Mitropolitul Laurențiu al Ardealului a donat pentru pictura Catedralei Naționale. Ierarhul a ales să achite costul integral pentru reprezentarea Sfântului Mucenic Laurențiu, Arhidiaconul, în altarul catedralei.
Întrebat despre gestul său, părintele mitropolit a spus că este de datoria noastră, a fiecăruia, să contribuim la acest proiect național, nu cu mândrie, ci cu bucurie și cu dragoste.
”Catedrala Națională este și a mea
„Catedrala Mântuirii Neamului este simbolul trăiniciei și al credinței noastre de veacuri, apărate de moșii și strămoșii noștri și continuată de noi. Este un simbol al unității. Nu este Catedrala Patriarhală – deși Patriarhia cuprinde întreaga țară și diaspora – ci este catedrala tuturor, e Mama Tuturor Bisericilor”.
„Este și catedrala noastră, a ardelenilor. Noi contribuim în mod constant și sprijinim ideea aceasta, în așa fel încât catedrala să ajungă la încununarea ei, pe deplin, cu tot ansamblul. Catedrala Națională este și a mea, îmi aparține și mie într-un fel”, a declarat IPS Laurențiu pentru Basilica.ro.
„De aceea, și personal vreau să am o contribuție directă mai ales pentru că a rânduit Dumnezeu să am un sfânt protector pictat în altar, Sfântul Mucenic Laurențiu, Arhidiaconul. Am vrut să știu că eu, personal, de la mine, din munca mea am contribuit la realizarea acestei icoane”, a mărturisit Mitropolitul Ardealului.
„Suntem iubitori de cele sfinte, de aceea dorim ca în urma noastră să rămână ceva care să dăinuie și care să exprime și prezența noastră. Numele nostru nu este trecut acolo (pe pictură, n.r.), este trecut în Cartea Vieții, în planul cel veșnic al lui Dumnezeu”.
”Un credincios nu poate avea mai mare bucurie
Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu crede că „un credincios nu poate avea mai mare bucurie decât să știe că a contribuit, el și familia sa, la realizarea unei icoane sau a unei scene biblice, depinde de posibilitățile fiecăruia, din această catedrală măreață”.
„Numele este scris în ceruri. Bucuria fiecăruia e că atunci când vii și te închini la icoana respectivă, nu cu mândrie, ci cu dragoste, simți că ai făcut și tu ceva. Este o mică jertfă pe care o adaugi la jertfa cea mare a tuturor celor care au contribuit la realizarea catedralei, în frunte cu autorul acesteia, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel”, a încheiat IPS Laurențiu, Mitropolitul Ardealului.
Icoana Sfântului Laurențiu, pentru care a donat Mitropolitul Ardealului, a fost finalizată deja. Mai sunt încă sute de scene și icoane de realizat. Urmează acest link pentru a afla modalitățile prin care poți dona pentru Catedrala Națională.
Foto: Arhiva Basilica.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 311
Id: 75408
Data: Nov 19, 2021
Imagine:
Părintele Daniel Benga de la Centrul Bisericesc din München a vorbit duminică despre Postul Nașterii Domnului ca pregătire pentru a primi mila lui Dumnezeu în viața noastră. El a vorbit despre milostivirea lui Dumnezeu față de om și mila pe care trebuie să o arătăm aproapelui după .....
Data: Nov 19, 2021
Miercuri, 24 noiembrie 2021, se împlinesc trei decenii de când a fost pusă piatra de temelie a Catedralei Arhiepiscopale din Arad. Cu această ocazie, în zilele următoare vor avea loc mai multe manifestări aniversare.
Redăm programul
Data: Nov 20, 2021
Obștea Mănăstirii Văratec a sărbătorit vineri, 19 noiembrie 2021, ziua de naștere a schimonahiei Emanuela Rusu, care a împlinit venerabila vârstă de 100 .....
Data: Nov 20, 2021
Asociația Tinerilor Ortodocși Români (ATOR) din Onești propune elevilor care se pregătesc de Bacalaureat o soluție inedită: meditații în schimbul voluntariatului.
Inițiativa include meditații la istorie, sociologie, matematică și fizică (mecanică și .....
Data: Nov 20, 2021
Românii ortodocși din Germania au o nouă parohie în localitatea Golm din cadrul orașului Postdam.
Data: Nov 20, 2021
Daniel Codrescu, împreună cu echipa care realizează pictura în mozaic a Catedralei Naționale, s-a alăturat demersului caritabil „Festivalul Brazilor de Crăciun” organizat de „Salvaţi Copiii România”. Lucrarea realizată de ei se numește „Bradul Pistornic”.
Vernisajul .....
Data: Nov 20, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).