La 20 iulie, in ziua praznuirii Sfantului si slavitului Proroc Ilie Tesviteanul, se sarbatoreste Ziua Aviatiei Romane si a Fortelor Aeriene.
In aceasta zi, foarte multi oameni s-au aflat pe Bulevardul Aviatorilor din Capitala pentru a asista la trecerea in zbor a celor 36 de aeronave apartinand Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Afacerilor Interne si S.R.I. -ului.
Cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, Pr. Mihai Aurel, Vicar Eparhial al Arhiepiscopiei Bucurestilor, impreuna cu preotii de la Fortele Aeriene au savarsit o slujba cu prilejul acestei zile aniversare.
In toate bazele aeriene din tara s-au desfasurat ceremonii, s-au depus coroane in cinstea eroilor si s-au organizat expozitii si demonstratii de zbor.
In aprilie 1964, ziua de sarbatorire a Aviatiei Romane a fost schimbata cu data de 17 iunie, cand se aniverseaza primul zbor al lui Aurel Vlaicu cu un aparat proiectat si construit de el (4/17 iun. 1910). Dupa anul 1990, Ziua Aviatiei se sarbatorea in ambele zile, acest lucru clarificandu-se abia in anul 2004, cand aviatorii romani au revenit la celebrarea Zilei aviatiei de ziua Sfantului Ilie Tesviteanul.
Sinodul Permanent al Bisericii Ortodoxe Romane, in sedinta de lucru din 6 iulie 1995, a aprobat oficierea in aceasta zi a slujbei de pomenire la Monumentul Aviatorilor din Capitala si a transmis tuturor eparhiilor rugamintea de a raspunde solicitarilor unitatilor militare de aviatie si aparare antiaeriana din teritoriu privind acordarea de asistenta religioasa la aceasta sarbatoare.
Conform site-ului oficial al Statului Major al Fortelor Aeriene, in 1915 a luat fiinta Corpul de Aviatie Roman, aviatia devenind astfel arma de sine statatoare. In perioada 1919-1923, organul de conducere a aviatiei era Directia Superioara a Aeronauticii, din cadrul Ministerului de Razboi.
In 1924, s-a infiintat Inspectoratul General al Aeronauticii din Ministerul Armatei, in cadrul caruia a functionat, din 1930, Comandamentul Apararii Antiaeriene. In 1932, Inspectoratul General al Aeronauticii si-a schimbat denumirea in Subsecretariatul de Stat al Aerului, in compunerea caruia au functionat Comandamentul Fortelor Aeriene si Comandamentul Apararii Teritoriului.
La 13 noiembrie 1936, a luat fiinta Ministerul Aerului si Marinei, in cadrul caruia isi desfasura activitatea Comandamentul Fortelor Aeriene, ce avea in subordine Comandamentul Apararii Contra Aeronavelor si Comandamentul Apararii Antiaeriene a Teritoriului.
Incepand cu 1 aprilie 1950, aviatia militara s-a denumit Fortele Aeriene Militare, iar comandamentul — Comandamentul Fortelor Aeriene Militare (CFAM), pentru ca, la 12 septembrie 1956 sa se uneasca Comandamentul de Aparare Antiaeriana a Țarii cu Comandamentul Fortelor Aeriene Militare, sub denumirea Comandamentul Apararii Antiaeriene a Teritoriului.
La 1 mai 1977, s-a infiintat Comandamentul Aviatiei Militare, in cadrul Ministerului Apararii Nationale, iar in 1993, prin unirea Comandamentului Aviatiei Militare cu Comandamentul Apararii Antiaeriene a Teritoriului a fost infiintat Statul Major al Aviatiei si Apararii Antiaeriene, care reuneste aviatia, artileria si rachetele antiaeriene si radiolocatia. Incepand cu 1 iunie 2000, se foloseste denumirea actuala — Statul Major al Fortelor Aeriene, care asigura conducerea Fortelor Aeriene pe timp de pace, de criza si de razboi.
The post Ziua Aviatiei Romane si a Fortelor Aeriene appeared first on Basilica.ro - Agentia de presa a Patriarhiei Romane.
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 1747
Id: 60691
Data: Jul 20, 2016
Imagine:
In Duminica a 4-a dupa Rusalii (a Sfintilor Parinti de .....
Data: Jul 21, 2016
Cel de-al doilea hram .....
Data: Jul 21, 2016
Sute de credinciosi din judetele Galati si Braila au fost .....
Data: Jul 21, 2016
Sfantul si slavitul Proroc Ilie Tesviteanul, .....
Data: Jul 21, 2016
Schitul buzoian Saseni si-a sarbatorit, miercuri, 20 iulie .....
Data: Jul 21, 2016
1. Sfintii Cuviosi Simeon si Ioan Pustnicul - Cuviosii erau .....
Data: Jul 21, 2016
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
IPS Bartolomeu Anania - Duminica lasatului sec de carne - a Infricosatoarei Judecati - 02 03 2003
IPS Bartolomeu - Duminica a 7-a dupa Pasti - a Sf. Parinti de la Sinodul I Ecumenic - 12 06 1994
IPS Bartolomeu Anania - Duminica a 2-a dupa Rusali - a Sf. Romani - Chemarea primilor Apostoli - 25 06 2006
IPS Bartolomeu Anania - Duminica a 3-a dupa Pasti - a mironositelor - 15 05 2005
IPS Bartolomeu Anania - Duminica a 4-a dupa Pasti - a Slabanogului - 06 05 2000
IPS Bartolomeu Anania - Duminica a 25-a dupa Rusalii - Pilda samarineanului milostiv - 12 11 2000
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).