Biserica de lemn construită de Horea se află în proces de restaurare, urmând să fie valorificată prin intermediul realităţii virtuale, anunţă Agerpres. Lăcaşul de cult, provenit din localitatea sălăjeană Cizer, se află acum în Parcul Etnografic „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca.
Biserica a fost construită de Vasile Nicola Urs, cunoscut sub numele de Horea, căpitanul revoluţiei de la 1784.
Biserica din Cizer este o capodoperă a artei arhitecturii tradiţionale din Transilvania. Este una dintre cele mai evoluate tipuri de biserici care pot fi întâlnite în spaţiul transilvănean, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Tudor Sălăgean.
Conferinţa a fost organizată pentru promovarea proiectului „Biserica lui Horea – un patrimoniu pentru viitor. Valorificarea unui monument de arhitectură din secolul al XVIII-lea prin intermediul realităţii virtuale”.
Proiectul este finanţat prin Granturile SEE 2014 – 2021, în cadrul Programului RO-CULTURA, fiind implementat de Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca şi NUDA AS, organizaţie din Bergen, Norvegia.
Durata proiectului este de 24 de luni şi se află deja într-a opta lună de implementare, au anunţat organizatorii care doresc digitalizarea monumentului şi valorificarea lui prin intermediul realităţii virtuale.
„În cadrul proiectului va fi realizată o expoziţie care va avea atât o componentă de etalare fizică a celor 57 de obiecte restaurate şi conservate în vederea expunerii, cât şi una de prezentare a bisericii Cizer în variantă digitală, ca urmare a procesului complex de scanare a monumentului şi a bunurilor culturale asociate acestuia şi de transpunere a lor în realitatea virtuală.
„Proiectul vizează, de asemenea, dezvoltarea profesională a unui număr de cel puţin 7 membri din echipa proiectului în domeniile restaurării şi conservării patrimoniului, a tehnicilor de promovare şi comunicare şi a utilizării tehnicilor de lucru specifice realităţii virtuale”, se arată într-o informare a organizatorilor.
Biserica a fost construită în anul 1773, după cum se menţionează şi în pisania lăcaşului de cult. După 240 de ani, în 1967, a fost mutată din Sălaj în Muzeul Etnografic al Transilvaniei – Secţia în aer liber, din Cluj-Napoca.
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 260
Id: 71959
Data: Nov 23, 2020
Imagine:
Viața ortodoxă văzută prin lentila aparatului foto în perioada 16-22 noiembrie 2020. Primii fulgi de zăpadă, fotografii cu biserici sau momente liturgice, toate surprinzând aspecte din ortodoxie.
Episcopul Macarie a explicat duminică în orașul suedez Helsingborg, în ce .....
Data: Nov 23, 2020
Lucian Sandu-Milea a revenit asupra lucrării „Fortificații” în care prezenta Catedrala Mitropolitană din Timișoara fără crucile de pe turlă.
Artistul a modificat pictura din campusul studențesc adăugând crucile catedralei ortodoxe în pictura de 170 mp.
.....Data: Nov 23, 2020
Moaștele Sfântului Ioan cel Nou sunt purtate în aceste zile prin județul Suceava „pentru ca prezența lor să aducă, iarăși, credința că nu suntem singuri și că sfinții ne ocrotesc și se roagă lui Dumnezeu pentru noi”,
Data: Nov 23, 2020
Parohia „Sfânta Cuv. Parascheva”, prin Centrul Cultural-Filantropic „Cuvioasa Parascheva” care îşi desfăşoară activitatea sub patronajul spiritual al parohiei, oferă 25 de burse pentru tineri cu rezultate şcolare foarte bune.
Programul a demarat în 15 septembrie .....
Data: Nov 23, 2020
„Omul dorește, vrea să fie cu Dumnezeu și, în frământarea lui, de multe ori rătăcește, suferă și se înstrăinează, pentru că reduce credința la câteva raționamente simple, scoțându-L pe Dumnezeu din viața lui”,
Data: Nov 23, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
21. Grupul Psaltic Constantin Brancoveanu - Pace pe pamant
08. Grupul Psaltic Constantin Brancoveanu - Trei crai de la rasrit
09. Grupul Psaltic Constantin Brancoveanu - Colind bizantin
03. Grupul Psaltic Constantin Brancoveanu - O ce veste minunata
07. Grupul Psaltic Constantin Brancoveanu - Dupa dealul cel mai mare
04. Grupul Psaltic Constantin Brancoveanu - Astazi S-a nascut Hristos
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).