108 ani de la nasterea Parintelui Nicolae Steinhardt. Succesele nu ne sunt date spre a ne infoia in pene

„Succesele nu ne sunt date spre a ne înfoia în pene, ca în mantiile statuilor, ci pentru a le transforma în dragoste, în dezvoltare şi în dăruire pentru cei din jur”, spunea Părintele Nicolae Steinhardt de la a cărui naştere s-au împlinit 108 ani.

De asemenea, el a îndemnat în timpul vieţii atât prin discursurile, cât şi prin scrierile sale la practicarea virtuţii iertării.

„Străduindu-ne a ierta şi învăţându-ne a practica şi iertarea sub formele ei mai subtile (pe cei cărora le-am greşit noi, pe noi înşine după ce ne-am căit cu adevărat), ne apropiem de înţelegerea iertării divine”, spunea figura emblematică a Bisericii noastre.

Eseistul, criticul literar, juristul, publicistul și scriitorul român a fost botezat în închisoarea de la Jilava (15 martie 1960) de către ieromonahul Mina Dobzeu. Eliberat în august 1964, a intrat mai târziu în monahism la Mănăstirea Rohia (16 august 1980) primind numele Nicolae.

Născut pe 29 iulie 1912, într-o familie evreiască, a fost fiul inginerului și arhitectului Oscar Steinhardt. Între anii 1919–1929 a urmat cursurile școlii primare  și ale liceului „Spiru Haret”, printre colegii de aici numărându-se Constantin Noica, Mircea Eliade, Arșavir Acterian, Haig Acterian, Alexandru Paleologu, Dinu Pillat, Marcel Avramescu.

Este autorul cărții „Jurnalul Fericirii” care reprezintă, după propria-i mărturie, testamentul lui literar.

Despre personalitatea monahului Nicolae de la Rohia vorbește Episcopul Iustin, cel care l-a cunoscut personal, într-un interviu oferit pentru Basilica.ro.

Foto credit: Ziarul Metropolis

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 17

Id: 70851

Data: Jul 29, 2020

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar