97 de ani de la nașterea Arhim. Dometie Manolache | A fost un erou al credintei

Se împlineşte aproape un secol de la naşterea arhimandritului Dometie Manolache, pe care părintele Dumitru Stăniloae l-a numit „un erou al credinţei, un suflet de mare sfinţenie şi puritate”.

Fostul duhovnic al Mănăstirii Râmeţ, părintele Dometie, cât şi părintele Dumitru Stăniloae sunt propuşi pentru canonizare în anul 2025.

Trinitas Tv a realizat recent un documentar despre părintele Dometie, în care sunt evidenţiate principalele virtuţi ale fostului duhovnic de la Râmeţ.

„Milostenia îl caracteriza în mod deplin pe părintele Dometie Manolache. Există o mulțime de mărturii în acest sens, oameni care vorbesc despre faptul că părintele, ori de câte ori întâlnea un om care nu avea pantofi în picioare sau o haină, întotdeauna le scotea de pe dânsul şi le oferea celui care nu avea”, a declarat realizatorul documentarului, Răzvan Clipici.

Părintele Dometie Manolache

S-a născut în data de 15 octombrie 1924, în satul Mărculeşti, jud. Buzău.

A absolvit Seminarul Teologic din Buzău în 1945, ca şef de promoţie, şi Institutul Teologic din Bucureşti în 1949.

În anul 1972 s-a înscris la cursurile de doctorat la Institutul Teologic din Bucureşti, pe care le-a încheiat cu media 10.

În data de 14 septembrie 1949 a intrat în monahism la Mănăstirea Prislop avându-l naş de călugărie pe părintele Serafim Popescu. În data de 6 august, în acelaşi an, a fost hirotonit diacon, pe 7 august preot, iar în anul 1950 a fost numit stareț al Mănăstirii Prislop.


Dragostea părintelui pentru Sfânta Liturghie era cu totul aparte. Cei care l-au cunoscut spun că slujea zilnic, iar atunci când avea de ieșit din mănăstire cu treburi gospodărești, se trezea la 3 dimineața, slujea Sfânta Liturghie și apoi pleca la drum.

Pr. LiviuVidican Manci


Din 1952 până în 1957 a activat ca director de studii și profesor la școlile monahale ale Mănăstirilor: Ciolanu, Rătești și Barbu.

A slujit o perioadă la Catedrala Episcopală din Buzău. În 1958 a ajuns la Mănăstirea Piatra Fântânele, ca duhovnic, și paroh al localității Dornișoara, iar în 1959 a fost numit stareț al Mănăstirii Dragomirești, în același an fiind mutat la Râmeț.

Părintele Dometie s-a ocupat de restaurarea bisericii vechi şi a ajutat la înfiinţarea muzeului mănăstirii.

A murit în data de 6 iulie 1975, la 51 de ani.

Sursă foto: Trinitas Tv/Răzvan Clipici (Pr. Dometie Manolache, în partea dreaptă a imaginii)

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 55

Id: 75074

Data: Oct 15, 2021

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).