Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, îşi serbează onomastica de ziua Sfântului și Dreptului Ioachim, cinstit în data de 9 septembrie.
Singurul ierarh român care poartă numele Sfântului Ioachim s-a născut în data de 29 martie 1954, la Stănița, județul Neamț. La vârsta de 14 ani a intrat ca frate în Mănăstirea Sihăstria Neamț, iar între 1972-1980 a fost vieţuitor în obştea Schitului Tarcău.
După ce a absolvit Seminarul Teologic din Neamț (1970-1975), a urmat stagiul militar, timp de 9 luni, la Plenița. Între 1976-1980, a absolvit Facultatea de Teologie din București.
În anul 1980 a devenit monah la Mănăstirea Bistrița, naș de botez fiindu-i arhimandritul Ioanichie Bălan. Atunci a fost prima tundere în monahism la mănăstirea Bistrița după 40 de ani de regim comunist.
În anul 1985 a fost chemat de fericitul întru adormire Patriarh Teoctist, pe atunci Mitropolitul Moldovei și Sucevei, pentru a sluji la Centrul Eparhial din Iași. Acolo a îndeplinit mai multe slujiri: arhidiacon al Catedralei mitropolitane, secretar al mitropolitului Teoctist, corector la revista „Mitropolia Moldovei și Sucevei” și econom mitropolitan.
În 1990 a fost trimis la studii la Institutul „Saint Serge” din Paris, unde a început doctoratul în teologie, având ca îndrumători pe reputații teologi Olivier Clement și Boris Bobrinskoy.
După patru ani, în 1994, a susținut teza de doctorat în limba franceză, cu tema „Îndumnezeirea omului în gândirea părintelui Dumitru Stăniloae”, prima lucrare de doctorat despre marele teolog român întocmită încă din timpul vieții acestuia.
La Paris a întemeiat o mănăstire ortodoxă, la Rosiers, unde a fost duhovnic și îndrumător pentru creștinii din Occident și pentru tinerii studenți din capitala Franței. Mănăstirea „Buna Vestire” de la Rosiers este prima așezare monahală de tradiție românească din Occident
Ales în anul 1998 arhiereu vicar al Episcopiei Romanului, în urma propunerii Preasfințitului Părinte Eftimie, a fost hirotonit în această treaptă în data de 1 mai 2000.
În anul 2009, pe 13 septembrie, a fost ridicat la rang de episcop vicar, odată cu transformarea Episcopiei Romanului în Arhiepiscopie.
În data de 4 ianuarie 2015 a fost întronizat ca Arhiepiscop al Romanului şi Bacăului.
Foto credit: Basilica.ro
Urmăreşte-ne pe Twitter: @agentiabasilica
Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile!
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 327
Id: 74720
Data: Sep 9, 2021
Imagine:
Un monument din Republica Moldova, dedicat eroilor neamului, distrus în timpul regimului bolşevic, a fost reconstruit de Asociaţia Monumentum împreună cu ASCOR Iaşi, pe baza unor fotografii și descrieri de arhivă. Sfinţirea mausoleului va avea loc în data de 19 octombrie 2021, la .....
Data: Sep 9, 2021
Protopopiatul de Huedin comemorează vineri 81 de ani de la asasinarea protoiereului Aurel Munteanu (10 septembrie 1940), avându-l invitat pe PS Benedict Bistrițeanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.
Manifestările de vineri vizează și .....
Data: Sep 9, 2021
Biserica de zid din Rozavlea, localitatea natală a Preasfinţitului Părinte Iustin, a fost resfinţită miercuri chiar în ziua hramului, Naşterea Maicii Domnului.
Slujba de resfinţire .....
Data: Sep 9, 2021
În altarul Catedralei Naţionale a început demontarea schelelor instalate pentru a facilita pictarea în mozaic.
Episcopul vicar patriarhal Ieronim Sinaitul a slujit joi la hramul bisericii bucureștene închinate Sfinților Ioachim și Ana, în Parohia Oborul Vechi.
În predica rostită, ierarhul a subliniat că dumnezeieștii Părinți Ioachim și Ana au trăit într-o „stare de virtute .....
Data: Sep 9, 2021
Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a sfinţit joi racla în care se află un veşmânt un Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou şi aşezată la biserica parohiei Oborul Nou din Capitală.
„De vreme îndelungată, de aproape două veacuri şi jumătate, Sfântul Dimitrie este .....
Data: Sep 9, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Biblia in istorie - Umblarea pe mare potolirea furtunii - Pr Petre Moga
Biblia in istorie - Pilda bogatului caruia i-a rodit tarina - Pr Petre Moga
Pr Petru Moga - la Profesionistii
Biblia in istorie - Duminica Fiului risipitor - Pr Petre Moga
Biblia in istorie - Duminica Sfantului Grigorie Palama - Pr Petre Moga
Biserica Azi - Saptamana mare - Drumul spre Inviere (26 04 2016) - Pr Petre Moga
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).