29 iunie | Ziua Internaționala a Dunarii 2020 se muta online

Ziua internațională a Dunării, marcată anual în data de 29 iunie, își propune să conștientizeze societatea cu privire la necesitatea protejării Dunării și a bazinului ei hidrografic. Anul acesta, activitățile de Ziua Dunării vor avea loc în principal online.

Ziua a fost instituită în 2004, la un deceniu de la semnarea, la Sofia, în Bulgaria, a Convenției privind cooperarea pentru protecția și utilizarea durabilă a fluviului Dunărea. Documentul a fost semnat de 14 țări: Austria, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Cehia, Croația, Germania, Republica Moldova, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Uniunea Europeana, Ucraina, Ungaria.

Semnatarii propun măsuri și strategii comune pentru protejarea Dunării de fenomene climatice extreme (secetă sau inundații) sau de poluări accidentale.

României, ca stat în care se găsește cea mai lungă porțiune a fluviului, i-a revenit calitatea de depozitar al convenției, adică păstrează originalul documentului, întocmește copii ale textului original și texte în alte limbi, primește toate semnăturile și centralizează comunicările referitoare la convenție.

Evenimentele de ziua Dunării se desfășoară sub auspiciile Comisiei Internaționale pentru Protecția Fluviului Dunărea, iar în România sub coordonarea celor 11 administrații ale Bazinului Apelor Dunării. În data de 29 iunie, în zonele din apropierea fluviului din mai multe state dunărene sunt organizate festivaluri, întâlniri publice, activități educative pentru tineri și de divertisment.

Din cauza restricțiilor privind adunările publice impuse de pandemia de COVID-19, evenimentele din 2020 s-au mutat online, sub hashtagul #DiscoverDanube. Austria și Serbia au pregătit deja platforme online.

Apele Dunării și ale afluenților săi cuprind un ecosistem acvatic de o mare valoare economică, socială și ecologică. Ele reprezintă o resursă pentru agricultură, industrie, piscicultură, alimentările cu apa potabilă, navigație, hidroenergie și agrement într-o regiune dens populată a Europei, informează Administrația Națională „Apele Române”.

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar