Visuri la cheie: O casa pentru un tanar convins de Parohul din Daeni sa revina in țara, alaturi de frații lui

Un tânăr și soția lui s-au întors din Germania pentru că Părintele Alexandru Balaban, Parohul din Dăeni, județul Tulcea, i-a dat telefon și i-a spus că frații lui, rămași fără părinți, au nevoie de el. Încununarea unei povești de transformare personală, responsabilitate și solidaritate a avut loc duminică, atunci când casa construită pentru ei de echipa emisiunii Visuri la Cheie a fost sfințită de Episcopul Tulcii.

Povestea a început cu doi ani în urmă, când Părintele Alexandru Balaban a primit un apel la miezul nopții de la fratele său. În apropiere de Buzău, acesta se oprise să vadă dacă are pană de cauciuc. Atunci a văzut un copil care stătea singur pe marginea drumului.

Întrebat ce este cu el, copilul l-a condus la mama lui însărcinată și ceilalți trei frați. Nu aveau domiciliu stabil. În noaptea aceea, prin telefonul fratelui său, Părintele Alexandru Balaban a vorbit cu fata cea mare, Petronela.

„I-am zis să mă sune când simt ei nevoia, iar eu vin să îi iau și îi aduc să stea la mine peste iarnă. Încă nu știam cum voi rezolva acest lucru”, își amintește parohul.

După un timp în care Petronela l-a verificat pe părinte pe Facebook, să vadă dacă este cu adevărat cine se recomanda a fi, mama și fata l-au sunat și i-au cerut ajutorul.

Părintele a rugat-o pe o enoriașă, Marioara Iordan, să facă focul în casa tatălui ei, pentru a-i găzdui temporar. Tanti Marioara a aprins focul, a pregătit mâncare și i-a așteptat. Era o noapte cu ploaie torențială în estul țării.

Un atu improbabil: fratele din diaspora

Părintele a plecat la Parava, în județul Bacău, unde i-a găsit pe mamă și pe copii într-un bordei minuscul și dărăpănat. I-a adus la Dăeni, în casa Marioarei Iordan. Așa a început lunga luptă de reintegrare a copiilor Petronela, Beniamin, Dumitrel și Daniela. Parohul din Dăeni a alergat serios pentru ei, a dus muncă de lămurire și educare.

Copiii au fost înscriși la școala locală. A fost greu și până s-au obișnuit, pentru că munceau cu ziua în loc să meargă la școală. Uitaseră să scrie și să citească. „Fata cea mare, Petronela, era în clasa a opta când a fost retrasă. Ar mai fi avut o lună până să termine anul”, își amintește parohul.

I-a luat pe copii pe adresa lui, pentru a-i înscrie la școală, le-a cumpărat haine și alimente, a dus-o pe mama însărcinată la medic. Din păcate, mama nu s-a putut integra și s-a hotărât curând să plece iar în lumea largă. Aflându-i planul, sora cea mare, Petronela, s-a sfătuit cu părintele.

Atunci au apelat la un atu improbabil: părintele l-a sunat pe Ionuț, unul din frații mai mari ai Petronelei, care se despărțise de mult de mama lor. Era la muncă în Germania. „Vino, frații au nevoie de tine. Iar eu vă voi ajuta”, i-a spus Părintele Alexandru Balaban.

Ionuț nu fusese niciodată în județul Tulcea și era prima dată când vorbea cu părintele. Și totuși inima de frate și providența au lucrat. A spus „da”.

El avea niște bani puși deoparte, iar părintele avea cunoștințele și capitalul de încredere pentru a-l ajuta să-și ia o locuință. Impresionați de povestea familiei, proprietarii unei case de pe Strada Pescarilor le-au lăsat și mobila și acareturile.

Cu acest salt de încredere a început o viață nouă pentru Ionuț și frații lui părăsiți de mamă. La îndemnul parohului, Ionuț s-a căsătorit cu partenera lui de viață, Gabriela iar acum li s-a născut al doilea băiețel.

Cu sprijinul DGASPC Tulcea și al asistentei sociale Tica Bâră din Dăeni, cei doi au obținut custodia pentru Beniamin, Dimitrel și Petronela. În prezent, așteaptă actele pentru sora mai mică a lui Ionuț, Daniela, care locuiește deja la ei.

O casă pentru opt persoane

„Problema era că aveau doar două camere și un hol, la care au adăugat ei o baie și o bucătărie”, povestește părintele paroh. „Ionuț voia înapoi la muncă în afară, dar l-am îndrumat să se angajeze la șantierul naval. Le-am spus că familia trebuie s ă fie unită”, își amintește Părintele Alexandru Balaban.

Pentru a rezolva problema cu casa, părintele s-a gândit să scrie la emisiunea „Visuri la cheie” de la Pro TV, care renovează gratis locuințele unor telespectatori.

Actorul Dragoș Bucur, din echipa Visuri la cheie, cățărat pe excavator. Foto: Facebook / Alexandru Balaban

„După ce au văzut casa, au spus că nu este de renovat”, își amintește parohul. „Dar, impresionați de poveste, au fost dispuși să-i ofere lui Ionuț și familiei lui o casă nouă!”

