Până la începutul lunii martie, sibienii au posibilitatea să admire cărți de cult vechi, icoane și obiecte liturgice din colecția Muzeului Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos, printre care şi un exemplar din Cazania Sfântului Varlaam al Moldovei, prima tipăritură românească din Moldova.
Expoziţia vernisată vineri la Muzeul Brukenthal poartă denumirea „Spiritualitate creștină la Dunărea de Jos”.
„Vernisajul ne arată ce a fost tipărirea cărților vechi în România, circulația cărților vechi în spațiile celor trei provincii românești și o încununează cu câteva icoane lipovenești, grecești și românești specifice acestui ținut al Dunării de Jos și câteva obiecte”, a spus Alexandru Chituță de la Muzeul Brukenthal și președintele Asociației „Octavian Smigelschi”.
Directorul muzeului Arhiepiscopiei Dunării de Jos, părintele Cosmin Ilie, a vorbit despre conținutul expoziției și mesajul de unitate în credință și în simțire românească transmis de obiectele expuse, multe dintre ele având o circulație la vremea respectivă în toate provinciile românești.
Mesajul de binecuvântare Mitropolitului Laurențiu al Ardealului a fost transmis de consilierul cultural al Arhiepiscopiei Sibiului, pr. Emanuel Tăvală.
„Prin aceste exponate, odată cu cartea vă întoarceți într-un centru al tipăriturilor aici, la Sibiu, unde, de la Filip Moldoveanul, nu s-au mai oprit tiparnițele, indiferent că au fost românești sau au fost nemțești, căci ele funcionează și tipăresc până în zilele noastre. Ne puneți față în față cu identitatea noastră, identitatea religioasă fiind una cu identitatea lingvistică și de neam”, a spus părintele Emanuel Tăvală.
Expoziția poate fi vizitată zilnic la Casa Albastră din cadrul Muzeului Național Brukenthal.
Cazania Mitropolitului Varlaam
Cazania este cea mai însemnată lucrare a Sfântului Varlaam și, în același timp, una din cele mai de seamă din istoria vechii culturi românești, apărută în 1643.
Scrisă în româneşte, dar cu alfabet chirilic, Cazania a fost tipărită într-un tiraj de circa 1.000 de exemplare la Tipografia Domnească a bisericii „Trei Ierarhi” din Iaşi.
Are 506 file, ilustrate cu numeroase gravuri, reprezentând scene biblice, chipuri de sfinți la care se adaugă inițiale înflorate, frontispicii, viniete, podoabe finale.
Cartea are două părți. Partea întâi cuprinde 54 de cazanii la duminici, iar partea a doua cuprinde 21 de cazanii la diferite sărbători.
Foto credit: Mitropolia Ardealului
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 346
Id: 69195
Data: Feb 15, 2020
Imagine:
Întâlnirea cu Hristos de la sfârşitul vieţii noastre este o certitudine; va avea loc indiferent dacă ne pregătim sau nu, a afirmat Episcopul Antonie de Bălţi în predica adresată sâmbătă cu prilejul sărbătorii Întâmpinării Domnului (calendarul iulian nerevizuit).
Fapt .....
Data: Feb 16, 2020
În contextul lecturii biblice a Întoarcerii Fiului Risipitor, Patriarhul Daniel a prezentat duminică mai multe aspecte despre „drama sau eşecul libertăţii omului ca înstrăinare de Dumnezeu”.
El a evidenţiat, prin comportamentul fiului risipitor, starea deplorabilă la .....
Data: Feb 16, 2020
Mai mult sau mai puţin, fiecare dintre noi este un fiu risipitor, a spus Episcopul vicar Timotei Prahoveanul în predica adresată duminică la Patriarhie, iar sfatul principal al ierarhului a fost: „trebuie ca din risipitori şi zdrenţuroşi să redevenim fii ai pocăinţei şi oameni ai .....
Data: Feb 17, 2020
Preafericitul Părinte Ieronim al II-lea, Arhiepiscopul Atenei şi al întregii Elade, aniversează duminică 12 ani de la întronizare.
Ierarhul a obținut în anul 1967 licența în teologie la Facultatea de Teologie a .....
Data: Feb 17, 2020
„Păcatul lumii noastre degradate este că oamenii nu se interesează de Dumnezeu”, a atras atenția Arhiepiscopul Irineu al Alba Iuliei duminică, 16 februarie 2020, la slujba oficiată în parohia Daneș, din apropiere de Sighișoara.
Data: Feb 17, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).