luni la hramul bisericii comunității române din Istanbul, unde a vorbit despre Sf. Paraschevi, lupta duhovnicească și puterea femeilor creștine de a schimba lumea prin puterea credinței și dragostei.
Patriarhul Ecumenic l-a felicitat pe Părintele Sergiu Vlad pentru lucrarea sa roditoare în sânul comunității românești și a rostit o omilie despre Sfânta Paraschevi.
Sanctitatea Sa a afirmat că sărbătoarea sfintei „se așterne ca roua de pe Hermon peste căldura verii, adăugându-se la sărbătorile sfintelor pe care le comemorăm în luna iulie – douăzeci la număr”.
Patriarhul Ecumenic a spus că „am putea numi luna iulie Luna Sfintelor Femei, a căror viață ne arată cât de mult pot realiza femeile creștine când inima lor se umple de căldură, de credință vie în Hristos și de dragoste de aproapele”.
„Unele L-au mărturisit pe Hristos, altele au lucrat fapte bune pentru aproapele, iar altele au făcut educație creștină, au inspirat și înființat instituții virtuoase și au reformat societatea după duhul lui Hristos”, a adăugat el.
Referindu-se la viața Sfintei Paraschevi, patriarhul a spus că ea este un far călăuzitor nu numai pentru femei, ci pentru toți oamenii.
„Multe expresii din Noul Testament descriu viața noastră ca pe un ring de luptă. Scopul nostru este Domnul și viața veșnică întru el. (…) Iar răsplata pentru cei care se luptă bine este cununa dreptății” de la Domnul Dreptății, a continuat Sanctitatea Sa.
Nu întâmplător în imnografia sfintei se folosesc termeni care apar și în jocurile sportive.
„Dacă sportivii de la Jocurile Olimpice, cum ar fi astăzi cele la Tokyo, concurează atât de sârguincios pentru a câștiga o medalie de aur, vă dați seama cu cât mai mare ar trebui să fie propriul nostru zel și cât de mare alergarea pentru a câștiga lauda și cununa lui Dumnezeu însuși”, a spus patriarhul.
Liturghia de luni a fost precedată duminică seară de slujba Vecerniei, oficiată la biserica românilor de pe malul estic al Cornului de Aur de Mitropolitul Stefanos de Kallioupolis și Madytos, care păstorește Districtul Tatavla.
Biserica „Sfânta Muceniță Paraschevi” din fostul cartier Prikidion al Constantinopolului (azi cartierul Hasköy al Istanbulului) a fost reconstruită din temelii în 1692 de Sfântul Domnitor Constantin Brâncoveanu.
Din biserica anterioară ctitoriei brâncoveneşti se păstrează cele patru icoane împărăteşti de pe catapeteasmă: Mântuitorul Pantocrator, Maica Domnului cu pruncul, Sfântul Ioan Botezătorul şi Sfânta Muceniţă Paraschevi, ocrotitoarea bisericii.
Patriarhia Ecumenică a dat sfântul lăcaș în folosința comunității românești începând din anul 2004.
„Copiii auzitori să cunoască lumea surzilor şi surzii să cunoască lumea lor”, explică părintele Mirel Ilie obiectivele schimbului de experienţă pe care intenţionează să-l organizeze în această vară.
Tocmai s-a întors dintr-o tabără organizată în Munţii Ciucaş pentru .....
Data: Jul 27, 2021
Studenții români din țară și diaspora vor aniversa la Mănăstirea Putna 150 de ani de la Serbarea Românilor de Pretutindeni organizată acolo de studentul Mihai Eminescu și generația lui. În 15 august, tinerii
Data: Jul 27, 2021
Peisajul cultural minier Roșia Montană a fost înscris marţi în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, a anunţat Ministerul Culturii.
Decizia .....
Data: Jul 27, 2021
Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, a slujit marţi la hramul Bisericii Mărcuţa din Capitală.
Ierarhul s-a rugat ca toţi cei care îl cinstesc pe Sfântul Pantelimon, pomenit în 27 iulie, „să primească curaj în .....
Data: Jul 27, 2021
Expoziţia „Monumentele Basarabiei Furate” va fi vernisată duminică, de la ora 13:00, la Muzeul Naţional de Istorie din Chişinău. Evenimentul este organizat de Asociaţia Monumentum din Republica Moldova.
Vor fi expuse informaţii şi fotografii din campania de .....
Data: Jul 27, 2021
România aniversează marţi 65 de ani de la aderarea la Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), informează Historia.
Cu .....
Data: Jul 27, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Parintele Coman despre Invierea Domnului, Universul Credintei, TVR 1
Pr Hrisostom Filipescu
De la stiinta la Dumnezeu - Interviu cu fizicianul Andrei Dorobantu
Icoana Bunei Vestiri - Marturiile icoanei - Universul Credintei
Pustnici la schitul Sf Antonie Neamt
Parohia Sfanta Treime - Tei - Pr Alexandru Motoc - Universul Credintei
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).