Nimeni nu ar fi îndrăznit măcar să viseze la așa ceva, nici măcar părintele paroh. Pe locul unei anexe pe care au dărâmat-o, specialiștii emisiunii au făcut o casă de la zero care arată ca în revistele de decorațiuni interioare.

„Nu-mi venea să cred când vedeam cum vin materialele”, își amintește părintele. „În trei săptămâni, familia avea o casă de 126 de metri pătrați locuibili, cu izolație termică și numai materiale de calitate.”

Arhitectul Andra Marinescu de la Paradigma Studio a realizat proiectul casei și a decorat baia și dormitorul băieților, iar designerul Cristina Joia a amenajat dormitorul Petronelei și pe cel al lui Ionuț și al Gabrielei, unde a realizat o pictură murală decorativă. Curtea, livingul și bucătăria au fost amenajate de designerul Alex Gavrilescu.

Solidaritate pentru viitorul copiilor

Au ajutat și oamenii din sat, unii cu muncă, alții cu sprijin logistic: echipa emisiunii a mâncat zilnic la parohie mâncare pregătită de enoriași. În plus, doamnele din sat aduceau mereu bunătăți pe șantier: plăcinte, gogoși, cozonac.

„Le-am fost zilnic alături, pentru a suplini nevoile care apăreau. Am făcut rost de unele materiale și utilaje”, spune parohul, care menționează și contribuția esențială a primarului Marian Mihăiță Gherghișan la realizarea visului.

Echipa emisiunii le-a oferit  copiilor o călătorie cu barca pe mare. Au închiriat un velier Petronela a văzut apusul de pe mare, pentru că de pe țărm se poate vedea doar răsăritul.

Bunătăți pregătite de localnici pentru echipa venită să schimba viața unor tineri. Foto: Facebook / Alexandru Balaban

Acum copiii privesc cu mai multă încredere spre viitor. Mai precis, sunt conștienți că au unul. Petronela vrea să devină make-up artist, iar lui Beniamin îi place mult să citească. Cine știe, poate îi va călca pe urme cândva Părintelui Alexandru Balaban și va urma Seminarul Teologic din Tulcea.

Băiatul cel mare al lui Ionuț și al soției sale, Gabriela, visează să ajungă Luptător de K-1. Aceasta i-a amintit părintelui de perioada în care el însuși a făcut box în copilărie. I-a venit ideea să-l invite la parohie pe Ionuț Iftimoaie, fost luptător de K-1.

Campionul nu a venit cu mâna goală, ci cu o mașină de ajutoare, o pereche de mănuși și un sac de box pentru juniorul pasionat de sport. „I-a spus să nu renunțe niciodată și i-a dezvăluit câteva tehnici de antrenament”, spune parohul din Dăeni.

Ionuț Iftimoaie vorbește cu băiatul cel mare al lui Ionuț și al Gabrielei, care visează să devină luptător de K-1. Foto: Facebook / Alexandru Balaban

Cum va continua visul împlinit la Dăeni 

Povestea de implicare va continua la Dăeni cu un proiect mai amplu pentru copii abandonați și mame singure. Certificatul de urbanism a fost emis deja, iar proiectarea va fi coordonată de arhitectul Andra Marinescu. Arhitecta are și câteva idei pentru finanțarea centrului.

„Va avea 10 dormitoare, cabinet medical, sală de mese și de activități sociale, bucătărie și loc de joacă. În curte renovăm o casă bătrânească și organizăm un mic muzeu unde să ținem ateliere de cultură și artă tradițională”, spune parohul.

Cea mai frumoasă fotografie de la sfințire: familia reunită în rugăciune și Beniamin ținând cârja Preasfințitului Părinte Visarion. Foto: Parohia Dăeni

Dar ce îl determină să facă gesturi atât de nebunești cum ar fi plecarea în necunoscut într-o noapte ploioasă sau lupta dificilă pentru a integra niște oameni care au trăit mult timp o viață dezorganizată?

„Mă mână dorința de a face bine. Eu am  fost ca ei. Nu dăruiesc pentru că am prea mult, ci pentru că știu ce înseamnă să nu ai”, spune părintele.

Parohul îi este recunoscător Episcopului Tulcii pentru sprijinul oferit constant copiilor din comunitate și pentru că vine des să slujească la Dăeni. Duminică, înainte de a sfinți casa lui Ionuț, a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica „Sf. Parascheva” și a pomenit ctitorii și binefăcătorii acestei parohii care are o vechime de aproape 140 de ani.

În premieră pentru parohie, în cadrul liturghiei de duminică, 17 octombrie, a avut loc și o hirotonie de preot. Foto: Parohia Dăeni

Părintele Alexandru Balaban are evlavie deosebită la Sfânta Parascheva, pe care o simte ca ocrotitoare a vieții lui. „Nihil sine Deo, mottoul parohiei noastre, înseamnă, pentru mine, bucuria de a face bine împreună cu Dumnezeu”, încheie parohul.

La Dăeni, străveche așezare românească de pe malul drept al Dunării, atestată documentar din 1603, povestea de solidaritate a oamenilor merge mai departe împreună cu Dumnezeu.

Vezi și:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).