Biserica Parohiei vrancene Prahuda a fost resfintita

IMG_8232 (Custom)

Biserica Adormirea Maicii Domnului din Parohia vranceana Prahuda a fost resfintita, duminica, 05 iunie 2016, de Inaltpreasfintitul Parinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzaului si Vrancei, informeaza Dragos Olteanu, Purtator de cuvant al Arhiepiscopiei Buzaului si Vrancei. Locasul de cult a fost renovat si infrumusetat in ultimii ani, cu sprijinul credinciosilor si al unor binefacatori.

Zidita in jurul anului 1850 de catre localnici, biserica s-a degradat odata cu trecerea timpului. La initiativa preotului paroh, Petrica Laurentiu Ladaru, si prin contributia deosebita a familiilor Roman Gheorghe, Roman Viorel si Roman Costel, precum si a enoriasilor, intre anii 2007-2016, s-au efectuat ample lucrari de subzidire a locasului de rugaciune si s-au refacut acoperisul, tamplaria, zugraveala exterioara si pardoseala. Totodata, sfantul locas a fost dotat cu mobilierul si obiectele de cult necesare, iar Sfanta Masa a fost refacuta din marmura.

Sfintirea de duminica a adunat intreaga comunitate la biserica, unde straiele populare au fost purtate ca la o mare sarbatoare. Alaturi de un sobor de preoti si diaconi, Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop Ciprian a oficiat slujba de tarnosire si Sfanta Liturghie, la care Grupul psaltic misionar Sfantul Roman Melodul a dat raspunsurile liturgice.

In cuvantul de invatatura adresat celor prezenti, ierarhul a explicat semnificatiile duhovnicesti desprinse din minunea vindecarii orbului din nastere, care ne-a fost relatata in Evanghelia Duminicii a 6-a dupa Pasti.

Mesajul pe care Mantuitorul Hristos a dorit sa ni-l transmita este acela ca, in viata noastra de zi cu zi, intalnim nu numai oameni nevazatori, dar si multi orbi sufleteste, asa cum s-au dovedit a fi, in vremea Sa, fariseii si carturarii. Prin savarsirea vindecarii miraculoase a orbului din nastere, Domnul Hristos – singura Persoana din lume Care a putut afirma despre Sine: «Eu sunt Lumina lumii» (cf. Ioan 9, 5) – a dorit sa accentueze superioritatea vederii sufletesti fata de vederea cu ochii fizici. Cu ajutorul ochilor trupesti, noi vedem lucrurile asa cum sunt lasate de Dumnezeu. Uneori, insa, aceasta vedere limitata ne poate insela, mai ales daca suntem obositi, intrucat ochii fizici nu pot distinge clar lucrurile aflate la mare departare. Insa, cu ochii mintii sau cu ochii credintei, putem sa vedem si sa intelegem ceea ce nu se vede cu ochii trupesti. Sfintii Parinti definesc acest tip de vedere cu termenul grecesc «theoria», care inseamna vederea duhovniceasca a lui Dumnezeu. Spre aceasta ne indeamna Mantuitorul sa tintim si sa fim cu luare aminte; sa nu ne incante prea mult faptul ca vedem cu ochii fizicii, deoarece, daca ochii launtrici sunt orbi, adica lipsiti de lumina credintei in Hristos, nu vom reusi sa implinim fapte extraordinare in aceasta viata efemera. In calitatea noastra de fii ai lui Dumnezeu dupa har, adica de persoane umane create dupa chipul Sau si cu menirea de a ajunge la asemanarea cu El, am fost inzestrati –  spre deosebire de celelalte vietuitoare necuvantatoare – si cu aceasta capacitate spirituala de a vedea dincolo de relitatea imediata; pentru a avea parte de bucuria unei astfel de vederi duhovnicesti, se impune sa ne curatim cat mai des posibil ochii launtrici, pe care se asaza, din cand in cand, pacla indiferentei si nepasarii fata de lucrurile inalte, metafizice. Nu putem ajunge la iluminarea mintii, daca nu ne vom purifica mintea si inima de cugete viclene, prin credinta dreapta, prin rugaciune smerita si savarsirea faptelor iubirii crestine, a accentuat Intaistatatorul Eparhiei Buzaului si Vrancei.

La finalul Sfintei Liturghii, Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop Ciprian l-a hirotesit iconom pe preotul paroh, iar binefacatorilor le-a oferit diplome de cinstire si cate o icoana. De asemenea, Inaltpreasfintia Sa a primit din partea parohiei o icoana a Maicii Domnului.

Tot in aceasta zi, Chiriarhul locului a sfintit un nou punct de lucru al Centrului de servicii funerare Simon Cirineanul al Arhiepiscopiei Buzaului si Vrancei, infiintat in incinta bisericii de la Parohia Prahuda.

[gallery link="file" ids="134554,134555,134557,134558,134559,134553"]

The post Biserica Parohiei vrancene Prahuda a fost resfintita appeared first on Basilica.ro - Agentia de presa a Patriahiei Romane.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 712

Id: 60054

Data: Jun 6, 2016

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar