Carți religioase in limbaj Braille pentru ortodocșii bulgari cu deficiențe de vedere

Mitropolia de Stara Zagora, Bulgaria va tipări cărți pentru persoanele cu deficiențe de vedere. Anul trecut, și Eparhia Europei Occidentale și Centrale a Bisericii Ortodoxe Bulgare a lansat la Sofia o carte pentru nevăzători.

Prima apariție editorială de la Stara Zagora va fi, anul acesta, o carte cu rugăciuni către Maica Domnului pentru fiecare zi a săptămânii. Rugăciunile sunt scrise de Ieroschimonahul Nil Sorski, unul dintre întemeietorii vieții monahale idioritmice din Rusia.

Silvia Doicinova, o tânără de 27 de ani, va obține imprimanta care traduce rugăciunile în limbaj Braille. Tânăra a absolvit Liceul „Louis Braille” pentru deficienți de vedere din Sofia și Secția de Pedagogie specială de la Facultatea de Educație a Universității Tracice din Stara Zagora.

Mitropolitul Ciprian de Stara Zagora speră ca tipărirea cărților pentru nevăzători să devină o tradiție de lungă durată.

La finele anului trecut, Centrul de Inițiative Educaționale Dveri și Eparhia Bulgară a Europei Occidentale și Centrale au publicat versiunea pentru nevăzători a albumului Icoanele vorbesc. 21 de icoane de la Mănăstirea Rila.

Cartea reproduce pentru nevăzători 12 din cele 21 de icoane din albumul original, explicând în limbaj Braille semnificația principalelor sărbători creștine. La carte este anexat și textul în format audio, cu glasul protopsaltului bulgar Nicola Antonov.

Albumul pentru nevăzători se găsește la Biblioteca Universitară din Sofia, Biblioteca Națională Braille, Facultatea de Teologie din Sofia și la alte instituții de educație și cultură din țara vecină.

Alfabetul Braille este un sistem de scriere pentru cei cu deficiențe de vedere. Literele sunt compuse din puncte ieșite în relief care pot fi simțite cu degetele. Sistemul, creat de francezul Louis Braille în 1825, se bazează pe șase puncte aranjate pe două coloane de câte trei.

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar