9 februarie, Ziua Limbii Elene: Unde se mai vorbește in afara Greciei

Ziua Limbii Elene, marcată anual in data de 9 februarie, a fost instituită in Romania in 2018 la inițiativa lui Dragoş Gabriel Zisopol, preşedinte şi deputat al Uniunii Elene din Romania.

Data a fost aleasă in amintirea poetului naţional al grecilor, Dionysios Solomos, mutat la cele veșnice in 9 februarie 1857. Din 2017, această dată a fost stabilită ca Ziua Mondială a Limbii Elene. Prima ediție a Zilei Limbii Elene in Romania a fost serbată in 2019.

Legea romană prevede ca autoritățile centrale și locale să sprijine manifestările culturale dedicate zilei, iar Societatea Romană de Radiodifuziune şi Societatea Romană de Televiziune să difuzeze emisiuni despre aceste evenimente.

Greaca este limba oficială in Grecia şi in Cipru şi limbă a minorităților grecești din Romania, Albania, Armenia, Turcia, Italia, Ucraina sau Ungaria. De asemenea, greaca este una dintre cele 23 de limbi ale Uniunii Europene.

Se mai vorbește limba greacă in toate comunitățile diasporei grecești, din America de Nord și pană in Australia.

Cuvinte din elină (greaca veche) sau din neogreacă există in toate limbile europene, in ivrit (ebraica modernă) sau in limbile influențate de marea cultură greacă.

Foto: Mark Petropoulos via Facebook

Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 67

Id: 77816

Data: Feb 10, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).