Părintele Mitropolit Irineu le transmite credincioșilor în Pastorala de Paști o puternică metaforă a vieții duhovnicești: Învierea Mântuitorului ne cheamă să ne ridicăm din mormântul lipsei de speranță, care este pecetluit de piatra cea grea a păcatului.
Evocând drumul mironosițelor spre Mormântul Învierii, mitropolitul spune că acesta „se aseamănă cu drumul mântuirii, pe care-l parcurgem în viața noastră. Pe el uneori pare că totul se întrerupe brusc din cauza unei pietre de mormânt”. Dar Sfintele Paști reprezintă „sărbătoarea înlăturării piedicilor din viața noastră”, scrie Înaltpreasfințitul Părinte Irineu.
„Istoria umanității nu se termină în fața unei pietre de mormânt, pentru că descoperă astăzi «piatra cea vie»: pe Mântuitorul Iisus Hristos înviat. În această noapte de Înviere fiecare este chemat să regăsească în Mântuitorul Cel Viu pe Cel Care înlătură din inima noastră pietrele cele mai grele.”
„Dar care este piatra de înlăturat, cum se numește această piatră? Adesea, piatra care împiedică speranța este piatra descurajării”, a continuat părintele mitropolit, care a explicat că uneori noi „punând piatră peste piatră, construim înăuntrul nostru un monument al insatisfacției, un mormânt al speranței”.
„Ca vindecare la această suferință, îngerul ne dă medicamentul Paștelui: «De ce-L căutați pe Cel Viu printre cei morți?» Deci, iubiților, nu îngropați speranța în moarte, că Mântuitorul Iisus Hristos a înviat!”, îndeamnă ierarhul.
El mai spune că o altă piatră care adesea pecetluiește inima noastră este piatra păcatului, care ne face să căutăm viața printre cei morți, adică „sensul vieții în lucrurile care trec”.
„Domnul ne cheamă să ne ridicăm, să înviem cu El din mormântul temerii și al deznădejdii, să privim în sus și să credem că suntem făcuți pentru cer, nu pentru pământ. (…) Așadar, să nu ne temem de El, ci să venim la El în Biserica Sa”, afirmă mitropolitul.
„Domnul ne iubește, chiar dacă viața noastră este păcătoasă. Și, atunci când ne e frică, să știm că El este lângă noi și ne ajută”, adaugă el. „La Paști El ne arată cât de mult ne prețuiește, că S-a dat pe Sine la moarte pentru noi ca noi să fim vii. Pe Cruce, El a purtat în întregime durerea noastră, trăind abandonarea, moartea și iadul nostru ca noi să ieșim de acolo biruitori.”
Învierea Domnului ne confirmă că El este pururi cu noi, continuă mitropolitul. „Deci, să ne ridicăm cu El ca să serbăm și noi Paștile, adică trecerea din moarte la comuniunea în iubire cu Tatăl, de la dezolare la mângâiere, de la frică la încredere.”
Iar această încredere ne redă speranța, confirmându-ne că suntem mereu iubiți și, în ciuda păcatelor noastre, iubirea Domnului pentru noi nu se schimbă, mai spune ierarhul, care în încheiere, îi îndeamnă pe credincioși să-I întoarcă Mântuitorului încrederea și iubirea apropiindu-se de El în Sfintele Taine: Spovedania și Împărtășania.
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 296
Id: 69909
Data: Apr 19, 2020
Imagine:
Părintele Arhiepiscop Casian a oferit în Sâmbăta Mare
Data: Apr 19, 2020
„Anul acesta Lumina Sfântă a fost primită într-o atmosferă de tristețe pentru toată lumea”, a semnalat Patriarhul Daniel sâmbătă seara, 18 aprilie 2020.
„Biserica Sfântului Mormânt era aproape goală”, a amintit Preafericirea Sa la întâmpinarea Luminii Sfinte în .....
Data: Apr 19, 2020
Aeronava care a adus Lumina Sfântă în țara noastră a aterizat în jurul orei 18:15.
Delegația condusă de PS Timotei Prahoveanul a rămas pentru câteva minute pe Aeroportul Otopeni pentru a distribui Lumina reprezentanților eparhiilor din țară.
Eparhia raportează că, de la începutul crizei de sănătate și până la Paști, a acordat ajutoare în valoare de aproape 120.000 de lei, în .....
Data: Apr 19, 2020
În Sâmbăta Mare, ziua tăcerii absolute, a vidului existențial, un timp suspendat, ce nu poate primi sens decât prin intervenția lui Dumnezeu Biserica își concentrează atenția asupra mormântului lui Hristos, spune IPS Ioachim.
Arhiepiscopul Romanului și Bacăului arată .....
Data: Apr 19, 2020
Delegația Patriarhiei Române a primit Sfânta Lumină care va ajunge sâmbătă noapte în toate parohiile din țară, continuând astfel tradiția începută din 2008, chiar dacă distribuirea se va face în
Data: Apr 19, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).