Braila: Pe locul gropii comune de la Salcia, arhiepiscopia amenajeaza cimitirul celor fara de cruce

Arhiepiscopul Casian a binecuvântat marţi primele două cruci amplasate pe locul gropii comune în care se află osemintele celor ucişi în lagărul Salcia din Insula Mare a Brăilei. Arhiepiscopia a început amenajarea unui cimitir pentru cei îngropați „fără de cruce”.

„Cu frunțile plecate, am cerut iertare martirilor de la Salcia de când se diguia Insula sau Balta Mare a Brăilei, peste 500, pe care mai bine de 70 de ani adesea, i-am uitat”, a scris pe Facebook Arhiepiscopul Casian al Dunării de Jos.

Cimitirul se află lângă Troiţa memorial „Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia“, inaugurată de IPS Casian în luna iunie a acestui an.

„S-a ridicat o troiță anul acesta și astăzi două cruci din piatră. Vor mai urma alte 22. Sper că s-a născut cimitirul celor fără de cruce, fruntea țării. Faceți-le loc celor fără de morminte în recunoștința și în rugăciunea dumneavoastră și aprindeți-le un bob de tămâie și o flacără la candelă ca niciodată român să nu mai jertfească alt român, deoarece Domnul pe cruce S-a jertfit El pentru totdeauna, ca noi să avem viață, chiar și după morte. Mai ales după moarte! Martirii noștri trăiesc în lumina, în pacea și în odihna Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Să le păstrăm vie memoria”, a precizat Arhiepiscopul.

Lagărul de muncă forţată de la Salcia a fost înfiinţat în anul 1952. Potrivit mărturiilor din arhivele CNSAS, deţinuţii din colonia de muncă au fost supuşi unor tratamente inumane.

„Deţinuţilor bolnavi li se interzicea tratamentul medical şi erau scoşi la muncă împotriva prescripţiilor medicale, fapt soldat cu moartea unora. Unii deţinuţi erau introduşi în carcere descoperite iarna, erau dezbrăcaţi în ger şi obligaţi să intre în apă până la brâu ca să taie stuf şi papură, erau alergaţi călare şi călcaţi în copitele cailor, erau scoşi la lucru dezbrăcaţi iarna, iar unii erau pedepsiţi să stea ore în şir în apa îngheţată. Deţinuţii erau legaţi de mâini şi ţinuţi în pielea goală vara, zi şi noapte, pentru a fi muşcaţi de ţânţari, alţii erau îngropaţi de vii în pământ”, potrivit arhivelor CNSAS, citate de Agerpres.

Conform rapoartelor oficiale, în perioada 1952-1953 au murit 63 de deţinuţi ca urmare a torturilor şi a condiţiilor inumane, însă numărul real este probabil mult mai mare. Până la închiderea lagărului, în 1964, conform unor istorici au murit peste 500 de persoane la Salcia.

Foto credit:  Arhiepiscopia Dunării de Jos

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 209

Id: 74773

Data: Sep 15, 2021

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).