Cântăreaţa greacă de muzică bizantină Nektaria Karantzi a prezentat într-un interviu secretul evoluţiei sale profesionale.
Ea a mărturisit că a ajuns să cunoască şi să se îndrăgostească de muzica bizantină datorită faptului că a crescut şi trăit în proximitatea Sfântului Cuvios Porfirie Cavsocalivitul.
„A fost duhovnicul şi părintele spiritual al familiei mele şi arăta o dedicare specială în ceea ce priveşte muzica psaltică şi cântarea în strană”.
„Mică fiind, aveam 9 ani, la îndemnul Părintelui Porfirie am fost adusă de mică la strană şi am intrat în această slujire. Ulterior, el a rânduit drumul meu în acest sens”.
Nektaria Karantzi a finalizat studii în drept, are şi un doctorat în acest domeniu, şi interpretează muzică bizantină.
Întrebată fiind cum reuşeşte să îmbine cele două domenii, ea a făcut trimitere tot la Sfântul Porfirie Cavsocalivitul.
„A fost cel care ne îndemna la performanţă în tot ceea ce sufletul nostru caută, este atras; simţind de tânără că dreptatea este o realitate care merită şi va trebui aprofundată, am mers pe această cale”.
Deşi cântarea de la strană este susţinută în mod predominant de bărbaţi, artista a mărturisit că s-a integrat în acest mediu datorită sprijinului oferit de Părintelui Porfirie.
„Când primeşti un astfel de mandat din partea unui sfânt ca Părintele Porfirie, nu-ţi este permis să dai înapoi, ci trebuie să mergi înainte”.
Cântăreaţa de muzică bizantină a fost întrebată cum se defineşte. Nektaria Karantzi a răspuns:
„Suntem ceea ce doreşte Dumnezeu să fim!”.
Nektaria Karantzi este o cântăreață de muzică bizantină născută la 5 august 1982 în Grecia, unde şi locuieşte.
Este una dintre cele mai importante voci în acest domeniu şi singura interpretă greacă de muzică bizantină cu discografie în muzica bizantină de la paisprezece ani și cu o activitate care a debutat în corul bisericii încă de la vârsta de nouă ani.
Părintele său spiritual, Sfântul Cuvios Porfirie Cavsocalivitul, (1906-1991) a fost un monah și mare duhovnic grec contemporan de la Muntele Athos. A trecut la Domnul în Coliba „Sfântul Gheorghe” de la Schitul „Sfânta Treime” din Cavsocalivia de la Muntele Athos în 2 decembrie 1991.
În 27 noiembrie 2013, Sfântul Sinod al Patriarhiei Ecumenice a decis înscrierea Părintelui Porfirie în rândul sfinților, cu prăznuire în data de 2 decembrie.
Decizia de înscriere în sinaxarul Bisericii Ortodoxe Române a fost adoptată în ședința din 4-5 iulie 2017 a Sfântului Sinod.
Foto credit: Youtube / Nektaria Karantzi
Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile!
Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 301
Id: 72143
Data: Dec 10, 2020
Imagine:
Institutul Clinic Fundeni a primit miercuri, 09 decembrie 2020, un nou sprijin din partea voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului (CMN).
Întrucât la finalul lunii noiembrie spitalul rămăsese fără căldură, fiii duhovnicești ai Paraclisului CMN s-au .....
Data: Dec 10, 2020
Parohia „Sf. Cuv. Dionisie Exiguul” din Albacete, Spania se îngrijește constant de copiii fără posibilități materiale din România prin proiectul „Bucuria de a dărui” care a împlinit deja trei ani de existență.
Cu ocazia sărbătorii Sfântului Nicolae, comunitatea .....
Data: Dec 10, 2020
Patruzeci de clerici și credincioși din Protoieria Râmnicu Sărat au donat sânge joi la Centrul de Transfuzie Sanguină Buzău.
Acțiunea a fost .....
Data: Dec 11, 2020
Preasfințitul Părinte Antonie, actualul Episcop de Bălți, a oficiat miercuri o slujbă de pomenire pentru predecesorul său, Mitropolitul Tit Simedrea, la 49 de ani de la trecerea lui la cele veşnice.
Slujba a avut loc în .....
Data: Dec 11, 2020
Sărbătoarea hramului Catedralei Mitropolitane „Sf. Spiridon Nou” – Paraclis patriarhal din Capitală începe vineri după-amiază. Slujbele se vor face cu respectarea regulilor de distanțare socială și protecție sanitară.
Privegherea, cu slujba vecerniei, litiei și .....
Data: Dec 11, 2020
La Parohia Sfânta Treime din Cluj-Napoca va funcţiona de anul viitor un after-school destinat copiilor care provin din familii cu o .....
Data: Dec 11, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Parintele Arsenie Papacioc - Cuvinte de invatatura
Parintele Arsenie Papacioc - Cuvinte frumoase 1 2
Parintele Arsenie Papacioc - Postul in Biserica Ortodoxa
Parintele Arsenie Papacioc - Calea spre curatia inimii 1
Parintele Arsenie Papacioc - Practicarea rugaciunii inimii
Parintele Arsenie Papacioc - Cui da Dumnezeu harul
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).