Biserici inchinate Pogorarii Sfantului Duh

Biserica "Pogorârea Sfântului Duh" - Curelari din Iaşi îmbracă mâine straie de sărbătoare, când îşi serbează hramul. Programul liturgic va începe în această seară cu Slujba Vecerniei unită cu Litia, care vor fi săvârşite de un sobor de preoţi şi diaconi. Mâine-dimineaţă, credincioşii se vor ruga în timpul Utreniei şi Sfintei Liturghii, urmate fiind de Slujba Parastasului pentru cei răposaţi. Tot mâine va fi hram la Biserica "Pogorârea Sfântului Duh" - Bucium, ce aparţine de Protopopiatul Iaşi 2, în parohiile Poloboc (Protopopiatul Roznov), la "Pogorârea Sfântului Duh" Ceahlău şi Sabasa (Protopopiatul Ceahlău) şi la Mănăstirea Horaiţa, care are un paraclis, în clopotniţă, închinat Praznicului Cincizecimii.

Rădăuţenii sunt aşteptaţi mâine la hramul Catedralei "Pogorârea Sfântului Duh" din municipiu, care a aniversat anul acesta cinci decenii de când a fost târnosită.

Tot mâine este hramul Bisericii "Pogorârea Sfântului Duh" din parohia Bogdăneşti 1, Protopopiatul Fălticeni.

Slujbă arhierească la Schitul Drăgeşti din judeţul Vaslui

Catedrala "Pogorârea Sfântului Duh" din municipiul Oneşti îşi serbează mâine hramul. După cum ne-a relatat pr. paroh Constantin Alupei, protopop al Protopopiatului Oneşti, la finalul programului liturgic de mâine vor fi împărţite credincioşilor 4.000 de sarmale. "Hramul Catedralei a venit cu o bucurie: au fost aşezate cele patru sfinte cruci pe turle. Mai avem de pus o cruce centrală, iar în luna iulie se va trece la faza de acoperire a sfântului lăcaş. Ne bucurăm mult că anul acesta vom serba hramul Catedralei în acest context", a spus pr. paroh Constantin Alupei. Catedrala "Pogorârea Sfântului Duh" a început să se ridice în Oneşti în 1990.

În Eparhia Romanului şi Bacăului îşi mai serbează mâine hramul Biserica "Pogorârea Sfântului Duh" din parohia Ardeoani, Protopopiatul Moineşti.

În Eparhia Huşilor, mâine va fi sărbătoare la Schitul "Pogorârea Sfântului Duh" - Drăgeşti din judeţul Vaslui. Slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată de PS Corneliu, Episcopul Huşilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Potrivit site-ului Episcopiei Huşilor, biserica de la Drăgeşti a fost ridicată în 2002, iar clopotniţa în 2005. În biserica schitului se află fragmente din moaştele Sfântului Trifon Românul, Sfântului Siloan Atonitul, Sfântului Sofronie, Sfinţilor Părinţi ucişi în Mănăstirea "Sfântul Sava" ş.a.

"Rusaliile din mijlocul Carpaţilor" la Ghimeş

PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, va fi prezent mâine în mijlocul credincioşilor ortodocşi din parohia Ghimeş Făget, Protopopiatul Moineşti. După cum ne-a relatat pr. Constantin Gherasim, inspector în Probleme de tineret şi mass-media al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, de la ora 9:00, Preasfinţia Sa va oficia Slujba Sfintei Liturghii, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în Biserica "Sfinţii Arhangheli". La final, Episcopul-vicar al Eparhiei Romanului şi Bacăului va sfinţi crengile de tei, aşa cum este tradiţia, şi va readuce în atenţia creştinilor de la limita de vest a Eparhiei vechile sărbători şi obiceiuri româneşti care se desfăşoară aici sub denumirea "Rusaliile din mijlocul Carpaţilor". La acest eveniment religios vor participa, alături de credincioşii din zonă, reprezentaţi ai autorităţilor centrale, judeţene şi locale. "Sărbătoarea are drept scop promovarea valorilor spirituale şi culturale specifice poporului român ortodox, cultivarea virtuţilor creştine (credinţa, nădejdea şi dragostea), ca valori ale spiritualităţii creştine universale, revigorarea tradiţiilor româneşti de sorginte creştină (ospitalitatea, generozitatea, prietenia, toleranţa, buna înţelegere, răbdarea, întrajutorarea). Totodată, sărbătoarea are în vedere întărirea credinţei şi speranţei în inima oamenilor aşezaţi într-o lume a pluralismului ideologic, care tronează într-o societate în care nu mai există certitudini. Şi pentru că, potrivit tradiţiei statornicite de veacuri la poporul român, comemorarea celor adormiţi este parte esenţială din cultul Bisericii sale, în această sfântă zi se va face pomenirea tuturor celor care au făurit istoria bimilenară a neamului românesc. Această sărbătoare să fie prilej pentru o permanentă aducere aminte, cu veneraţie şi recunoştinţă, de eroii care s-au jertfit pentru neam şi ţară, luptând pentru unitatea, libertatea şi neatârnarea poporului, precum şi de mii de credincioşi, din toate categoriile sociale, care treceau pe aici dintr-o parte în cealaltă a Carpaţilor, ducând cu ei aceeaşi credinţă şi acelaşi cuget românesc", a precizat PS Ioachim Băcăuanul.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 471

Id: 14337

Data: Jun 11, 2011

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar