Arhiepiscopul Ciprian al Buzăului şi Vrancei împlineşte de Sărbătoarea Sfintelor Paşti 55 de ani. Cu acest prilej, Patriarhul Daniel i-a transmis un mesaj de felicitare.
IPS Ciprian s-a născut în data de 19 aprilie 1965 în satul Suhuleț, județul Iași, la botez primind numele Cezar.
A urma școala primară în satul natal, gimnaziul în comuna Ciocârlia de Jos, județul Constanța. Apoi treapta I la Liceul de filologie – istorie Mihai Eminescu din Constanţa şi Seminarul Teologic din Buzău în perioada 1982- 1987.
Între anii 1988-1992 a urmat cursurile Institutului Teologic, respectiv Facultăţii de Teologie din Bucureşti, terminând ca şef de promoţie. În paralel, a urmat timp de un an cursurile Secţiei de Muzică Bizantină din cadrul Academiei de Muzică din Bucureşti.
În februarie 1992 a fost închinoviat la Mănăstirea Crasna, județul Prahova. În 13 septembrie 1992 a fost tuns în monahism cu numele Ciprian, iar în ziua următoare a fost hirotonit ierodiacon de Episcopul vicar patriarhal, Nifon Mihăiţă.
În perioada 1992-1998 a urmat studii de doctorat la Facultatea de Teologie din Tesalonic, Grecia, Secţia istorică.
În perioada octombrie 1998 – mai 1999 a continuat studiile de doctorat, specializarea Bizantinologie, la Institutul Ecumenic San Nicola din Bari, Italia; după întoarcerea în ţară, a îndeplinit următoarele funcțiile de inspector eparhial în cadrul Administraţiei Patriarhale, apoi consilier patriarhal la Sectorul Biserica şi Societatea.
În 21 mai 2000 a fost hirotonit ieromonah de arhiepiscopul Hristodulos al Atenei şi a toată Elada, apoi hirotesit protosinghel. În 7 aprilie 2002 a fost hirotesit arhimandrit şi i s-a conferit distincția Crucea Patriarhală.
În 2 iulie 2002, la recomandarea Patriarhului Teoctist Arăpaşu, Sfântul Sinod al Bisericii noastre l-a ales Episcop vicar patriarhal, cu titlul Câmpineanul.
A fost hirotonit arhiereu în 22 septembrie 2002, în Biserica Sfântul Spiridon – Nou din Bucureşti, de un sobor de ierarhi români şi greci în frunte cu patriarhul Teoctist.
Din 23 septembrie 2002 i s-au încredinţat spre coordonare următoarele Sectoare din cadrul Administraţiei Patriarhale: Relaţii externe bisericeşti, învăţământ Teologic şi Biserica şi Societatea, pe care le-a condus cu multă competenţă.
Între anii 2009 – 2013 a fost secretar al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
A fost membru la Conferinţa Panortodoxă Presinodală şi în Comisia Interortodoxă de pregătire a Sfântului şi Marelui Sinod Panortodox (2008- 2012).
În perioada 20-27 septembrie 2010 a fost delegatul Bisericii Ortodoxe Române (împreună cu Arhid. prof. dr. Ioan Ică jr.) la cea de a XII-a Sesiune plenară a Comisiei Mixte de Dialog Teologic Catolic-Ortodox.
În data de 28 februarie 2013 Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales în scaunul vacant de Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei, iar în 10 martie 2013, a avut loc ceremonia de întronizare a Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian ca Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei, prezidată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României.
Foto credit: Basilica.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 288
Id: 69906
Data: Apr 19, 2020
Imagine:
Diferența de fus orar a făcut ca Românii din Australia să fie primii care sărbătoresc Învierea. Părintele Episcop Mihail a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Izvorul Tămăduirii din Melbourne, .....
Data: Apr 19, 2020
Patriarhul României, 19 aprilie 2020: „Învierea lui Hristos astăzi este pentru noi, ca întotdeauna, izvor de lumină și pace, izvor de bucurie, dar și izvor de putere spirituală pentru a lupta cu greutățile vieții, inclusiv pentru a lupta cu boala, cu teama de moarte, cu suferința, .....
Data: Apr 19, 2020
Părintele Mitropolit Irineu le transmite credincioșilor în Pastorala de Paști o puternică metaforă a vieții duhovnicești: .....
Data: Apr 19, 2020
Părintele Arhiepiscop Casian a oferit în Sâmbăta Mare
Data: Apr 19, 2020
„Anul acesta Lumina Sfântă a fost primită într-o atmosferă de tristețe pentru toată lumea”, a semnalat Patriarhul Daniel sâmbătă seara, 18 aprilie 2020.
„Biserica Sfântului Mormânt era aproape goală”, a amintit Preafericirea Sa la întâmpinarea Luminii Sfinte în .....
Data: Apr 19, 2020
Aeronava care a adus Lumina Sfântă în țara noastră a aterizat în jurul orei 18:15.
Delegația condusă de PS Timotei Prahoveanul a rămas pentru câteva minute pe Aeroportul Otopeni pentru a distribui Lumina reprezentanților eparhiilor din țară.
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).