Patriarhul Ierusalimului și clerici din Țara Sfântă au participat joi la o Liturghie în aer liber oficiată pe vestigiile unei bazilici bizantine de lângă vechea Cetate Azot (Așdod). Patriarhul a oficiat un Trisaghion, pomenind numele de pe mozaicul recent descoperit – printre ele, cel al unui episcop care a participat la două sinoade ecumenice.
Sfânta Liturghie a fost oficiată de Arhiepiscopul Teofan de Gerasa. Numele pomenite de Patriarhul Teofil la Trisaghion au fost după cum urmează: Episcopii Iraclie, Procopie, Karos, Preoții Gaianos și Stefanos, Diaconul Maxim, Maicile Soforonia și Eufrosina, Diaconițele Severa, Teodora și Gregoria.
La slujbă au mai participat Arhimandritul Evdochim, duhovnicul Lavrei Sfântului Sava, Egumenul Ignatios de Beit Sahour și Beit Jala, Egumenul Constantin al Mănăstirii Hozeva, Egumenul Artemios de la Haifa, Egumenul Leontie de la Rafeidia Samariei, Egumenul Marcel al Mănăstirii Sf. Gherghe din Lida și Părintele Alexander Iasevici al comunității rusofone din Beer Sheva.
După slujbă, dr. Alexander Fantalkin, profesor la Universitatea din Tel Aviv, i-a prezentat patriarhului situl arheologic. Preafericitul Părinte Patriarh Teofil a vorbit apoi, în prezența viceprimarului orașului israelian Ashdod și a arheologilor, despre valoarea inestimabilă a sitului.
„Această biserică ctitorită de Episcopul Procopie în secolul al VI-lea este o dovadă importantă că Așdod, cunoscută și sub numele de Azotos în trecut, a fost una din principalele cetăți de pe coastă în perioada bizantină”. El a amintit mențiunile cetății în Vechiul (Iosua Navi 15, 46) și Noul Testament (Fapte 8, 40).
„Descoperirea acestei biserici bizantine, care este un loc sfânt important pentru creștini, este dovada mărturiei pe care Patriarhia Ierusalimului o oferă de-a lungul secolelor despre istoria noastră sfântă. Ca cea mai veche instituție religioasă din regiune, Patriarhia întruchipează această istorie sfântă și o legitimează”, a spus Preafericirea Sa.
Un episcop participant la Sinoadele III și IV
„Situl acesta este de o supremă valoare academică și istorică. Aici a existat o prezență creștină încă dinainte de biserica aceasta. Știm că un episcop din zonă, Siluan, a participat la Primul Sinod Ecumenic, de la Niceea, în 325. S-au găsit în această biserică inscripții cu numele Episcopului Iraclie, care a participat și la al Treilea Sinod Ecumenic, de la Efes, în 431, și la al Patrulea Sinod, cel de la Calcedon, din 451”, a afirmat Patriarhul Teofil.
„Avem aici un sit care, la fel ca cel de la Madaba și Megiddo, are puterea să atragă nu doar savanți, ci și un mare număr de turiști și pelerini. Avem un tezaur pe care trebuie să-l păstrăm și să-l facem accesibil sutelor de mii de pelerini care vin anual în Țara Sfântă. Cu o semnificație științifică și religioasă profundă, acest loc are o valoare imensă pentru orașul Ashdod și este parte din patrimoniul mondial din Țara Sfântă”, a continuat Patriarhul Ierusalimului.

În situl arheologic s-au descoperit și mormintele unor femei pe care inscripțiile le atestă ca având slujire de diaconițe.
„Aceasta ne confirmă existența acestei slujiri în Biserica timpurie. În plus, s-au descoperit și morminte de martiri, ceea ce dovedește că locul a servit pentru adunările liturgice ale credincioșilor încă dinainte de secolul al IV-lea”, a spus patriarhul, subliniind că descoperirea va atrage numeroși pelerini din toate colțurile lumii.
„Conservarea și dezvoltarea acestui sit va consolida bunele relații dintre Statul Israel și Patriarhia Ierusalimului, și, pe cale de consecință, și cu lumea creștină în general și cu cea creștin-ortodoxă în particular, cum ar fi cu popoarele Greciei, Ciprului, Rusiei, României, Bulgariei, Serbiei, Georgiei și altora”, a spus Preafericitul Părinte Teofil.
Un potențial uriaș pentru turismul religios
Conservarea și accesibilizarea sitului pentru savanți și pelerini va face din el „o mărturie vie despre istoria acestui vechi oraș și va promova coexistența pașnică, toleranța și respectul reciproc”, a mai spus patriarhul, adăugând că Patriarhia Ierusalimului se angajează să sprijine și să asiste această lucrare.
„Fie ca acest loc să fie deopotrivă o sursă de cunoaștere și de înnoire spirituală pentru generațiile viitoare”, a încheiat Preafericirea Sa.

Gazda și organizatorul evenimentului a fost Arhiepiscopul Aristovoulos de Madaba, care a oferit la final fructe, băuturi răcoritoare și grâu fiert tuturor participanților.
Cetatea Așdod (Azot), ale cărei vestigii au fost recent descoperite, este reprezentată în faimosul mozaic al bisericii bizantine de la Madaba, Iordania (sec. VI).
Arheologii cred că vestigiile ei se întind sub dunele de nisip de la sud de orașul Ashdod de azi.
Bazilica lângă ale cărei vestigii s-a slujit joi pare să fi fost locașul de închinare al unei mănăstiri de la începutul isihasmului. Săpăturile continuă.
Biserica Delea Nouă Calist din Sectorul 3 al Capitalei și-a serbat vineri al treilea hram. Cu acest prilej, Părintele Paroh Valentin Fătu a dezvăluit pentru Basilica.ro cel mai important proiect al parohiei pentru viitorul apropiat: construirea .....
Data: Jul 30, 2021
Mitropolitului Iosif al Europei Occidentale și Meridionale îşi serbează onomastica în ziua de cinstire a Sf. şi Dreptului Iosif din Arimateea, 31 iulie 2021.
Profil biografic
Mitropolitul Iosif s-a născut în data de 19 februarie 1966, .....
Data: Jul 31, 2021
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis un mesaj de condoleanţe la înmormântarea preotului Costel Paizan și a preotesei Daniela Paizan. Slujba a fost oficiată sâmbătă, în Capela Cimitirului Șerban Vodă (Bellu) din București, începând cu ora 14:00.
Cei doi .....
Data: Jul 31, 2021
Patriarhii Iustin şi Teoctist „au fost animaţi de aceeaşi dorinţă sfântă de a sluji Biserica”, a spus PS Timotei Prahoveanul la Slujba Parastasului oficiată sâmbătă la Catedrala Patriarhală, în memoria celor doi ierarhi.
De la moartea Patriarhului Iustin s-au .....
Data: Jul 31, 2021
Părintele academician Mircea Păcurariu a fost pomenit vineri la Sibiel, în ziua în care regretatul profesor de la Sibiu ar fi împlinit 89 de ani, informează Mitropolia Ardealului. .....
Data: Jul 31, 2021
Se împlinesc 35 de ani de la moartea Patriarhului Iustin Moisescu, cel care a iniţiat Colecţia „Părinţi şi Scriitori Bisericeşti“, cea mai impunătoare colecţie de texte patristice realizată în perioada modernă în spaţiul românesc.
În data de 5 martie 1910 se năștea .....
Data: Jul 31, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).