Arhiepiscopul Casian a binecuvântat marţi primele două cruci amplasate pe locul gropii comune în care se află osemintele celor ucişi în lagărul Salcia din Insula Mare a Brăilei. Arhiepiscopia a început amenajarea unui cimitir pentru cei îngropați „fără de cruce”.
„Cu frunțile plecate, am cerut iertare martirilor de la Salcia de când se diguia Insula sau Balta Mare a Brăilei, peste 500, pe care mai bine de 70 de ani adesea, i-am uitat”, a scris pe Facebook Arhiepiscopul Casian al Dunării de Jos.
Cimitirul se află lângă Troiţa memorial „Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia“, inaugurată de IPS Casian în luna iunie a acestui an.
„S-a ridicat o troiță anul acesta și astăzi două cruci din piatră. Vor mai urma alte 22. Sper că s-a născut cimitirul celor fără de cruce, fruntea țării. Faceți-le loc celor fără de morminte în recunoștința și în rugăciunea dumneavoastră și aprindeți-le un bob de tămâie și o flacără la candelă ca niciodată român să nu mai jertfească alt român, deoarece Domnul pe cruce S-a jertfit El pentru totdeauna, ca noi să avem viață, chiar și după morte. Mai ales după moarte! Martirii noștri trăiesc în lumina, în pacea și în odihna Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Să le păstrăm vie memoria”, a precizat Arhiepiscopul.
Lagărul de muncă forţată de la Salcia a fost înfiinţat în anul 1952. Potrivit mărturiilor din arhivele CNSAS, deţinuţii din colonia de muncă au fost supuşi unor tratamente inumane.
„Deţinuţilor bolnavi li se interzicea tratamentul medical şi erau scoşi la muncă împotriva prescripţiilor medicale, fapt soldat cu moartea unora. Unii deţinuţi erau introduşi în carcere descoperite iarna, erau dezbrăcaţi în ger şi obligaţi să intre în apă până la brâu ca să taie stuf şi papură, erau alergaţi călare şi călcaţi în copitele cailor, erau scoşi la lucru dezbrăcaţi iarna, iar unii erau pedepsiţi să stea ore în şir în apa îngheţată. Deţinuţii erau legaţi de mâini şi ţinuţi în pielea goală vara, zi şi noapte, pentru a fi muşcaţi de ţânţari, alţii erau îngropaţi de vii în pământ”, potrivit arhivelor CNSAS, citate de Agerpres.
Conform rapoartelor oficiale, în perioada 1952-1953 au murit 63 de deţinuţi ca urmare a torturilor şi a condiţiilor inumane, însă numărul real este probabil mult mai mare. Până la închiderea lagărului, în 1964, conform unor istorici au murit peste 500 de persoane la Salcia.
Foto credit: Arhiepiscopia Dunării de Jos
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 337
Id: 74773
Data: Sep 15, 2021
Imagine:
Mănăstirea „Înălțarea Sfintei Cruci” din comuna Brusturi şi-a serbat marţi hramul.
Aşezământul monastic poartă numele şi de „Mănăstirea Eroilor”, deoarece este .....
Data: Sep 15, 2021
Episcopul vicar patriarhal Ieronim Sinaitul a participat miercuri la deschiderea festivă a noului an școlar la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Nifon Mitropolitul” din Capitală.
PS Ieronim a oficiat o slujbă de Te Deum pe esplanada seminarului. După rugăciunile de .....
Data: Sep 15, 2021
„Să nu le ocoliți pe mamele singure”, a fost îndemnul transmis de Mitropolitul Ioan la
Data: Sep 15, 2021
Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei, s-a născut în urmă cu 50 de ani, în ziua de 16 septembrie. Ierarhul este originar din localitatea Chelmac, județul Arad.
Biografie
Părinții Constantin și .....
Data: Sep 16, 2021
Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, a resfinţit marţi paraclisul din lemn al Mănăstirii Pătrăuţi.
.....Data: Sep 16, 2021
În predica rostită marți la o sfințire de biserică, Episcopul Hușilor a subliniat diferența de atitudine care era pe Golgota între oamenii batjocoritori și Hristos care tăcea și primea totul cu dragoste.
Ierarhul a constatat că „la picioarele Crucii .....
Data: Sep 16, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Atlas biblic - Psalmul 14 - Pr Petre Semen 21 01 2014
Atlas biblic - Sfanta Treime - Alexandru Flavian Sava - Pr Petre Semen 05-04-2016
Atlas biblic - Psalmul 13 - Pr Petre Semen 07-06-2016
Atlas biblic - Ingerii cazuti - Pr Alexandru Mihaila - 07 04 2014
Atlas biblic - Profetul Amos - Pr Alexandru Moldovan
Atlas biblic - Proorocul Ilie - Pr Remus Onisor 2013-06-28
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).