„În diferite perioade istorice am locuit în diferite state și niciodată nu am ignorat limbile țărilor respective. Am învățat germana, rusa, acum învățăm limba ucraineană. Însă întotdeauna ne-am dorit să cunoaștem și limba maternă. Și faptul că o vorbim până acum, ne învățăm copiii și nepoții, cinstim portul și tradițiile strămoșești ne insuflă încrederea că vom dăinui în veci pe aceste meleaguri. Pentru că așa vrea Dumnezeu!”, transmit nord-bucovinenii de Ziua Limbii Române.
Românii din Bucovina de nord (regiunea Cernăuți) și cea de sud (județul Suceava) au format de Ziua Limbii Române o platformă civică dedicată limbii materne. „Platforma Limba Română” face apel la românii din Ucraina să cultive limba română în familie și comunitate, în condițiile în care accesul la educație în limba maternă le este restricționat.
„Chiar la începutul anilor ʻ90 ai secolului trecut, odată cu destrămarea comunismului și începerea epocii de renaștere națională și culturală, și la noi limba română a fost readusă la veșmântul ei firesc – alfabetul latin; tot atunci am început să ne bucurăm de dreptul de a o numi cu adevăratul său nume – Limba Română – așa cum ne-au lăsat-o marii clasici Eminescu, Creangă, Alecsandri…”, scriu bucovinenii în apel.
„Eram entuziasmați de gândul că țara în care trăim luptă pentru integrare europeană. Pentru noi, aceasta însemna în primul rând speranța că ni se vor acorda toate drepturile prevăzute de legislația Uniunii Europene privind minoritățile”, continuă documentul.
„Însă, în ultimii patru ani, statul ucrainean a adoptat un șir de legi anticonstituționale, care contravin legislației internaționale europene, prevăzând în mod direct asimilarea totală a etniilor conlocuitoare în stat”, afirmă autorii.
„Înțelegând că schimbarea acestor legi nu mai este posibilă în viitorul apropiat, fapt nu o dată confirmat de autoritățile de la Kiev, în prezent, mai mult ca oricând conștientizăm că noi înșine urmează să avem grijă de limba, cultura și tradițiile noastre!”, transmit românii din Bucovina de Nord.
„Trebuie să acordăm o atenție majoră educării copiilor și nepoților noștri, în spiritul păstrării culturii noastre românești pe aceste plaiuri binecuvântate și sfințite prin stropirea cu sângele oștenilor Dreptcredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt”, mai scriu ei.
„Rugăm părinții și bunicii ca în cei șapte ani de acasă să-și educe urmașii în spiritul și tradițiile noastre românești înrădăcinate aici de secole.”
Astfel, cernăuțenii și sucevenii participanți la Platforma Limba Română fac apel la românii din Ucraina ca:
- să vorbească limba română acasă, în locurile publice și pe rețelele de socializare
- să își dea copii la clase cu predare în limba română acolo unde încă mai este posibil
- să frecventeze bisericile în care se slujește în limba română
- să citească publicații și cărți românești
- să urmărească posturile de radio și televiziune în limba română
- să organizeze, prin asociații, cursuri particulare de limba română
„Copiilor și nepoților să le spunem povești românești și de mici să-i învățăm a scrie românește, așa cum au procedat cu noi bunicii noștri pe timpul regimului comunist, iar când a venit vremea renașterii, am demonstrat că și limba română și alfabetul ei ni s-au transmis genetic și se păstrează în măduva oaselor!”
Ei roagă statul român să sporească sprijinul pentru proiectele depuse de românii din Ucraina.
Apelul a fost adoptat în urma unei dezbateri inițiate de Societatea pentru Cultură și Literatură Română în Bucovina „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuți, membră a Consiliului Național al Românilor din Ucraina.
Dezbaterea a avut loc după depunerea de flori la statuia din Cernăuți a lui Mihai Eminescu și în prezența Consulului General al României la Cernăuți, Irina Loredana Stănculescu. Moderator a fost Nicolae Șapcă, vice-președintele Societății „Mihai Eminescu” și redactor-șef al ziarului „Monitorul bucovinean”.
