Arhiepiscopul Calinic al Argeşului: Grija și empatia pentru cei bolnavi ne aduc mai aproape unii de ceilalți

„Grija și empatia pentru cei bolnavi sunt sentimentele care ne aduc mai aproape unii de ceilalți, ajutandu-ne să fim mai buni, mai iertători și mai ințelegători”, a afirmat duminică Arhiepiscopul Calinic al Argeşului şi Muscelului.

Părintele Arhiepiscop a slujit in a doua duminică din Post la mănăstirea argeşeană Văleni.

La Sfanta Liturghie s-au rugat impreună cu ierarhul lor monahii şi monahiile aşezămantului monastic, precum şi numeroşi credincioşi.

Mănăstirea Văleni, scurt istoric

Mănăstirea Văleni, așezată in loc pitoresc pe Valea Raului Topolog, atrage in fiecare zi de sărbătoare foarte mulți credincioși care vin să se roage și să admire frumusețea naturii inconjurătoare. A fost intemeiată in a doua jumătate al sec. XVII-lea, de călugărul Zaharia Grădişteanu. O etapă nouă incepe pentru manăstirea Văleni in anul 1883. In acest an vechea biserică a schimonahului Zaharia Grădişteanu este dăramată, iar in locu-i, ceva mai la răsărit, episcopul Ghenadie II al Argeşului (1875-1893), cu ajutorul stareţei Fevronia Petrescu, incepe zidirea unei noi biserici.

Din păcate, locaşului de cult şubrezit de distrugătorul seism din noiembrie 1940, nu i-a fost dat să dureze decat pană la 8 aprilie 1941, cand turla s-a prăbuşit, antrenand in cădere pereţii naosului şi ai altarului. Reconstruită intre anii 1948-1955, prin strădania Episcopului Iosif Gafton, a stareţei Anatolia Manu şi a obştii monahale, biserica a fost impodobită cu pictură nouă şi s-a inzestrat cu cele de trebuinţă. A fost sfinţită in anul 1955 de către Patriarhul Justinian Marina

Redeschisă oficial in anul 1990, sub binecuvantarea şi ajutorul Arhiepiscopului Calinic, s-a reluat activitatea prin refacerea obştii şi inceperea lucrărilor de renovare a ansamblului monahal.

Foto credit:�Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului

Urmăriți-ne pe Twitter:�@AgentiaBasilica


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 143

Id: 77974

Data: Mar 15, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).