Sfântul Sinod a fixat, în ședința de lucru de joi, 16 decembrie, tematicile anului 2023 care va fi „Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice” și „Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți)” în Patriarhia Română.
„Bunicii aceștia care au lucrat o viață întreagă trebuie amintiți și ei în preocuparea Bisericii”, spunea Preafericitul Părinte Patriarh joi la începutul ședinței sinodale.
Preafericirea Sa a adăugat că totodată „trebuie să ne aducem aminte și de marii imnografi ai bisericii și de cântăreții bisericești, dirijorii de coruri”.
„Sigur, sub formă de comemorare, pentru cei valoroși din trecut. Sunt și unii din prezent valoroși, dar oferim întâietate celor care au fost predecesori”, a mai precizat Patriarhul.
Vezi și celelate decizii luate de Sfântul Sinod în ședința din 16 decembrie.
Biserica are grijă de vârstnici
Biserica Ortodoxă face eforturi importante pentru ajutorarea vârstnicilor. Mai mult decât pastorația lor, prin diverse centre sociale și acțiuni sau programe filantropice, Biserica oferă sprijin concret persoanelor de vârsta a treia.
În București, în cadrul Centrului de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” anual, peste 500 bolnavi și vârstnici se bucură de găzduire, îngrijire medicală și consiliere spirituală și psihologică. Un centru similar, închinat aceluiași sfânt, se află la Cluj.
Un alt exemplu este Eparhia Romanului și Bacăului care are, numai în Protoieria Bacău, 13 centre de socializare pentru persoane vârstnice.
Uniunea Europeană în ansamblu se confruntă cu o îmbătrânire a populației. Potrivit unui studiu demografic publicat în anul 2015 de Oficiul European de Statistică (Eurostat), până în anul 2080, aproape 30% din cetățenii Uniunii Europene vor avea vârsta de 65 de ani sau peste.
În România, potrivit aceluiași studiu, segmentul populației vârstnice va înregistra o tendință accelerată de creștere. Dacă în 1990, persoanele în vârstă de 60 de ani și peste, reprezentau 10,3% din totalul populației, pentru anul 2080 se preconizează un procent de peste 21,8%.
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 1001
Id: 75652
Data: Dec 17, 2021
Imagine:
După ce accesul a fost restricționat timp de mai multe luni pentru lucrările de pictură, biserica nouă a Mănăstirii Nicula a fost redeschisă.
„Biserica se deschide din nou pentru slujire și vizitare”, a anunțat joia trecută pe pagina personală de Facebook .....
Data: Dec 17, 2021
După decizia Sfântului Sinod de înscriere în calendar a Sfântului Diadoh al Foticeii, Pr. Constantin Pătuleanu, profesor de Patrologie la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, a oferit pentru .....
Data: Dec 17, 2021
În Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei a avut loc vineri Ședința Solemnă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care a fost prezidată de Patriarhul Daniel.
În timpul evenimentului, au fost prezentate principalele activități omagiale și .....
Data: Dec 17, 2021
Activitățile privind tematica anului 2021 în Patriarhia Română au fost prezentate vineri în ședința solemnă a Sfântului Sinod prezidată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în Aula Magna a Palatului Patriarhiei.
Raportul cu activităţile desfăşurate a .....
Data: Dec 17, 2021
În ședința de lucru a Sfântului Sinod, ce a avut loc joi, 16 decembrie, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, s-a decis înscrierea Sfântului Ierarh Diadoh, Episcopul Foticeii în Calendarul Bisericii Ortodoxe Române.
Totodată, au fost aprobate .....
Data: Dec 17, 2021
Joi seară, la finalul ședinței de lucru a Sfântului Sinod, Patriarhul României a oferit ierarhilor care slujesc românii din afara granițelor țării antimise noi pentru toate altarele românești de peste hotare.
Anul care se încheie a fost „An omagial al pastorației .....
Data: Dec 17, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Pelerini la locurile sfinte - 2016-05-14 - Paraclisul Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan Teologul - Manastirea Afteia
Pelerini la locurile sfinte - 2016-03-27 - Manastirea Turnu Rosu - Catedrala Mitropolitana din Cluj
Pelerini la locurile sfinte - 2014-02-09 - Manastirea Berivoi - Manastirea Rasca Transilvana
Pelerini la locurile sfinte - 2016-06-11 - Parohia Viile Fabric Timisoara - Schitul Hapria
Pelerini la locurile sfinte - 2016-04-03 - Biserica Buna Vestire Giulesti din Bucuresti si Biserica Sfantul Gheorghe Nou din Craiova
Pelerini la locurile sfinte - 2013-11-30 - Pestera Sfantului Apostol Andrei - Manastirea Neamt
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).