Am credinta ca acest concert a fost un timp sfintit

Numeroase colinde cântate solo sau în cor, poezii, urături, dar şi momente de teatru, toate acestea au fost prezente la tradiţionala manifestare a studenţilor teologi ieşeni organizată cu ocazia venirii sărbătorii Naşterii Domnului. Pe lângă publicul numeros format din studenţi, părinţi şi cadre didactice, evenimentul s-a bucurat de prezenţa Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a prof. univ. dr. Vasile Işan, rectorul Universităţii „Al. I. Cuza“ din Iaşi, a pr. prof. univ. dr. Gheorghe Popa, prorector în cadrul Universităţii „Al. I. Cuza“, şi a pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi. Rând pe rând, au încântat auditoriul  Corul „Mitropolitul Iosif Naniescu“ al Facultăţii de Teologie „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, dirijat de pr. asist. univ. Gabriel Năstasă, corul ASCOR - filiala Iaşi, dirijat de pr. prof. Constantin Nichifor Hrestic, Corul „Trisaghion“, dirijat de Alexandru Tecuceanu, dar şi interpreta de muzică populară Iustina Irimia, precum şi interpreţii la instrumente muzicale Ştefan Cenuşă, Teodor Cenuşă, Mădălina Teodorescu şi Vasile Florea. Studentul Dănuţ Focşa a recitat poezii, iar la final a fost jucată o piesă de teatru de către studenţii teologi Ana Maria Ceobanu, Simona Gabriela Romaniuc, Vlad Vîlcu, Alexandru Apostol, Andrei Stava, Elena Prodan şi Iacoboae Alexandru.

La final, decanul facultăţii de teologie ieşene, pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan, a rostit un scurt cuvânt de mulţumire, în care a vorbit şi despre necesitatea continuării tradiţiei colindului autentic ortodox: „Am urmărit împreună acest program teologico-cultural-artistic, pregătit şi prezentat de studenţi şi prieteni ai facultăţii noastre, spre slava Fiului lui Dumnezeu Întrupat pentru noi, oamenii, şi pentru a noastră mântuire, dar şi spre cinstea tuturor celor prezenţi în această seară. Am credinţa că acest concert a fost un timp sfinţit, şi le doresc studenţilor care s-au pregătit foarte mult timp pentru acest moment să le fie primite de Cel de Sus darurile pe care ni le-au oferit, aşa cum a primit Pruncul Hristos darurile de aur, smirnă şi tămâie de la magi. Concertul a fost unul tradiţional şi spiritual, fiindcă Biserica are mai cu seamă în această perioadă două îndatoriri: să ducă mai departe colindele cu fidelitate, iar pe de altă parte, să le înnoiască în viaţa credincioşilor, fiindcă Dumnezeu a fost cel dintâi Dăruitor, iar noi trebuie să fim la fel cu aproapele nostru“. Seara s-a încheiat cu o cuvântare a Înalt Preasfinţitului  Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei: „M-am bucurat în această seară văzându-i pe studenţii facultăţii noastre cum ne-au înălţat sufleteşte. Pentru acest lucru le mulţumesc lor în primul rând, părintelui decan şi tuturor celor care au stat în spatele acestei seri. Mi-aş dori ca sub diferite forme şi chipuri astfel de evenimente să aibă loc de-a lungul întregului an, pentru că astăzi tot mai multe cântece de sirenă ne spun «degeaba, nimic nu se mai poate», iar pesimismul pătrunde foarte puternic în fiinţa noastră, încât este nevoie de momente care, vorba colindului, să ne arate că «se mai poate, se mai poate»“.

La ieşire, doritorii au putut achiziţiona diferite ornamente de Crăciun, realizate de studenţii din anul III ai specializării Teologie Socială, coordonaţi de pr. asist. dr. Paul Cezar Hârlăoanu.


sursa: doxologia.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 391

Id: 26978

Data: Dec 19, 2012

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar