Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis un mesaj de condoleanţe la înmormântarea preotului Costel Paizan și a preotesei Daniela Paizan. Slujba a fost oficiată sâmbătă, în Capela Cimitirului Șerban Vodă (Bellu) din București, începând cu ora 14:00.
Cei doi şi-au pierdut viaţa joi, în urma unui incendiu provocat de furtuna care a lovit capitala şi împrejurimile.
Preafericirea Sa îi numeşte în mesajul său „harnici slujitori ai Bisericii şi ai Şcolii”.
„Familia Paizan a slujit cu râvnă, smerenie și dragoste, dăruindu-și viața semenilor și dând dovadă de credință puternică și ascultare statornică în slujirea preoțească și învățătorească”.
Text integral:
Preotul Costel Paizan și preoteasa Daniela Paizan – harnici slujitori ai Bisericii şi ai Şcolii
Am primit cu multă întristare vestea trecerii neașteptate din această viaţă, în zorii zilei de joi, 29 iulie 2021, în urma unui incendiu devastator, care le-a cuprins locuința, a Părintelui Costel Paizan, preot coslujitor la Parohia Tuturor Sfinților – Chitila, Protoieria Sector I Capitală și la capelele cimitirelor de stat Dămăroaia și Bucureștii Noi, și a Doamnei preotese Daniela Paizan, profesor de istorie și director la Școala Gimnazială nr. 178 din București.
Părintele Costel Paizan s-a născut la data de 29 martie 1964, în localitatea Păunești din județul Vrancea, din părinţii Costică și Maranda Paizan.
După frecventarea școlii primare și gimnaziale, a urmat cursurile Seminarului Teologic Ortodox din Cluj Napoca (1981-1986), precum și ale Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității Ovidius din Constanța (2000-2003). Între anii 2005-2007 a absolvit cursurile postuniversitare de masterat, cu specializarea Drept și Administrație publică locală, în cadrul Universității Danubius din Galați.
După încheierea studiilor seminariale, s-a căsătorit în anul 1986 cu domnișoara Daniela Ilie, alături de care a format o familie binecuvântată de Dumnezeu cu trei copii: Cristina – jurist, Costel – teolog, inspector eparhial în cadrul Bibliotecii Sfântului Sinod, și Iulia, chemată din pruncie în cetele îngereşti.
A fost hirotonit diacon (la 17 august 1986) și preot (la 20 august 1986), de către Înaltpreasfințitul Părinte Eftimie Luca, la acea vreme, Episcop al Romanului și Hușilor, fiind numit preot paroh la parohia Căbești II din această eparhie. A slujit timp de patru ani la această parohie, în care a realizat o frumoasă și rodnică activitate pastoral-misionară și social-filantropică.
Începând cu data de 1 iunie 1990 a fost transferat în postul de preot paroh, la Parohia Cornățel, din cuprinsul protopopiatului Târgu Ocna. La această parohie, Părintele Costel Paizan a desfășurat ample lucrări edilitar-gospodărești: a ridicat o casă parohială și a efectuat lucrări de renovare a bisericii, care au fost încununate de resfințirea lăcașului de cult, în anul 1998. Cu această ocazie, în semn de apreciere a eforturilor depuse și lucrărilor realizate, i-a fost acordat rangul preoțesc de iconom stavrofor.
După o frumoasă experiență pastorală, acumulată în paisprezece ani de slujire preoțească, Părintele Costel Paizan a fost transferat, în anul 2011, în interes de serviciu, în Arhiepiscopia Bucureștilor, la Parohia Tuturor Sfinților – Chitila, din cuprinsul Protoieriei Sector I Capitală, pe care a slujit-o cu multă râvnă și jertfelnicie, vreme de un deceniu, până când a trecut la cele veșnice.
Începând cu anul 2006 a îndeplinit și funcțiile de inspector de specialitate și șef asistență religioasă în cadrul administrației cimitirelor de stat (ACCU București) și a slujit la capelele cimitirelor Șerban Vodă – Bellu (2007-2008), Dămăroaia și Bucureștii Noi (2009-2021). În această perioadă a avut și o frumoasă colaborare cu credincioșii români din diaspora, mai cu seamă cu românii din Parohia Ortodoxă Română Vinaros, din regiunea spaniolă Castellon, Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei și Portugaliei.
În activitatea sa misionară, Părintele Costel Paizan s-a îngrijit de viața duhovnicească a credincioșilor încredințați spre păstorire, față de care a manifestat grijă deosebită și mult tact pastoral, atât din amvonul bisericilor în care a slujit, cât și, ca preot capelan, în cimitir.
