Biserica „Sfinții Trei Ierarhi” a Universității din Cernăuți a fost inclusă într-un program de restaurare, a anunţat Agenţia BucPress.
Rectorul universității cernăuțene, Roman Petrișin, a declarat că documentația de proiectare și estimare a lucrărilor de reparație a fost deja elaborată, în prezent având loc pregătirile pentru procedura de licitaţie.
De menționat că Programul „Marea Restaurare”, care include şi universitatea, se va desfășura în decursul a trei ani.
Universitatea
A fost înfiinţată în anul 1875. În perioada 1864-1882 a fost sediul Mitropoliei Bucovinei.
Reşedinţa mitropolitană găzduia biserica Seminarului Teologic şi Facultatea de Teologie, iar în partea centrală se află sala sinodală, unde a avut loc istoricul eveniment de la 28 noiembrie 1918, când a fost proclamată Unirea cu România.
Biserica a fost construită în 1878. Pictura a fost realizată, după patru ani, de pictorul Karl Jobst, un vienez care pictat şi biserica din Mirăuţi, Suceava.
A fost sfinţită la 12 februarie 1882. Comuniştii au transformat-o în depozit de cereale, apoi depozit de literatură şi centru de calculatoare. În anul 1980 a început restaurarea, iar din anul 1985 a funcţionat ca Muze de istorie al Universităţii.
Din anul 1991, biserica a fost redeschisă cultului, iar din anul 1994, odată cu reînfiinţarea Facultăţii de Filosofie şi Teologie, în cadrul lăcaşului de cult îşi desfăşoară practica viitorii preoţi.
Cernăuţi
Orașul Cernăuți a fost atestat documentar în timpul domnitorului Alexandru cel Bun (1408). Începând cu 1775, orașul a făcut parte din Imperiul Habsburgic primind numele de Czernowitz.
În 1918, Cernăuțiul a devenit parte din România. În iunie 1940 a fost ocupat URSS, împreună cu Bucovina de Nord. În iulie 1941 a fost recucerit de România. La 30 martie 1944 Armata Sovietică l-a reocupat, fiind reanexat la Uniunea Sovietică, în cadrul aceleiași Republici Sovietice Socialiste Ucrainene.
După destrămarea URSS, Cernăuți a devenit parte a Ucrainei independente.
Foto credit: Centrul cultural român Eudoxiu Hurmuzachi din Cernăuți
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 352
Id: 73303
Data: Apr 15, 2021
Imagine:
Episcopul Ignatie al Huşilor a fost marţi invitatul emisiunii „Metope”, transmisă în direct pe contul de YouTube al Radio Guerrilla şi moderată de Theodor Paleologu şi Răzvan Ioan.
Tema principală a fost postul, despre care ierarhul a afirmat că „ne invită .....
Data: Apr 15, 2021
Cancelaria Sfântului Sinod și de Reprezentanța Patriarhiei Române pe lângă instituțiile europene organizează o serie de conferinţe având .....
Data: Apr 15, 2021
În sala de festivități „Mitropolit Nicolae Corneanu” a Episcopiei Caransebeșului a fost lansat joi proiectul „Sunt angajat, devin .....
Data: Apr 16, 2021
Preasfințitul Părinte Antonie și-a exprimat recunoștința pentru personalul medical care luptă împotriva pandemiei. Episcopul de Băţi le-a mulțumit pentru activitatea lor și s-a rugat lui Dumnezeu să-i răsplătească cu sănătatea.
Gândurile de bine au fost transmise în .....
Data: Apr 16, 2021
Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieşteanul a efectuat, în perioada 15-16 aprilie, o vizită la Penitenciarele Rahova şi Jilava. Ierarhul a oficiat Acatistul Bunei Vestiri în capelele penitenciarelor şi i-a îndemnat pe deţinuţi la rugăciune şi lecturi duhovniceşti.
.....Data: Apr 16, 2021
Preafericitul Părinte Porfirie, noul Patriarh al Serbiei, s-a întâlnit miercuri cu Silvia Davidoiu, Ambasadorul României în Republica Serbia, la sediul Patriarhiei din Belgrad.
În timpul întrevederii au fost amintite relaţiile cordiale dintre cele două ţări şi s-a .....
Data: Apr 16, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ucenicii credintei - Dana Saftoiu - Iisus Hristos Mantuitorul lumii
Ucenicii credintei - Geanina Achim - Sfanta Liturghie, intalnirea cu Hristos in Biserica
Ucenicii credintei - Dana Saftoiu - Reforma protestanta
Ucenicii credintei - Dana Saftoiu - De ce exista mai multe biserici
Ucenicii credintei - Pr. Ovidiu Polexa - Iubirea crestina - Sfantul Ioan Gura de Aur
Ucenicii credintei - Pr. Sorin Iliescu - Credinta in Inviere si viata vesnica
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).