La peste patruzeci de ani de la moarte, în data de 20 aprilie 1961, cinstirea episcopului Nectarie de la Eghina devenea oficială în Biserica Ortodoxă.
Sinodul Patriarhiei Ecumenice, sub conducerea Sanctității Sale Atenagoras, a decis canonizarea ierarhului taumaturg sub numele de Sfântul Părinte Nectarie, Mitropolit de Pentapole, cu zi de cinstire în 9 noiembrie.
Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina, numit Taumaturgul pentru vindecările miraculoase, îndeosebi de cancer, este unul din cei mai iubiți sfinți din Grecia. Un pelerinaj impresionant are loc atât la Mănăstirea sa din Insula Eghina cât și în toate locurile care dețin fragmente din moaștele sale, așa cum este Mănăstirea bucureșteană Radu-Vodă.
În Biserica Ortodoxă a Greciei, anul 2020 a fost declarat Anul omagial al Sfântului Nectarie, marcând împlinirea unui secol de la plecarea sa la Domnul.
Sfântul Nectarie (din Botez Anastasie) s-a născut în 1846, în Silivria, un orăşel din provincia Tracia (astăzi în Turcia) într-o familie săracă dar foarte evlavioasă.
După ce a studiat teologia la Constantinopol, a mers în Insula Hios. Anastasie a fost o vreme învățător, apoi la vârsta de 30 de ani a intrat în monahism sub numele Lazăr. După câteva luni a fost hirotonit diacon, prilej cu care a primit numele de Nectarie, pe care avea să-l poarte toată viaţa.
În 1877 a plecat în Alexandria unde a fost hirotonit preot la biserica Sfântul Nicolae din Cairo. Câțiva ani mai târziu, în 1889, a fost hirotonit episcop și numit mitropolit al Pentapolei (eparhie corespunzând în acea vreme Libiei superioare) de patriarhul Sofronie, care l-a numit secretar patriarhal și reprezentant al său la Cairo.
După doar un an a fost alungat din Egipt în urma unor calomnii şi a trebuit să se întoarcă în Atena. În 1904, la cererea mai multor fiice duhovnicești care-și doreau să devină călugărițe, a ctitorit Mănăstirea Sfânta Treime în insula Eghina, devenită azi unul din marile locuri de pelerinaj din lumea ortodoxă.
În decembrie 1908, la vârsta de 62 de ani, Sfântul Nectarie și-a dat demisia din postul de director al școlii teologice și s-a retras în mănăstirea sa din Eghina, unde a rămas până la sfârșitul vieții. A trecut la Domnul în 8 noiembrie 1920, în urma unui cancer de prostată. A fost înmormântat în mănăstirea sa de către ieromonahul iconar Sava, care mai târziu a pictat prima icoană a sfântului.
Foto: arhiva Basilica.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 380
Id: 73339
Data: Apr 20, 2021
Imagine:
O statuie reprezentând pe părintele Haralambie Balamace va fi inaugurată luna viitoare în Korçë, localitatea din Albania unde a fost martirizat.
Părintele a fost ucis în noaptea de Paşti, în anul 1914, pentru că a oficiat slujba în limba română. Un sfârşit similar au .....
Data: Apr 20, 2021
În urmă cu 13 ani a fost hirotonit primul episcop al românilor din Australia și Noua Zeelandă. Ceremonia a avut loc la București, în Duminica Floriilor –
Data: Apr 20, 2021
Editura Basilica pune la dispoziție o culegere valoroasă de studii românești, în limba engleză, despre relația dintre teologie, filosofie și știință.
Lucrarea se intitulează ‘The Relationship Between Theology, Philosophy and Science: an Eastern Christian .....
Data: Apr 20, 2021
„Cimitirul Eroilor” din Chișinău ar putea fi introdus în Registrul Monumentelor ocrotite de stat, anunţă .....
Data: Apr 21, 2021
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a transmis un mesaj de condoleanţe la slujba de înmormântare a istoricului și arheologului Vasile Chirica (1943-2021).
Preafericirea Sa reaminteşte activitatea științifică și academică deosebit de .....
Data: Apr 21, 2021
Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan va oficia, vineri, slujba de sfinţire a noului Muzeu „Ştefan Luchian” din oraşul Ştefăneşti, a anunţat Muzeul Judeţean Botoşani. Evenimentul va avea loc începând cu ora .....
Data: Apr 21, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
IPS Serafim Joanta - Predica Priveghere - Despre rugaciune
Ips Serafim Joanta - Despre Isihasm A
IPS Serafim Joanta - Intalnire duhovniceasca - ASCOR CLUJ - 2014-10-31
IPS Serafim Joanta - Dragostea care acopera multime de pacate - 2010-03-18
Ips Serafim Joanta - Despre Isihasm D
IPS Serafim Joanta - Faceti tot ceea ce va va spune El - folosul lucrarii poruncilor lui Dumnezeu - 2012-11-21
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).