Anul Smaranda Braescu: O strada din Alba Iulia va purta numele primei femei pilot din Romania

O stradă din Alba Iulia va purta numele primei femei pilot din România, Smaranda Brăescu, campioană mondială de parașutism și prima femeie din istorie care a traversat Marea Mediterană cu un avion cu un singur motor și fără escală.

Anunțul a fost făcut de primarul Gabriel Pleșa în prima parte a lunii, la un eveniment dedicat aviatoarei la Muzeul Principia din Alba Iulia, când au fost marcați 125 de ani de la nașterea ei și 90 de ani de la obținerea recordului absolut la parașutism.

Personalitatea Smarandei Brăescu a fost evocată, în prezența elevilor de la mai multe școli din oraș, printre care și cei ai Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolit Simion Ștefan”.

La eveniment, părintele profesor George Remete, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, a vorbit despre „Omul de știință și credință”.

Anunțul a fost făcut la un eveniment dedicat aviatoarei de municipalitate și instituțiile locale de cultură din Alba Iulia. Foto: Colegiul Național Militar Alba Iulia

A fost proiectat filmul documentar „Măndița”, realizat de Studioul Cinematografic al Armatei, câteva machete realizate după avioanele din care Smaranda Brăescu a realizat salturile cu parașuta și a fost lansat volumul „Smaranda Brăescu- Lăsați-mă să zbor!”

Evenimentul a fost organizat de Primăria Municipiului Alba Iulia, Cercul Militar Alba Iulia și Asociația Română pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii „Smaranda Brăescu” – Filiala Cluj.

Smaranda Brăescu, prima femeie pilot și parașutist cu brevet din România

Smaranda Brăescu a fost prima femeie pilot și parașutist cu brevet din România, campioană europeană la parașutism (anul 1931) și campioană mondială (cu recordul de 7.200 m la Sacramento, SUA, anul 1932).

A activitat ca voluntar în „Escadrila Albă” de aviație sanitară, în timpul celui de-al Doilea Război, în Escadrila nr. 13 de recunoaștere, observație și legătură și apoi în Escadrila nr. 113 Legătură.

Având în vedere personalitatea marcantă a Smarandei Brăescu, anul 2022 a fost instituit ca „Anul Smaranda Brăescu”, pentru celebrarea împlinirii a 90 de ani de la stabilirea recordului absolut la parașutism, în data de 19 mai 1932.

Vezi și:

Foto credit: Themarketforideas.com (deschidere articol)

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 203

Id: 77410

Data: Sep 30, 2022

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).