A fost apropiat de cei aflați în nevoi și suferințe, duhovnic înțelegător și ostenitor permanent în slujirea Domnului nostru Iisus Hristos și a credincioşilor. A fost iubit de către cei păstoriți și apreciat pentru dragostea, disponibilitatea și devotamentul de care a dat dovadă întotdeauna.
În activitatea sa familială a avut întotdeauna sprijinul Doamnei preotese Daniela Paizan, soție și mamă iubitoare de Dumnezeu și de familie, dar și profesor apreciat de elevi și de colegi.
Doamna Daniela Paizan s-a născut în localitatea Bârsăneşti, judeţul Bacău, la data de 9 iulie 1965, în familia dreptcredincioșilor creştini Mihai și Spridola, fiind cel mai mare dintre cei patru copii dăruiți de Dumnezeu părinților săi.
A absolvit cursurile facultăților de Istorie și Filosofie (1989) și de Management (2007) din Iași și un masterat în Drept și Administrație publică în Galați (2014). Și-a construit o prestigioasă carieră didactică, activând ca profesor de istorie și director la patru unități de învățământ: Școala generală din localitatea Cornățel, județul Bacău, Școala Gimnazială Ștefan cel Mare din orașul Onești, județul Bacău, Școala Gimnazială nr. 178 din București și Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Dumitru Moțoc din București (la cea din urmă – director adjunct).
Soție, mamă și profesoară devotată, a fost întotdeauna preocupată de buna creștere a fiilor trupești și deopotrivă a elevilor săi, sprijinindu-și soțul și completând de la catedră misiunea de propovăduire a cuvântului Evangheliei lui Hristos și a învățăturilor Bisericii și neamului.
Familia Paizan a slujit cu râvnă, smerenie și dragoste, dăruindu-și viața semenilor și dând dovadă de credință puternică și ascultare statornică în slujirea preoțească și învățătorească.
La acest ceas de vremelnică despărțire, întru așteptarea Învierii celei de obște, ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos să primească sufletele preotului Costel și preotesei Daniela în corturile drepților, acolo unde nu este durere, nici întristare nici suspin, ci viață fără de sfârșit.
Totodată, adresăm cuvânt de mângâiere sufletească familiei îndoliate, în mod deosebit fiului Costel și fiicei Cristina, enoriașilor, elevilor şi cadrelor didactice cu care au colaborat și tuturor celor care i-au cunoscut.
Veșnica lor pomenire, din neam în neam!
Cu părinteşti condoleanțe și binecuvântări,
† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Foto credit: Arhivă Basilica.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 366
Id: 74319
Data: Jul 31, 2021
Imagine:
Patriarhii Iustin şi Teoctist „au fost animaţi de aceeaşi dorinţă sfântă de a sluji Biserica”, a spus PS Timotei Prahoveanul la Slujba Parastasului oficiată sâmbătă la Catedrala Patriarhală, în memoria celor doi ierarhi.
De la moartea Patriarhului Iustin s-au .....
Data: Jul 31, 2021
Părintele academician Mircea Păcurariu a fost pomenit vineri la Sibiel, în ziua în care regretatul profesor de la Sibiu ar fi împlinit 89 de ani, informează Mitropolia Ardealului. .....
Data: Jul 31, 2021
Se împlinesc 35 de ani de la moartea Patriarhului Iustin Moisescu, cel care a iniţiat Colecţia „Părinţi şi Scriitori Bisericeşti“, cea mai impunătoare colecţie de texte patristice realizată în perioada modernă în spaţiul românesc.
În data de 5 martie 1910 se năștea .....
Data: Jul 31, 2021
Preasfinţitul Părinte Nichifor Botoșăneanul a oficiat vineri o slujbă de pomenire pentru Patriarhul Teoctist în Tocileni (jud. Botoşani), .....
Data: Jul 31, 2021
Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului a iniţiat un program catehetic dedicat Postului Adormirii Maicii Domnului. Programul are ca tematică „Însemnătatea teologică a celor 12 Praznice Împărătești”.
Eparhia a pus la dispoziţia clericilor un document realizat de .....
Data: Aug 1, 2021
„Vă îndemnăm cu părintească dragoste ca împreună să plecăm genunchii la ceas de seară, la slujba Paraclisului Maicii Domnului” subliniază Preasfinţia Sa în mesajul transmis la începutul Postului Adormirii Maicii Domnului.
.....Data: Aug 1, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).