Au participat Alexandrina Cernov, membru de onoare al Academiei Române, Marin Gherman, directorul Centrului Media BucPress, Cristina Paladian, șefa Catedrei de Filologie Română și Clasică a Universității Naționale din Cernăuți, Ovidiu Vintilă, președintele Societății Scriitorilor Bucovineni și redactor-șef al revistei „Bucovina literară”, Vasile Tărâțeanu, membru de onoare al Academiei Române, Ștefan Hostiuc, redactor-șef al revistei „Mesager bucovinean”, Maica Gabriela Platon, Stareța Mănăstiri Voroneț.
Românii din Ucraina trăiesc compact în regiunea Cernăuți, dar și în regiunile Odesa (Bugeac), și Transcarpatia (Maramureșul istoric).
Cea mai numeroasă minoritate din Ucraina este cea a rușilor, care formează peste 17% din populație. În urma deceniilor de propagandă sovietică, două treimi din românii din Ucraina se identifică drept „moldoveni” și numai o treime drept „români”. Dacă toți s-ar identifica drept români, ar fi a doua minoritate ca mărime din Ucraina.
Vezi și:
- Noua lege a popoarelor indigene nu asigură dreptul la educație în limba maternă românilor din Ucraina
- Trei școli românești din Regiunea Odesa își apără în instanță dreptul de predare în limba maternă
- Delegați ai românilor din Cernăuți, Odesa și Transcarpatia s-au întâlnit cu oficiali de la București
Foto credit: Facebook / Societatea pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina „Mihai Eminescu”
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 305
Id: 74630
Data: Sep 1, 2021
Imagine:
Înaltpreasfinţitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, împlineşte luni 31 de ani de la hirotonia în Arhiereu.
Ierarhul s-a născut în 24 octombrie 1946 în comuna Țiganca, Județul Cahul, Republica Moldova, ca fiul lui Păduraru Chiril și .....
Data: Sep 1, 2021
Prima zi din Anul Nou Bisericesc este 1 septembrie. Anul Nou Bisericesc, spre deosebire de Anul Nou civil, nu începe la 1 ianuarie.
Data de 1 septembrie pentru începutul anului bisericesc a fost împrumutată de la evrei care sărbătoreau anul civil, așa cum se .....
Data: Sep 1, 2021
Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universităţii din Bucureşti introduce în oferta de studii un nou program de masterat: Spiritualitate creştină şi viaţă sănătoasă.
Înscrierile au loc în perioada 1-12 septembrie, urmând ca examenul să se .....
Data: Sep 1, 2021
Miercuri, 1 septembrie, în sala Europa Christiana a Palatului Patriarhiei, au avut loc premierea și vernisajul expoziției din cadrul concursului „Icoana Ortodoxă – Lumina Credinței”, ediția a X-a.
În cadrul festivității, cuvântul de binecuvântare al Patriarhului Daniel, a fost .....
Data: Sep 1, 2021
La Editura Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă (IBMO) a văzut lumina tiparului volumul „Slujbe de înmormântare, parastase și alte rânduieli pentru cei adormiți în Domnul”.
Data: Sep 1, 2021
O nouă ediție a simpozionului de istorie „Colocviile Putnei” începe joi, cu participare în format fizic și online. Mai multe lucrări vor prezenta fapte și .....
Data: Sep 1, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Pr Ion Vicovan - Contributia Bisericii Ortodoxe din Bucovina la refacerea unitatii din 1918
Pr Ion Vicovan - Rugaciunea - Cararea imparatiei - noiembrie 2014 - p2
Pr Ion Vicovan - Rugaciunea - Cararea imparatiei - noiembrie 2014 - p4
Pr Ion Vicovan - Rugaciunea - Cararea imparatiei - noiembrie 2014 - p1
Pr Ion Vicovan - Rugaciunea - Cararea imparatiei - noiembrie 2014 - p3
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).