După decizia Sfântului Sinod de înscriere în calendar a Sfântului Diadoh al Foticeii, Pr. Constantin Pătuleanu, profesor de Patrologie la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, a oferit pentru Basilica.ro câteva aspecte privitoare la viaţa şi opera sfântului amintit.
Părintele Pătuleanu a explicat că nu se cunosc foarte multe elemente biografice. „Știm că a trăit în veacul al V-lea și că a fost Episcop al Foticeei în provincia Epirului, în nordul Greciei de astăzi. Cea mai importantă lucrare a sa este Cuvânt ascetic în 100 de capete, tradusă de Părintele Dumitru Stăniloae și publicată în Filocalia, vol. I, Sibiu, 1946”.
Părintele profesor l-a numit pe Sfântul Diadoh „un bun cunoscător al sufletului omului și un fin analist al procesului de îndumnezeire a acestuia”.
„Lucrarea lui este, cum spune părintele Stăniloae, un tratat asupra vieții duhovnicești, scris de un om care a experiat el înșuși așa numita unio mistica, unirea sufletului cu Dumnezeu intermediată de virtutea iubirii”.
„Viața duhovnicească presupune restabilirea chipului lui Dumnezeu în omul întinat de păcat prin baia botezului. Harul dăruit omului în taina botezului curăță chipul, îl spală de întinăciunea păcatului. A doua etapă a procesului de desăvârșire este asemănarea cu Dumnezeu, fapt ce presupune colaborarea noastră cu lucrarea harului, care se sălășluiește în adâncul de taină al sufletului. Sfântul Diadoh atrage însă atenția că toți oamenii sunt după chipul lui Dumnezeu, dar după asemănare nu sunt decât cei care prin multă dragoste și-au robit libertatea lor în Dumnezeu”.
„Viața duhovnicească începe cu frica de Dumnezeu, care conduce la curățirea sufletului de păcate, concomitent cu îndepărtarea grijilor lumești. O altă etapă este curățirea de patimile trupești prin ascultare și înfrânare, urmată de curățirea minții de gânduri necurate. Sfântul Diadoh subliniază însă că numai Duhul poate curății mintea cu adevărat, căci … atunci când mintea începe să se afle sub lucrarea puternică a luminii dumnezeiești, se face întreagă străvezie, încât își vede cu îmbelșugare propria ei lumină. Curățirea de păcate conduce la dragostea desăvârșită, în care nu mai este frică, ci doar nepătimire”.
Sfântul Diadoh pune un accent deosebit pe cunoașterea lui Dumnezeu în lumină, întrucât „lumina cunoștinței ne ajuta să deosebim, fără de greșeală, binele de rău”, a mai precizat Părintele Constantin Pătuleanu.
Pe de o parte, „cel care nu a fost încă luminat nu poate avea acces la vederile dumnezeiești, pe de altă parte, nici cel învăluit din belșug de lumina Duhului nu poate cuvânta despre Dumnezeu, întrucât lipsa luminii aduce neștiință, iar cel învăluit de lumină, aflându-se în extaz, se bucură de slava Domnului”.
„Prin urmare, conchide Sfântul Diadoh, doar cel care ține mijlocia iluminării poate și trebuie să purceadă a grăi despre Dumnezeu. El precizează însă că atât înțelepciunea, cât și cunoștința sunt daruri ale Duhului Sfânt. Cunoștința însă este adusă de rugăciune și de liniște multă, în absența grijilor, pe când înțelepciunea conduce la meditarea fără slavă deșartă la cuvintele Duhului”, a menţionat Pr. Prof. Constantin Pătuleanu.
Sfântul Sinod a hotărât ca ziua de pomenire a Sfântului Ierarh Diadoh, Episcopul Foticeii, să fie în 29 martie.
Foto credit: Public domain
Urmăreşte-ne pe Twitter: @agentiabasilica
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 358
Id: 75654
Data: Dec 17, 2021
Imagine:
În Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei a avut loc vineri Ședința Solemnă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care a fost prezidată de Patriarhul Daniel.
În timpul evenimentului, au fost prezentate principalele activități omagiale și .....
Data: Dec 17, 2021
Activitățile privind tematica anului 2021 în Patriarhia Română au fost prezentate vineri în ședința solemnă a Sfântului Sinod prezidată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în Aula Magna a Palatului Patriarhiei.
Raportul cu activităţile desfăşurate a .....
Data: Dec 17, 2021
În ședința de lucru a Sfântului Sinod, ce a avut loc joi, 16 decembrie, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, s-a decis înscrierea Sfântului Ierarh Diadoh, Episcopul Foticeii în Calendarul Bisericii Ortodoxe Române.
Totodată, au fost aprobate .....
Data: Dec 17, 2021
Joi seară, la finalul ședinței de lucru a Sfântului Sinod, Patriarhul României a oferit ierarhilor care slujesc românii din afara granițelor țării antimise noi pentru toate altarele românești de peste hotare.
Anul care se încheie a fost „An omagial al pastorației .....
Data: Dec 17, 2021
Ziua internaţională a migranţilor este celebrată anual în data de 18 decembrie pentru a recunoaște eforturile, contribuțiile și drepturile migranților din întreaga lume.
Ziua internațională a migranților a fost proclamată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite în 4 .....
Data: Dec 18, 2021
În ziua cinstirii Sf. Mc. Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor îşi serbează onomastica.
Preasfinţitul Părinte Sebastian s-a născut în 5 noiembrie 1966, în oraşul Moreni, jud. Dâmboviţa.
A urmat şcoala primară şi gimnaziul în Satul Minieri, jud. .....
Data: Dec 18, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).