Românii plecați în toată lumea se simt mai aproape de casă atunci când se adună duminica la Sfânta Liturghie și se roagă în limba maternă.
Biserica nu a rămas indiferentă la fenomenul migrației și a trimis preoți acolo unde românii au decis să plece. De la țările europene până în SUA și chiar Australia, dar și în Japonia ori Africa, textul Sfintei Liturghii se aude în limba română duminică de duminică.
Biserica românească din Africa de Sud a fost sfințită. Ctitorul, distins cu Crucea Patriarhală.https://t.co/ml7yfaLYYo pic.twitter.com/YZnJd97q7U
— Basilica.ro (@AgentiaBasilica) November 30, 2019
De notat este contribuția Bisericii la păstrarea identității și limbii naționale în comunitățile istorice românești din jurul granițelor țării.
„În viaţa şi istoria poporului român, cultul şi cultura s-au dezvoltat în simbioză, iar limba română a fost mereu liantul viu dintre credinţă, cuget şi simţire”, a subliniat Patriarhul Daniel.
Preafericirea Sa consideră oficierea Liturghiei în limba maternă drept „un factor de unificare spirituală naţională, de dezvoltare a identității şi conștiinței naționale şi a culturii românești”. Și astfel, „Biserica devine locul unde românii își păstrează adevărata identitate spirituală”.
„Deşi departe de locurile natale, românii sunt aproape de ţara lor prin fiecare Sfântă Liturghie săvârşită în limba română”, a explicat Patriarhul României.
„De asemenea, limba română devine tot mai mult o punte de legătură între diaspora și țara-mamă, dar și o contribuție distinctă a românilor la patrimoniul spiritual european, care se afirmă azi ca bogăție multilingvistică și multiculturală”, a spus Patriarhul.
Ziua Limbii Materne
Ziua internaţională a limbii materne este sărbătorită în fiecare an în data de 21 februarie, pentru a promova diversitatea culturală şi lingvistică din întreaga lume.
Această zi a fost proclamată în cadrul Conferinţei Generale a UNESCO din 17 noiembrie 1999 când statele membre ale organizaţiei s-au angajat să contribuie la protecţia şi revigorarea bogatei diversităţi culturale prin promovarea limbilor materne ca formă de comunicare, interacţiune şi înţelegere între diferite popoare.
Data aleasă aminteşte de evenimentele ce au avut loc 21 februarie 1952, când mai mulţi studenţi care demonstrau în Dhaka pentru recunoaşterea limbii lor materne „bangla”, drept una din cele două limbi ale Pakistanului de atunci, au fost împuşcaţi de forţele de poliţie.
Limba maternă este cel mai puternic instrument de conservare şi dezvoltare a patrimoniului mondial material şi imaterial şi o componentă esenţială în procesul de definire a unei minorităţi naţionale.
Însuşirea limbii materne, precum şi utilizarea ei ca mijloc de comunicare contribuie la conservarea şi perpetuarea identităţii fiecărei minorităţi. Ea se poate pierde foarte uşor, dacă nu este învăţată şi vorbită în familie ori dacă nu este studiată şi exersată în şcoală.
Foto credit: Basilica.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 269
Id: 69243
Data: Feb 21, 2020
Imagine:
Preoteasa nu este doar soţia preotului. Sau doar mama copiilor lui. De cele mai multe ori îi devine parteneră în misiunea pe care clericul o desfăşoară. Şi acest aspect nu implică puţină jertfă, deoarece misiunea eclesială se adaugă la datoria de mamă full time, la cariera .....
Data: Feb 21, 2020
În contextul tragediei din Germania, Mitropolitul Serafim şi Episcopul vicar Sofian Braşoveanul au transmis un mesaj de compasiune în care îndeamnă „să ne rugăm împreună Domnului nostru Iisus Hristos, cel răstignit și înviat, pentru odihna sufletelor acestor frați ai noștri, ucişi .....
Data: Feb 21, 2020
Agenția de pelerinaje Basilica Travel își așteaptă pelerinii cu oferte promoționale la Târgul de Turism al României de la Romexpo în perioada 20-23 februarie 2020.
Agenţia este prezentă în pavilionul B2, la standul 322.
„Așteptăm pelerinii cu mare drag să .....
Data: Feb 21, 2020
Episcopia Giurgiului îşi exprimă compasiunea şi solidaritatea cu familia tânărului Vili Viorel Păun, decedat în atentatul din Hanau, Germania.
Tânărul în vârstă de 23 de ani era originar din localitatea Singureni, .....
Data: Feb 21, 2020
Banca Naţională a României (BNR) a pus în circulaţie din 17 februarie o nouă monedă din argint.
Emisiunea numismatică are tema „100 de ani de la înființarea Operei Române din Cluj”, informează BNR.
Aversul .....
Data: Feb 21, 2020
Episcopul vicar ales al Clujului a spus joi, în calitate de invitat al emisiunii „Preot şi comunitate” difuzată de Radio Renaşterea, că „este foarte important să învățăm să-i ascultăm pe tineri și să le dăm răspunsuri pe măsura provocărilor lor”.
Pe baza acestei .....
Data: Feb 21, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).