Vizite pastorale ale IPS Teofan in Protopopiatul Harlau

Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a săvârşit duminică, 11 martie, Sfânta Liturghie la Mănăstirea Balş din judeţul Botoşani. Din soborul de slujitori au mai făcut parte arhim. Nichifor Horia, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor, protos. Isidor Bucătaru, stareţul Mănăstirii Balş, pr. Nicolae Crăciun, protopop al Protopopiatului Hârlău, preoţi şi stareţi de la biserici şi mănăstiri din zonă.

După slujba Sfintei Liturghii, IPS Teofan l-a hirotonit pe pr. Ilie Caraghiaur pe seama parohiei Lunca Rateş, Protopopiatul Iaşi 2, iar în după-amiaza aceleiaşi zile, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a efectuat vizite pastorale în şase parohii din Protopopiatul Hârlău: parohia Zagavia - Scobinţi, Feteşti - Scobinţi, Rediu - Scobinţi, Sticlăria - Scobinţi, Zbereni - Cotnari şi parohia Cârjoaia - Cotnari.

„Biserica Ortodoxă este Biserica Învierii“

În cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor după săvârşirea Sfintei Liturghii, IPS Teofan a subliniat înalta trăire duhovnicească a Sfântului Grigorie Palama, monah, arhiereu, erudit teolog şi apărător al dreptei credinţe prăznuit de Biserica Ortodoxă în Duminica a 2-a din post.

„În această zi, Biserica aduce în faţa noastră una dintre persoanele cele mai luminate care a trăit de-a lungul istoriei creştine, Sfântul Grigorie Palama, călugăr la Muntele Athos, mare arhiereu al cetăţii Salonicului, mare teolog şi apărător al dreptei credinţe. Sfântul Grigorie Palama ne-a spus, în scrierile sale, că Ortodoxia este taina iubirii lui Dumnezeu Tatăl revărsată asupra lumii; ne-a spus că Ortodoxia este viaţa întru Hristos Domnul, Mântuitorul lumii, şi ne-a mai învăţat că Ortodoxia este dobândirea Duhului Sfânt, omul devenit sălaş al Sfintei Treimi. Tot Sfântul Grigorie ne-a spus că Dumnezeu lumină este şi că Biserica Ortodoxă este Biserica Învierii, în care trebuie să ne regăsim sufletele noastre întru nădejdea vieţii celei veşnice. Noi, oamenii acestui veac, suntem, poate, ca acel slăbănog pomenit în Evanghelia de astăzi, în sensul că nu putem merge spre împărăţia cerurilor, pentru că suntem încărcaţi de prea mult întuneric, de prea multă trufie, de prea multă grijă pentru propria noastră persoană. De aceea, mă bucur mult când văd creştinii, duminica, în alte zile de sărbătoare, la hramurile mănăstirilor sau în pelerinaje, cum se îndreaptă spre aceste oaze de lumină care sunt mănăstirile noastre. Vin cu dorurile lor, cu gândurile şi problemele lor, găsind aici alinare şi pace sufletească“, a subliniat Înalt Preasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan.

La rândul său, protos. Isidor Bucătaru a mulţumit Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei pentru prezenţa la Mănăstirea Balş, eveniment care a adunat sute de credincioşi, alături de mica obşte a mănăstirii. „După o perioadă în care în această biserică am săvârşit, de multe ori «egoist», slujbe numai pentru obştea de aici, astăzi ne-aţi făcut marea bucurie de a aduna, prin prezenţa Înalt Preasfinţiei Voastre, această mulţime de credincioşi. Îi mulţumim lui Dumnezeu pentru bucuria făcută mănăstirii noastre şi pentru această Sfântă Liturghie săvârşită astăzi, care ne-a bucurat şi ne-a întărit duhovniceşte“, a spus protos. Isidor Bucătaru.

O mănăstire mult chinuită de vremuri

Mănăstirea Balş, cu hramul „Sfânta Treime“, este situată în comuna Frumuşica, judeţul Botoşani (acces: Hârlau-Pârcovaci - 7 km, apoi drum forestier 8 km până la mănăstire). Sfântul lăcaş a fost ridicat de boierul Grigore Balş în 1776, dar în acelaşi an i s-a dat foc, deoarece poziţionarea sa la graniţa dintre moşii a creat imediat conflicte. Biserica actuală a fost construită de Lascăr Sturdza şi Evghenia Ursachi în 1819, dar în 1870 a fost închisă de boierul Mavrocordat. A fost redeschisă în 1945 şi a rămas aşa până în 1959, când a fost iarăşi închisă de regimul comunist. În anul eliberării de comunism, 1990, prin grija părintelui stareţ Isidor Bucătaru, biserica şi schitul au reînviat, iar sfinţirea aşezământului s-a făcut în 1996, de către PS Calinic Botoşăneanul.


sursa: doxologia.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 306

Id: 20522

Data: Mar 13, 2012

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Evanghelia zilei