Biserica romaneasca din Nottingham a primit incalțarile Sf. Ierarh Spiridon, Sfantul Calator

Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Ierarh Spiridon” din Nottingham, Marea Britanie, anunță cu mare bucurie că a primit din partea Mitropoliei de Corfu, Paxos și Insulele Diapontice (Grecia) o pereche de încălțări care au stat timp de un an de zile în picioarele Sfântului Spiridon, ale cărui moaște se află la catedrala din Corfu.

Papucii Sfântului Spiridon au fost expuși pentru prima dată spre cinstire în biserica românilor din Nottingham duminică, 14 noiembrie 2021. Printr-un comunicat remis Basilica.ro, comunitatea precizează că a început demersurile pentru a primi acest dar în urmă cu cinci ani.

Râvna și evlavia credincioșilor români din Nottingham și orașele din împrejurimi, l-au determinat, în toamna anului 2016, pe Pr. paroh Dan Petru Ghindea, împreună cu Consiliul Parohial, să adreseze o scrisoare Înaltpreasfințitului Părinte Nektarios, Mitropolit de Corfu, pentru a primi o pereche din acești „papucei” ai Sfântului Spiridon. Demersul are și binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale din Patriarhia Română. Răspunsul favorabil a fost primit abia în data de 1 noiembrie 2021.

Parohia din Nottigham este în prezent singura, din întreaga diasporă românească, care deține aceste încălțări. Papucii din material textil sunt schimbați anual din picioarele Sfântului Spiridon.

„Sfântul Călător”

La înlocuire, se constată că încălțările Sfântului Spiridon, făcătorul de minuni, sunt tocite. Cei care au văzut de aproape moaștele Sfântului Spiridon și au participat la schimbarea papucilor lui dau mărturie de faptul că pe picioarele sale se văd urme lăsate de încălțăminte, așa cum se întâmplă oricărui om care merge mult pe jos.

Părintele Themistoklís Mourtzanós, epitrop arhieresc al Mitropoliei de Corfu, într-un interviu acordat postului de radio al Bisericii Greciei și citat de Doxologia, a spus că culoarea tălpii piciorului Sfântului Spiridon nu este galbenă, ca a celor adormiți, ci albă, ca a celor vii – un semn incontestabil al lucrării lui Dumnezeu ce se săvârșește prin trupul Sfântului”.

Se consideră că sfântul părăsește în mod minunat racla și merge în lume să le ajute celor ce îl cheamă în rugăciune cu credință. Din aceste motive, Sfântul Spiridon este numit și „Sfântul Călător”.

Foto credit: Parohia Ortodoxă Română din Nottingham

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 314

Id: 75384

Data: Nov 17, 2021

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).